Tech blog

Felbukkant a Google TV billentyűzete

2010. október 6., 14:31 Módosítva: 2010.10.07 11:33

A Sony október 12-én New Yorkban mutatja be a Google TV rendszert futtató tévéjét. A keresővállalat szoftverével az élő adás nézése közben lehet más csatornákon futó tévéműsorokat és YouTube-videókat keresni. Kedd este az amerikai ABC News tévécsatornán már leadtak egy hirdetést az új készülékkel, és felbukkant egy korábban sohasem látott irányító is. Van rajta qwerty, hangerőállító és minden más, ami a tévék távirányítóján lenni szokott.

sonygoogletv

Öt órát autózott, hogy megöljön egy kommentelőt

2010. október 4., 22:25 Módosítva: 2010.10.04 22:31
461

Az Iowa állambeli Ottumwa városában gyilkossági kísérlet miatt letartóztatta a rendőrség a 25 éves kansasi Breana Greathouse-t. A nőnél fegyver volt, amivel egy Forrest Jamison nevű illetőt próbált lelőni. Jamison ezt az UndergroundHipHop.com weboldal fórumban a hozzászólásaival, illetve feltöltött videókkal provokálta ki, amelyekben minősíthetetlen stílusban gyalázta a kansasi nőt. Szintén letartóztatták Greatouse 50 éves anyját, Susant, aki telefonon fenyegette meg Jamisont.

Greathouse testvére egy helyi tévéadónak elmondta, hogy a nővérét évek óta alázták online fórumokon, mígnem elhatározta hogy bosszút áll. Lenyomozta, ki áll a gyalázkodó hozzászólások mögött, lőfegyvert szerzett, és több mint 300 kilométert autózott, hogy leszámoljon az őt idegesítő kommentelővel.

Elérte a százezret a T-Home IPTV előfizetőinek száma

2010. október 1., 10:41 Módosítva: 2010.10.01 10:41

A T-Home IPTV előfizetőinek száma az elmúlt időszak dinamikus növekedését követően elérte a 100 ezret. A hagyományos televíziózást gyökeresen átalakító IPTV szolgáltatást hazánkban elsőként a T-Home (illetve elődmárkája, a T-Online Magyarország) indította el 2006 novemberében. A cég ingyen letölthető filmmel ünnepel. 2010. október 1-3. napokon minden IPTV szolgáltatással rendelkező ügyfele számára ingyen elérhetővé teszi a George Clooney főszereplésével forgatott, hat Oscar-díjra jelölt Egek Ura (Up in the Air) című amerikai vígjátékot.

Folyamatos wifikapcsolat a Volánbuszokon

2010. október 1., 10:03 Módosítva: 2010.10.01 10:19
55

A Volánbusz távolsági járatainak több mint 60 százalékát látták wifikapcsolattal, amelyek hotspotként funkcionálva lehetővé teszik a netezést a járatokon - jelentette be Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Az újításnak köszönhetően 2010. szeptember 30-tól az utasok térítésmentesen internetezhetnek útközben notebookjaikon vagy egyéb WLAN-elérésre képes eszközükön. Az internetes szolgáltatás 34 vonalon érhető el többek között a bécsi, a soproni, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi, a pécsi, a bajai, a szegedi, a battonyai és az egri járatokon vehető igénybe a WiFi matricával ellátott autóbuszokon.

Halálra vertek egy netfüggő fiút Kínában

2010. szeptember 30., 12:05 Módosítva: 2010.09.30 12:05
85

Halálra vertek egy kínai nevelőtáborban egy 16 éves fiút, aki két nappal azután halt meg, hogy anyja a nevelőkre bízta gyerekét, közölte a kínai állami média. Tavaly hatalmas felháborodást okozott Kínában, amikor egy hónapon belül két gyereket is agyonvertek a nevelők internetfüggőséget kezelő nevelőtáborokban.

Tovább

Befogták a Facebook-játékok száját

2010. szeptember 23., 10:41 Módosítva: 2010.09.23 10:41
299

Nem érkezik többé kéretlen üzenet azoktól a Facebook-játékosoktól, akik a közösségi portálon válogatás nélkül kértek segítséget nem játszó társaiktól szüreteléshez, akváriumtisztításhoz, vagy éppen egy rivális bűnbanda elleni leszámoláshoz.

A világ legnépszerűbb közösségi portáljának 200 millió felhasználója játszik az oldalon keresztül elérhető online játékokkal, vagyis a maradék 300 millió felhasználó a népszerű FarmVille, Happy Aquarium és Mafia Wars mellett a Facebook több ezernyi egyéb játékának sem járt a közelében, és ha ezekről az alkalmazásokról nem is akart tudomást venni, külön kellett letiltani a játékokkal küldött értesítéseket.

Az oldal átalakításával a közösségi portálon ezután csak azokhoz érkezik frissítési értesítő, akik maguk is csatlakoztak egy adott játékhoz. Ez azt jelenti, hogy nem kell egyesével letiltani az üzenőfalról az összes új játékot, aminek nem vagyunk kívácsniak az üzeneteire.

Kétmillió Explorer 9 két nap alatt

2010. szeptember 22., 12:18 Módosítva: 2010.10.01 12:36

A megjelenés utáni 48 órában túllépte a kétmilliót az Internet Explorer 9 bétájának letöltésszámlálója - jelentette be a Microsoft. Az IE9 képességeinek demózására összerakott Beauty of the Web oldal ezalatt 26 millió oldalletöltést regisztrált. Ez nagy lépés az IE8 hasonló eredményéhez képest: 2008-ban az a béta öt nap alatt tudott felmutatni 1,3 millió letöltést. A Net Applications heti statisztikáiban már két nap után mérhetővé vált az új böngésző: a netezők 0,07 százaléka használta az IE9-et.

Bár a számok magasak, még messze vannak a műfaj rekordjától, amit a Firefox 3 tart, a megjelenése utáni 24 órában 8,3 millió letöltéssel. Igaz, az nem béta volt, hanem végleges verzió.

Megérkeztek a 2011-es Nortonok

2010. szeptember 9., 11:39 Módosítva: 2010.09.09 11:39

A Symantec ma az Egyesült Államokban piacra dobta a Norton AntiVirus vírusirtó és a Norton Internet Security (NIS) internetbiztonsági csomag 2011-es kiadásait. A vállalat közleménye szerint az új verziók fejlesztésekor változatlanul fontos szempont a teljesítmény javítása, a telepítéshez és a rendszer átvizsgálásához szükséges idő csökkentése, illetve a memóriahasználat visszafogása, de azért szokás szerint egy-két újdonsággal is szolgálnak majd a termékek.

Ilyen például az áttervezett felhasználói felület és a Download Insight 2.0, amely gyakorlatilag minden letöltésre kiterjeszti a vírusellenőrzést, függetlenül attól, hogy azt a böngészőből, emailből vagy chatkliensből indították. A Norton 2011 a letöltések esetében is alkalmazza azt a közösségi minősítési rendszert, amely a cég szoftvereit használók számítógépeiről gyűjtött adatok alapján minősíti a fájlokat.

A vállalat közleménye szerint az teljesítményoptimalizálás olyan sikeres volt, hogy a NIS 2011 a világ leggyorsabb és legkönnyebb biztonsági szoftvere. Ezt mérési adatokkal is alátámasztják: a vírusellenőrzéssel a pakk a konkurencia átlagánál 61 százalékkal gyorsabban végez, és mindössze 41 másodperc alatt telepíthető, ami ugyancsak rekord.

A Symantec egyben néhány új alkalmazást is elérhetővé tett Az ingyenes Norton Safe Web Liteböngészőtoolbar (mely az Internet Explorerrel és a Firefoxszal kompatibilis) a keresési találatokként megjelenő linkek biztonságát ellenőrzi, a Norton Safe Web for Facebook pedig a közösségi szájt üzenőfalán megjelenő hivatkozásokat vizsgálja át, és figyelmeztet, ha valamelyik veszélyes oldalra mutat. A szintén ingyenes Norton Power Eraser a nehezen eltávolítható kártevők törlésére használható, míg a kizárólag Norton-ügyfelek számára biztosított Norton Bootable Recovery Tool segítsévégel rendszer-visszaállításra használható bootlemez készíthető.

A Norton AntiVirus 2011 és a NIS 2011 megvásárolható az Egyesült Államokban, illetve a norton.com weboldalon. Azt, hogy a lokalizált változatokat mikor dobja piacra, a cég egyelőre nem közölte.

Lassan nő a Toshiba piaci részesedése Magyarországon

2010. szeptember 8., 14:49 Módosítva: 2010.09.08 14:49

Évi egy-két százalékkal növeli éves átlagos piaci részesedését a hordozható számítógépek magyarországi piacán a Toshiba. A tavalyi 9-10 százalék után az idén 11-12 százalék a cél. Szabó Tamás, a cég magyarországi marketing vezetője az MTI-nek elmondta, részesedésük negyedévről negyedévre változik, március végén 9 százalékos volt, míg július végén 14 százalékos.

Az első félévben a Toshiba összesen 25 ezer gépet adott el a  magyar piacon. Az amerikai piackutató, az IDC optimista becslése szerint a magyar piac 14-16 százalékkal nő az idén, ezt azonban több kereskedő is túlzónak tartja, mondta Szabó Tamás, aki szerint a növekedés inkább egy számjegyű.

A bővülést leginkább az generálja, hogy beindultak az üzleti vásárlások, és a cégek egyre több tendert írnak ki gyártóknak-szállítóknak. Mindez azonban még nem nevezhető gazdasági kilábalásnak.

A marketing vezető a piac alakulásáról elmondta, nagyon nehéz megbecsülni, mi várható, mivel nem tudni, hogyan alakul a gazdasági helyzet, miképpen változik az adórendszer, és milyen mértékben ösztönzi a kormány az informatikai fejlesztéseket.

Bingó, hot dog, és Blog.hu-s győztesek a Goldenblog 2010-en

2010. szeptember 7., 08:20 Módosítva: 2010.09.07 08:30
19

Hatodik éve osztja ki a Goldenblog zsűrije az év bloggerének járó díjat kilenc kategóriában. Idén is taroltak a Blog.hu szerzői, a csütörtöki díjátadóról öt első helyezést hoztak el, a fődíjat a Burzsuj kapta. Török Gábor nem jött el, de láttuk Nagy Gergelyt, a Kimnowak basszusgitárosát meg rengeteg mini hot-dogot evő bloggert.

Közel egyórás bingósorsolás után vehették át az idei Goldenblog győztesei az elsőségért járó bekeretezett bakelitlemezt és a szponzori tárgynyereményeket. A végeredményt persze már tudtuk előre, a nyertes számokat viszont nem. A meghirdetett kapunyitás után már fél órával szinte zsúfolásig megtelt az Ötkert bingószelvényeket szorongató Clark Griswaldokkal és a színpad előtti asztalokon szólításukat váró sztárbloggerekkel.

Szpíker ennyi számot nem sorolt még webkettes rendezvényen, a nyertesek pedig nem győztek kiszaladgálni nagy csokoládé könyveikért a vegasi hangulatot teljessé tevő fingerfastfood-jaikat szorongatva. A tényleg izgalmas warmup után elsőként a Spottr csapata vehette át a legjobb fotóblogért járó díjat, majd sorra jöttek a kategória-győztesek, akik közül ketten egy businessbike-kal, a többiek pedig különféle tárgynyereményekkel lettek gazdagabbak a méteres keretbe foglalt bakelitplakett mellett.

A gasztroblogok közül a Retrogastro, kult/szórakozás kategóriájában a Modoros, az egészség-életmód mezőnyben a Burzsuj, a szakmai blogok közül az Addict, a hír kategóriában Török Gábor polblogja végzett az első helyen, a kockák versenyét a Tsabeeka nyerte. A lokálpatrióta blogokat versenyeztető Helyi.érték kategóriában Tinkmara tengerentúli blogja nyert, a komplex blogok kalapba került tartalomgyártók közül pedig a Zakuszka-tanya vitte el az első díjat.

Indul a tabletek inváziója

2010. szeptember 3., 15:42 Módosítva: 2010.09.28 10:19

A hónap első napján már volt egy cikk a tabletek első hullámáról, ám úgy néz ki, hogy ősszel valóságos invázióra kell számítani. Az eddig bemutatott felhozatal mellé csatlakozik a Hannspree készüléke, ami az NVIDIA Tegra 250-es SoC rendszerre épül. A 260 x 171 x 14 mm-es masina mindössze 790 grammot nyom, és 10,1 hüvelykes LED-es háttérvilágítású, érintőképernyős kijelzője van. A megjelenítő felbontása 1024x600 pixeles, ám a mini HDMI portnak hála egy méretes monitort is lehet használni. A gyártó szerint a beépített akkumulátor akár nyolc órán át képes biztosítani az energiát Full HD-s filmek folyamatos lejátszása mellett.

A Hannspree Tablet 16 GB-os tárhelyet használ, emellett a gépnek van microSD-t kezelő kártyaolvasója is, mini USB 2.0-s aljzattal, Wi-Fi és Bluetooth 2.1-es modullal, illetve egy egywattos hangszóróval. A novemberben megjelenő, Android 2.2-es operációs rendszerrel működő készülék 400 euróért vásárolható majd meg.

A Samsung Galaxy Tab, a 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező termék valóban megjelent, ám az előzetesekben pletykált paraméterek némileg változtak. A Samsung saját fejlesztésű SoC rendszere valóban egy ARM Cortex-A8-as processzormagot tartalmaz, de ennek órajele csak 1 GHz, ami 200 MHz-cel kevesebb az előzetesekben pletykált értékhez képest. Ettől függetlenül még ez a teljesítmény is nagyon jónak számít, így senki sem panaszkodhat. Az 1024x600 pixeles megjelenítőt egy PowerVR SGX540-es grafikus mag hajtja meg, ami képes a Full HD-s videók gyorsítására is. A rendszermemória mérete 512 MB lesz, az adatok pedig 16 vagy 32 GB-os tárhelyen helyezhetők el.

A 190 x 120 x 12 mm-es tablet 380 grammot nyom, továbbá rendelkezik microSD-t kezelő kártyaolvasóval, gyorsulásmérővel, hangszóróval, GPS-vevővel, Bluetooth 3.0-s és 802.11n-es Wi-Fi modullal, 3G-s modemmel, valamint egy 1,3 és egy 3 megapixeles kamerával. Utóbbival 720p-s videókat is lehet rögzíteni. A terméknek 4000 mAh-s akkumulátora van, ami videózás esetén 7 órás üzemidőt tesz lehetővé. Az Android 2.2-vel hajtott Samsung Galaxy Tab szeptember közepén jelenik meg Európában, az árazásról azonban nincs információ.

Az LG is készül a csatára az Optimus Paddel, ám erről a szerkezetről nagyon keveset tudni. A korábbi hírek szerint a Tegra 250-es SoC rendszer fogja meghajtani, és az Android operációs rendszer borítékolható. A vállalat egyelőre annyit árult el az újdonságról, hogy vékonyabb és könnyebb lesz a konkurens megoldásokhoz képest, miközben a több szolgáltatást fog kínálni. A funkciók valószínűleg az NVIDIA chipjének köszönhetők, hiszen a Tegra vitathatatlanul a legokosabb platform a GeForce alapokra épülő IGP-nek hála.

Forrósodnak a Toshiba laptopok

2010. szeptember 3., 15:37 Módosítva: 2010.09.03 17:00
14

A japán cég bejelentette, hogy 129 panasz érkezett a vásárlóktól, melyek egyes termékek túlmelegedésére utaltak. A gyártó kivizsgálta az esetet, és kiderült, hogy az érintett gépek DC bemenetével van probléma, ami az AC adapter lecsatlakoztatása után túlmelegedhet, extrém esetben pedig égési sérüléseket vagy tüzet is okozhat. A vállalat szerint hozzávetőleg 41 ezer notebook szenved a hibában. Az érintett termékek típusát itt lehet ellenőrizni.

A termékekhez letölthető BIOS ellenőrzi a rendszer áramellátását, és amennyiben a hibára jellemző rendellenességeket tapasztalja, letiltja a DC bemenetet. Az érintett felhasználóknak kapcsolatba kell lépni a környező Toshiba szervizzel, ahol a vállalat díjmentesen intézi a készülék javítását.

A hibás notebook letiltott DC bemenete a javításig használhatatlan lesz, de a masina addig működhet, amíg az akkumulátor kapacitás kitart. Érdemes ez idő alatt a fontos fájlokat lementeni. Bár a szerviz javításra vonatkozik, így az adatok nem veszhetnek el, sosem árt felkészülni a legrosszabbra.

Biztos lesznek olyan felhasználók is, akik a fenti táblázatban szereplő termékek valamelyikét használják, de a friss BIOS nem tiltja le a DC bemenetet. Ilyen esetben örülni kell, ugyanis ez azt jelenti, hogy a notebook nem szenved a fenti hibában és minden probléma nélkül használható tovább.

Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba Magyarország elmondása szerint a hazánkban forgalomba hozott termékeket ez a probléma nem érinti.

Megérkezett a Google Chrome 6

2010. szeptember 3., 08:31 Módosítva: 2010.09.08 13:16

A cég azzal ünnepelte böngészőjének második születésnapját, hogy kiadták az eddig csak tesztverzióként létező 6-os változatot végleges formájában (6.0.472.53).

Az új verzió nem hoz igazán sok újdonságot, és ezeket is ismerhetik már azok, akik feliratkoztak a béta- vagy a fejlesztői csatornára. Az évfordulót kiemelő hivatalos blogban mindenesetre megemlítik, hogy a 6-os Chrome háromszor gyorsabb JavaScript motorral rendelkezik, mint a két éve kiadott első.

A Windowsra, Macre és Linuxra is letölthető programban frissítették a felhasználói felületet, az eddigi két menüt egyesítették, egyszerűsítették az Omnibox működését, javították az automatikus kitöltést. Ezek mellett 14 biztonsági rést foltoztak be (a hibákat jelző felhasználóknak összesen 4337 dollárt fizettek ki).

Ingyen iwiwzhetnek a T-Mobilosok

2010. szeptember 1., 10:35 Módosítva: 2010.09.07 10:45
29

Szeptember elsejétől a T-Mobile előfizetői díjmentesen érhetik el mobiltelefonjukról Magyarország legnagyobb közösségi portálját, az iWiW-et. A több millió felhasználóval rendelkező közösségi oldal mobilról ezentúl még könnyebben elérhető, a megújult m.iwiw.hu oldalon keresztül vagy az iPhone-ra, androidos, symbianos és Java-képes mobilokra letölthető alkalmazásokkal.

A magyarországi T-Mobile néhány hónappal azután döntött erről, hogy anyacégük úgy döntött az egész világon ingyen elérhetővé teszik a Facebook elérhetőségét, a 0.facebook.com címen.

Az iWiW és a T-Mobile közös akciójában a T-Mobile ügyfelei szeptember elsejétől 2011. február 28-ig adatforgalmi díj nélkül érhetik el mobiljukról Magyarország legnagyobb közösségi portálját. A felhasználók ingyenesen oszthatnak meg tartalmakat, követhetik a hírfolyamot, kezelhetik üzeneteiket, nézegethetik ismerőseik adatlapjait és képeit, illetve használhatják a szülinap funkciót. A díjmentesség nem terjed ki az alkalmazások letöltésére, a nem az iWiW-hez tartozó oldalak megnyitásakor forgalmazott adatmennyiségre, továbbá technikai okok miatt nem érvényes Opera Mini, illetve WAP 1-es protokollt használó böngésző használata és CS WAP csatlakozás esetén. Külföldön minden esetben a roaming díjaknak megfelelően díjköteles az iWiW oldal mobiltelefonos böngészése. A mobiltelefonos eléréshez az előfizetéshez aktivált internetkapcsolatra van szükség.

Már nem hiánycikk az iPad

2010. augusztus 30., 15:15 Módosítva: 2010.09.14 08:51

Bár már áprilisban megjelent, a közelmúltig hiánycikknek számított az Apple tablete. Öt-hétnapos határidővel szállították csak, aki bement egy amerikai Store-ba, annak esélye sem volt venni egy iPadet, amit a világ nagyobb részén nem is árultak. Nem volt mit, ha még a kevés piac is tudott hiányt produkálni.

Most azonban ennek vége, az amerikai Store leírása szerint ugyanis 24 órán belül szállítják a megvett készülékeket. Azaz van raktárkészlet, beindul a szabad rablás.

A mi szempontunkból ennek azért van jelentősége, mert Magyarországon elsősorban a fejlett piacok ellátási nehézségei miatt nem indulhatott el a forgalmazás, ennek azonban most vége. Elvileg minden akadály elhárult a hazai árusítás elől.

Az AMD megszünteti az ATI márkanevet

2010. augusztus 30., 11:50 Módosítva: 2011.01.11 10:42

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó IT-felvásárlása volt 2006-ban az, amikor az AMD megszerezte az ATI-t. A Radeon grafikus kártya is bekerült az AMD kínálatába, ám a márkanév megmaradt, továbbra is feltüntették az eredeti fejlesztő, az ATI logóját.

Ez a gyakorlat szűnik meg hamarosan, mivel a vállalt a korábbi pletykákat hivatalosan is megerősítve bejelentette, hogy az év végétől termékeik átfazonírozott egységes márkaként jelennek meg, eltűnik az ATI neve, és a korábbihoz hasonló logón a Radeon név mellett vagy az AMD felirat fog szerepelni, vagy semmi.

Ezzel egy 25 éven át széles körben ismert márkanév tűnik el, de az is igaz, hogy a sikertermék, a Radeon neve megmarad (az egyéb kevésbé ismert termékeknél is lecserélik az ATI-t AMD-re – például: AMD Catalyst).

Tízszeresére nőtt a testsúlycsökkentő műtétek száma Angliában

2010. augusztus 27., 11:23 Módosítva: 2010.10.01 08:46

A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent írás arra is felhívja a figyelmet, hogy a  gyomorgyűrű-beavatkozáson átesett embereknél csökkenhet a korai halálozás kockázata, valamint az egészségügy kiadásaira is jótékony hatással van a trend.

A nagyfokú elhízás műtéti kezelésekor vagy gyomorgyűrű elhelyezésével, vagy úgynevezett gyomor bypass műtéttel, esetleg a gyomor egy részének eltávolításával csökkentik a gyomor méretét.

Az Imperial College London kutatói 2000 áprilisa és 2008 márciusa közötti angliai adatokat elemeztek. Összesen 6953 gyomorszűkítő műtétre került sor ebben az időszakban, az operációk száma a 2000-es 238-ról 2007-re 2543-ra emelkedett.

A páciensek állapotát a műtét után egy évvel és 30 hónappal is kontrollálták. Kiderült, hogy a halálozás, valamint az esetleges újabb kórházi kezelés szempontjából is jobb eredményeket adott a gyomorgyűrű elhelyezése, mint a gyomor bypass műtét.

A brit Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) a költséghatékonysági elemzések alapján a súlyos mértékben elhízott embereknek ajánlja ezeket a műtétetek.

Tarol a Kindle 3

2010. augusztus 27., 11:14 Módosítva: 2010.08.31 13:52
1

Mindkét elődjének eladási rekordjait megdöntötte a harmadik generációs Kindle ekönyvolvasó - jelentette be az Amazon. A cég július végén kezdte el felvenni az előrendeléseket a Kindle 3-ra, és néhány nap alatt kifogyott az egész készletből. Ez a leggyorsabban fogyó ebookolvasó a cég kínálatából.

A Kindle 3-mal az Apple iPad jelentette fenyegetésre válaszolt a cég. Bár az iPad táblagép sokkal több funkcióval bír, mint a csak ekönyvek megjelenítésére specializált Kindle és társai, az Apple a marketingje nagy hangsúlyt fektet annak bemutatására, mennyire kényelmes az iPaden könyvet olvasni.

A Kindle 3 elsősorban az ára miatt erős konkurencia a 600 dolláros iPadnek. A 3G-kapcsolattal szerelt Kindle-változat 189, a wifis 139 dollárba  (42, illetve 31 ezer forint) kerül. Az első tesztek egyébként a jelenlegi legjobb ekönyvolvasónak nevezik a Kindle 3-at.

Több mint egymillióan mobilneteznek az országban

2010. augusztus 26., 13:54 Módosítva: 2010.08.26 14:51

Júliusban 1 millió 88 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív (a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő) ügyfelek száma 851 ezerre emelkedett, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők a júliusban 1 millió 180 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel, vagyis az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom 1,39 GB volt.

A T-Mobil továbbra is piacvezető, bár veszített a júniusi pozíciójából: 48,86 százalékról 47,80 százalékra esett vissza a részesedése. A Vodafone a piac 24,19 a Telenoré a 28,01 százalékát uralja. Érdekes, hogy a két kisebb szolgáltató ügyfelei átlagosan lényegesen több adatot forgalmaznak (havi 1,55 illetve 1,56 GB), mint a t-mobilosok (1,12 GB). A teljes mobilinternetes adatforgalom júliusban megközelítette az 1,2 millió gigabájtot.

Egymilliót kaszált a korrupt Apple-vezető

2010. augusztus 25., 14:44 Módosítva: 2010.08.25 14:44

Letartóztatták a múlt héten milliós korrupciós gyanúba keveredett beszerzési igazgatót az Apple-nél. Paul Devine-nál házkutatást tartottak, és 150 ezer dollárt találtak cipősdobozokba rejtve, plusz további húszezer dollárnyi más valutát. A nyomozást vezető szövetségi ügynökök nyilatkozata szerint további több százezer lehet még offshore bankszámlákon elrejtve.

Devine-t azzal vádolják, hogy a cégnél töltött öt éve alatt kenőpénzeket fogadott el a cég beszállítóitól, illetve jó pénzért olyan bizalmas információkat adott ki nekik, ami alapján azok kedvezőbb szerződéseket tudtak kötni az Apple-lel. Devine volt a felelős az iPodok és headsetek gyártásához alkatrészeket beszállító cégek kiválasztásáért, és a velük való kapcsolattartásért. A vád szerint egymillió dollárt hozott neki a konyhára a korrupció 2005 óta.

A vád összesen 32 rendbeli csalás és pénzmosás Devine ellen, aki ártatlannak vallotta magát.

Hülyét csináltak a környezetvédőkből Twitteren

2010. augusztus 25., 13:30 Módosítva: 2010.09.08 12:47

A Twitter felhasználói teljesen elkomolytalankodták a Climate Camp környezetvédő szervetek tüntetését a Royal Bank of Scotland ellen, számol be róla a Guardian. Bár a zöld szervezetek általában aktívan és hartékonyan használják a webet saját céljaikra (a Greenpeace-nek és a WWF-nek is több százezer twitteres követője van), a Climate Camp esetében most visszaütött a webkettő.

A csoport azért demonstrálta  bank ellen, mert az környezetszennyező beruházásokat finanszíroz. Az eseményről közvetítő Twitter-csatornát azonban hamarosan elborították a neterők vicces megjegyzései. Valaki ellopta a "minden tulajdon lopott!" feliratú transzparensemet! - panaszkodott egy ál-tüntető twitterező, mások azt írták, megunták az egészet, és inkább elmennek a bankhoz dolgozni. Végül az egész tüntetés általános röhögésbe fulladt.

Megérkezett Magyarországra a Youtube-videós csalás

2010. augusztus 25., 11:05 Módosítva: 2010.08.25 11:05
170

Az utóbbi néhány napban kezdett el a magyar neten is terjedni a "tiny YouTube video" néven elhíresült netes átverés, ami július óta szedi áldozatait. A spam a jól ismert YouTube logóval próbálja magát valódinak mutatni, de elég tapasztalatlannak kell lenni ahhoz, hogy valóban átverjen.

A dolog egy emaillel kezdődik, ami meglepően hatékonyan kerüli ki a spamszűrőket, és arról tájékoztat, hogy egy ismerősünk egy rövid YouTube-videót küldött nekünk, amit egy linkre kattintva nézhetünk meg. A kattintás után egy videómegosztónak tűnő oldalra jutunk, ami megkér, hogy lépjünk be a YouTube-azonosítónkkal (itt lopja el a jelszavunkat), később homályos indokokra hivatkozva elkéri a mobilszámunkat, és az áldozatot egy havi 10 dolláros horoszkópküldő szolgáltatásra íratja fel.

Csökkent a magyar mobilelőfizetések száma

2010. augusztus 24., 15:20 Módosítva: 2010.08.24 15:20

Júliusban 48 ezerrel 11,817 millióra csökkent a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes ügyfélszáma. A forgalmazásban résztvevők, azaz az előfizetéssel rendelkezők és az utolsó három hónapban hívást indítók vagy fogadók száma az előző hónaphoz képest 4 ezerrel 10,808 millióra nőtt, jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az NMHH gyorsjelentése szerint 2010 júliusában a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 118,1 SIM-kártya jutott. Júniusban ez az érték 118,6, egy évvel korábban, 118,65, 2009 végén pedig 117,70 volt.

A T-Mobile továbbra is a piacvezető, részesedése a júniusi 43,24 százalékról 43,42 százalékra, a Vodafoné 21,90 százalékról 21,95 százalékra emelkedett, míg a Telenoré 34,85 százalékról 34,63 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató ügyfelei júliusban 5136, 2010 első hét hónapjában pedig összesen 33685 számot hordoztak. A 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 342 ezer 918 mobilszámot érintett.

Az online kereskedelem kimászott a válságból

2010. augusztus 23., 11:22 Módosítva: 2010.08.23 11:22

Bár az adatokat befolyásolja néhány brit helyi jellegzetesség, mint az időjárás, vagy az angol csapat gyászos szereplése a focivébén, általában az online trendek Angliába gyűrűznek be először a tengerentúlról, majd innen Európa többi részébe.

Az átlagos brit vásárló 81 fontot (27 ezer forint) költött a neten júliusban, a teljes forgalom így 5 milliárd font lett, ami harminc százalékkal múlta felül az előző júliusit. Ekkora ugrásra 2007 óta nem volt példa.

Kit kövessünk Google Buzzon?

2010. augusztus 18., 11:56 Módosítva: 2011.10.15 13:00

A Google Buzz új funkciót kapott, ezentúl ajánlatokat ad, hogy kiket követhetnénk. A rendszer működik a Facebookon és néhány napja a Twitteren is, azt nézi, hogy ismerőseink kiket követnek és ha sokan követnek egy valakit, azt felajánlja nekünk is ismerősként. A Google Buzz februárban indult, linkeket, képeket, videókat vagy egyéb tartalmakat tudunk megosztani ismerőseinkkel. Hasonlóan működik, mint a Facebook news feed (lehet beszélgeni, lájkolni), de itt gmailes kontaktjainkból válogathatunk ismerősöket, akiket követünk.

Megjelent a Windows Home Server új bétája

2010. augusztus 18., 11:02 Módosítva: 2010.09.08 10:40

A héten a Microsoft kiadta a Vail kódnéven fejlesztett Windows Home Server V2 újabb bétáját. Az új tesztverzió – mely a regisztrált felhasználók számára letölthető a Connect program weboldaláról – támogatja a távoli webes hozzáférést és az add-ineket, valamint immár Mac OS X Leopard vagy annál újabb operációs rendszert futtató Mac számítógépeket is.

Amint az ismert, a Windows Home Server egy otthoni médiaszerver-operációsrendszer, amely egyebek mellett a médiafájlok (dokumentumok, fényképek, videók stb.) központi tárolására, távoli – akár mobiltelefonos – elérésére, a hálózatba kötött gépekről automatikus biztonsági mentések készítésére és ezek alapján adatok helyreállítására ad lehetőséget. A V2 kiadás a a Windows Server 2008 R2-re épül, és az elődjéhez képest a következő újdonságokkal szolgál: lehetőséget ad a tartalmak lokális hálózaton kívüli, internetes streamelésére; több számítógépen is biztosítja a mentést és helyreállítást; az elődjénél egyszerűbben telepíthető és kezelhető; a fejlesztők és partnerek számára több eszközt kínál.

Andoridra is megjelent a hivatalos Tumblr-app

2010. augusztus 17., 12:52 Módosítva: 2010.08.17 12:52

A Tumblr végre az Anroidra is kiadott egy hivatalos alkalmazást, mellyel kényelmesen lehet használni a blogszolgáltatót. Fényképeket és videókat az alkalmazással is lehet készíteni. A felhasználók elérhetik a dashboardot, vagyis a szerkesztőfelületet, és ugyanúgy lehet like-olni és reblogolni, mint a böngészőben. A Twitterrel is integrálták, a posztokat a mikroblogra is ki lehet posztolni. A Mashable szerint még van néhány hibája az alkalmazásnak, valószínűleg ezért jelentették meg majdhogynem titokban. Az alkalmazáshoz minimum 2.1-es Androidot kell futtatni.

tumb

Jön a WiMAX 2

2010. augusztus 17., 12:07 Módosítva: 2010.08.17 12:07

Akár jelentősen gyorsabb adatátvitelt és alacsonyabb késleltetést ígér a második generáció. A vezeték nélküli technológia fejlesztését koordináló WiMAX Forum tegnap bejelentette, hogy az IEEE várhatóan még idén novemberben jóváhagyja a WiMAX 2-nek is nevezett 802.16m specifikációt. Ez kompatibilis a jelenleg használt 802.16e standarddal, de annál nagyobb sávszélességgel (több mint 300 Mbps) és alacsonyabb késleltetéssel működik, valamint jobban megfelel VoIP-felhasználásra. Az új specifikáció a Nemzetközi Távközlési Unió definíciója szerinti negyedik generációs (4G, IMT-Advanced) vezeték nélküli szolgáltatásnak minősül. Az új IEEE-szabvány kihirdetése 2011 első negyedévében esedékes, az első azzal hivatalosan kompatibilis eszközök megjelenése pedig a jövő év második felében várható.

A WiMAX első generációja nem terjedt olyan ütemben, ahogy azt a technológia támogatói remélték. Bár a szabvány fejlesztését koordináló szakmai szervezet adatai szerint 148 országban összesen 592 ilyen hálózat működik világszerte, mégis a rivális – egyébként lemaradással induló – long term evolution (LTE) áll nyerésre. Az elmúlt hónapokban több, korábban a WiMAX mellett elkötelezett szolgáltató jelezte, hogy átáll az LTE-táborba, sőt a technológia legnagyobb támogatója, az Intel – mely legalább 1,2 milliárd dollárt áldozott a WiMAX-szolgáltatások ösztönzésére – sem tűnik ma már olyan lelkesnek. A vállalat éppen nemrég zárta be a szabvány helyi elterjesztéséért felelős tajvani irodáját.

Kipróbálható az OpenOffice.org 3.3

2010. augusztus 11., 15:03 Módosítva: 2010.09.29 09:29

Elkészült az OpenOffice.org következő, 3.3-as verziójának a nyilvános bétája,írta az ITcafé. Ebből kiderül, hogy milyen újítások kerülnek a friss kiadásba. Az újdonságok részletes listája – angol nyelven – itt olvasható. Az OpenOffice.org 3.3 bétája Windows, Linux, Mac OS és a Solaris operációs rendszerekre letölthető a projekt weboldaláról.

A csomag honosítását végző FSF.hu Alapítvány illetékes projektvezetője, Tímár András a Hup.hu fórumán jelezte, hogy a magyar nyelvi csomag „nem az igazi”, mivel technikai okok miatt a csiszoltabb fordítást nem tudták határidőre leadni. Ez egyelőre csak – egy Ubuntu 10.04-en készített és tesztelt – linuxos bulidként érhető el, más platformon nem tesztelhető. Az OpenOffice.org 3.3 végleges változata valamikor a negyedik negyedévben jelenik majd meg.

Jövőre kerül táblagépre a webOS

2010. augusztus 11., 14:48 Módosítva: 2010.08.13 09:25

A Palm felvásárlása óta mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy az így megszerzett webOS operációs rendszer milyen okostelefonokon és egyéb eszközökön jelenik meg. Az egyéb eszköz lehet például táblagép, hiszen az Apple iPad sikerét látva most mindenki ilyet akar gyártani. Hivatalosan még semmit nem közölt a HP, de egyik alelnöke, Todd Bradley egy belső megbeszélésen azt mondta, 2011 első negyedévében jelennek meg a kütyük.