Tech blog

700 millióért vett meg egy utazási szoftvereket fejlesztő céget a Google

2010. július 2., 14:05 Módosítva: 2010.07.02 14:05

700 millió dollárért (közel 160 milliárd forint) vásárolta fel a Google a bostoni ITA szoftverfejlesztő céget. Az ITA olyan programokban utazik, amelyek repülőmenetrendekből és jegyárakból hoznak létre dinamikusan frissülő adatbázisokat, és az ezekben való keresést is intézik.

A Google az ITA szoftvereit a keresőmotorjába fogja beépíteni, és az utazásokkal kapcsolatos keresésekre a Google Newshoz hasonló központot épít, ahol utazási irodák ajánlatait gyűjtik össze. Ma a világon a repülőjegyek felét az interneten adják el, a Google ezt a piacot akarja lefölözni a keresőszolgáltatásával, de azt határozottan cáfolták az illetékesek, hogy saját utazási irodát, vagy online repülőjegy-ügynökséget nyitna a Google.

India betiltaná a Skype-ot és a Gmailt

2010. július 2., 11:21 Módosítva: 2010.12.23 10:30
24

Az indiai kormány több nagy nyugati telekommunikációs céget keresett meg azzal a problémájával, hogy biztonsági kockázatokat jelentenek számára a titkosított, és így nem lehallgatható kommunikációs szolgáltatásaik. A Bralckberry telefonokat gyártó Research in Motion, a világ legnépszerűbb online telefonszolgáltatását nyújtó Skype és a Gmail levelezőrendszer miatt a Google szerepel azon a listán, ami különösen nem tetszik az indiai kormányhivataloknak.

A cégek 15 napos ultimátumot kaptak, hogy vagy felhagynak a titkosítással (illetve az indiai titkosszolgálatoknak és kormányhivataloknak megadják a titkosítást megfejtő algoritmusokat), vagy betiltják a szolgáltatásaikat az országban. Az érintett cégek egyelőre nem reagáltak a hírre.

Eladó a sex.com

2010. július 2., 08:02 Módosítva: 2010.11.24 10:31
7

Eladó a szakértők szerint legismertebb internetes azonosító, a sex.com. A domének internetes vásárterét működtető Sedo szerint ritkán fordul elő, hogy hasonló jelentőségű honlap azonosítója kerül eladásra. "A sex.com új tulajdonosa vásárlásával egyben a piaci elsőséget is biztosítja magának" - teszi hozzá közleményében Liesbeth Mack-de-Boer, a Sedo vezetője.

Az 1994-ben beregisztált domén legutóbb 2006-ban cserélt gazdát, akkor csaknem 14 millió dollárt (3,19 milliárd forintot) fizetett érte az Escom LLC. Az egyik legnagyobb értékű internetes azonosító eredetileg árverés keretében került volna újabb tulajdonosához, de jelenlegi birtokosának, az amerikai Escom LLC-nek hitelezői nem akarták megkockáztatni, hogy a honlap értékénél kevesebbért keljen el.

Korábban is előfordult már, hogy néhány weboldalért hatalmas összegeket fizettek új tulajdonosaik: a vodka.com-ot például 3 millió dollárért (690 millió forint, a kredti.de-t 892 500 euróért (255 millió forint), míg a poker.org-ot egymillió dollárért (229 millió forint) vásárolták meg.

Megújult a magyar Wikipédia

2010. július 1., 12:14 Módosítva: 2010.07.20 14:12

Június 30-ától a magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelenik meg, hasonlóan az angol Wikipédiához, melyen ez a váltás már május közepén megtörtént. Az új felület közel másfél évnyi munka eredménye, amelyet a Stanton Alapítvány 890 000 dolláros célzott adományából finanszíroztak. Az újítások elsősorban az oldal megjelenését, navigációját és a meglévő szerkesztőeszközök könnyebb használhatóságát célozzák; és a közeljövőben további fejlesztések fogják követni őket, amelyek célja új szerkesztőeszközök bevezetése lesz.

A cserét – amely 2001 óta az első komolyabb változás a Wikipédia megjelenésében – két használhatósági tanulmány és mintegy félmillió felhasználó részvételével zajlott féléves bétateszt előzte meg. Az új felület fő célja minél több olvasó és potenciális szerkesztő számára kezelhetővé tenni a Wikipédia szócikkeinek szerkesztéséhez használt jelölőnyelvet, ami az elmúlt években egyre bonyolultabbá vált. A Wikimédia Alapítvány azt reméli, hogy a könnyebb kezelhetőség hatására szerkesztők száma, amely az elmúlt két évben stagnált, újból növekedni kezd – áll a szervezet közleményében.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. A tudástár 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.

Tovább gyorsult az Opera

2010. július 1., 10:44 Módosítva: 2010.07.01 10:44

Az Opera kiadta böngészője új, 10.60-os verziójának végleges változatát. A norvég cég szerint a világ leggyorsabb browsere még gyorsabb lett: egyes JavaScript-tesztekben több mint 50 százalékkal javult a teljesítménye. Az új kiadás további újdonságai címszavakban: a WebM nyílt videoformátum, a HTML5 video, a felhasználó gépét közelítőleg lokalizáló geolocation, valamint több HTML5-funkció – többek között az alkalmazás-gyorsítótár (Appcache) és a web workers API – támogatása.

Az új verzióban jelenik meg a partneroldalakkal együttműködésben a gyorshívó lapon, a keresődobozban és a címsorban megvalósított keresési tippek funkció: ez egyelőre a Wikipediával és a Binggel működik. Ezen túlmenően apróbb esztétikai finomításokat hajtottak végre a fejlesztők a tabok előnézeti képén, a gyorshívón és a menügombon. A cég sajtóközleménye szerint szintén újdonság, hogy az új verzióban a webes csalások elleni védelmet az AVG technológiája biztosítja.

Az Opera 10.60 az összes támogatott platformra (köztük Linuxra és FreeBSD-re is) letölthető a fejlesztő cég weboldaláról.

Zöld utat kaptak a kínai doménnevek

2010. június 29., 10:02 Módosítva: 2010.06.29 10:02
1

A nemzetközi országkódot aktiválását a szervezet idén májusban indította el, akkor elsőként három arab nyelvű végződés (Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek arabul írt országkódjai) számára adott zöld utat.

A nem latin betűs (egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó) doménnevek regisztrálására már 2004 óta van lehetőség; Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni. A végződések, mint a .com vagy a .hu, azonban korábban csak az eredeti angol változatban éltek. Ez számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és százmilliókat zárt el az internettől. Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek ebben a kevert rendszerben jobbról balra kell begépelniük az URL egyik részét, a másikat pedig angol karakterekkel balról jobbra.

Első lépésben az ICANN a nemzeti domének vagy más néven országkódok (mint a Magyarországnak járó .hu) esetében biztosítja a nem latin betűs írások használatát, tehát a nyitás egyelőre nem terjed ki az egyéb felsőszintű doménekre, mint a .com, .org vagy a .gov. A kínai végződések bevezetése kapcsán a szervezet elnöke, Rod Beckstrom azt mondta: mivel a világ népességének egyötöde kínai nyelven beszél, körülbelül egymilliárd ember előtt nyithatja meg a lépés az internetet. A szervezet közleménye szerint további 20 nemzeti nyelven írt végződés élesítése várható a közeli jövőben.

Elérte az egymilliót a magyar mobilinternetezők száma

2010. június 28., 13:29 Módosítva: 2010.08.17 10:51

Májusban egymillióra nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma. A teljes előfizetői táboron belül az aktív – a szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfelek száma 773 ezerről 786 ezerre emelkedett, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők májusban 1 millió 148 ezer GB adatot töltöttek le és fel, így a felhasználók átlagos adatforgalma nem változott, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom májusban maradt 1,46 GB.

A gyorsjelentés alapján az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése 48,9 százalék, a Vodafone-é 23,9, a Telenoré pedig 27,2 százalék. Az egy előfizetőre jutó adatforgalom a Telenornál 1,6 gigabájt, a Vodafone-nál 1,72, míg a T-Mobile-nál csak 1,26 GB volt.

Kiosztották a blogoszféra Oscar-díjait

2010. június 22., 21:15 Módosítva: 2010.06.22 21:15

Átadták kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket.

A fődíjat az ushahidi.com (szuahéliül szemtanú) kapta. A blogon elhelyezett térképeken megjelenő információkat az érintett területen élőktől érkezett adatok alapján állítják össze. Haiti esetében például a washingtoni külügyminisztérium jórészt az ushahiditől kapott helyzetkép alapján irányította az amerikai segélyműveleteket.

Tovább

Beperli az USA az Oracle-t

2010. június 18., 09:00 Módosítva: 2010.06.25 15:30

Az Egyesült Államok kormánya beperelte a világ egyik legnagyobb IT-cégét, az Oracle-t, ugyanis azt állítják a keresetben, hogy a cég több millió dollárral károsította meg az államot, így az adófizetőket, termékeinek túlárazásával.

A most sajtóvisszhangot kapott pert áprilisban indították, és ez az ügy kapcsolódik egy volt Oracle-alkalmazott, Paul Frascella által 2007 májusában kezdeményezett perhez. Frascella egy olyan törvény lehetőségeit használta ki, melyet magyarra talán informátori törvénynek fordíthatnánk (False Claims Act), amit azért hoztak létre, hogy ha valaki a cégénél olyan tevékenységet tapasztal, mely megkárosítja az államot, akkor a köz érdekében jelentheti, ha vállalja az esetleges hátrányos következményeket is (a feljelentő egyébként az okozott kár mértékéhez szabva jutalmat is kap ezért a tettéért, ez esetenként akár több tízmillió dollár is lehet).

Az eljárást az amerikai kormányzati beszerzéseket intéző szerv (US General Services Administration) gyakorlatának kijátszása miatt indították, mivel úgy tűnik, hogy az ottani közbeszerzési módszerek bürokratikussága azt eredményezte, hogy az Oracle magasabb árakat határozott meg, mint amit egyébként el lehetett volna érni. Így feltehetőleg több tízmillió dollárral fizettek többet a termékekért az állami hivatalok, mint kellett volna, vagyis az egyébként szokásos diszkontárat jelentősen megemelték az állami megrendeléseknél. Az ilyen üzleti gyakorlat az Egyesült Államokban törvénytelen. Az Oracle egyelőre nem kommentálta a történteket.

Magyar Telekom: a bíróság elutasította a kisrészvényesek keresetét

2010. június 16., 18:10 Módosítva: 2010.06.16 18:10

A Fővárosi Bíróság szerdai, első fokú ítéletében elutasította két magyar kisrészvényes keresetét, amelyben a Magyar Telekom 2009. június 29-én tartott közgyűlésén hozott határozatok hatályon kívül helyezését kérték - közölte a társaság szerdán a BÉT honlapján. Tekintettel arra, hogy a felperes részvényesek megfellebbezhetik a bíróság ítéletét, az ítélet még nem jogerős. Ezért nem zárható ki teljesen, hogy a társaságnak ezen perrel kapcsolatban további társasági jogi lépéseket kell tennie egy esetleges fellebbezés és/vagy a fellebbezés kedvezőtlen kimenetele esetén. "Nem tudjuk egyértelműen kijelenteni továbbá, hogy ezen ügynek nem lesz egyéb, jelenleg előre nem látható hátrányos hatása a társaságra" - áll a közleményben.

Frissült a Mac mini

2010. június 16., 16:32 Módosítva: 2010.06.16 16:32

Az Apple frissítette legolcsóbb asztali gépét, ami a legdrágább Mac Próhoz hasonlóan és a többi Apple-géptől eltérően monitor nélkül kerül a boltokba. A mini formája a 2005-ös bemutatás óta nem nagyon változott, most viszont valamivel szélesebb és mélyebb, viszont jóval laposabb lett. Érdekesség, hogy összességében körülbelül ugyanakkora hely áll az alkatrészek rendelkezésére, de az új elrendezés miatt még kisebbnek tűnik a mini.

A rendelkezésre álló térrel mégis ügyesebben kellett bűvészkedni, mert az eddig a gépen kívül tárolt tápot most beépítették a házba, ami elég tetemes területet foglal el magának.

Az alapmodell 2,26 gigahertzes Core 2-esét egy 2,4 gigahertzes processzor váltotta, memóriából alapkiépítésben 2 gigabájt maradt, a merevlemez 160 gigabájtosról 320 gigabájtosra nőtt, a legjelentősebb azonban a Geforce 9400-as leváltása a kétszer-háromszor gyorsabb Geforce 320M-re.

A gépen végre megjelent egy sd-kártya-olvasó és egy hdmi-kimenet is, aminek hála könnyebb lesz mediacentert varázsolni a miniből (és egyre kevesebb értelme lesz gyártásban tartani az Apple TV-t),

Egyetlen dolog változott egyértelműen rossz irányba, és az az ár: az első modellt még 500 dollárért hozták forgalomba, az előző generációért már 600 dollárt kellett fizetni, a legújabb gép viszont 700 dollárba kerül. További rossz hír, hogy az euró-dollár-árfolyam változása miatt a hazai piacra nagyobb hatással bíró euróban számolt ár 700-ról 800 euróra nőtt, ráadásul a forint még az euróhoz képest is gyengült, így a pár éve még 160 ezer forint környékén beszerezhető mini Handrás szerint 240 ezer forintig drágul, tehát meglehetősen keveseknek lesz ésszerű választás.

Csökkentette negyedéves előrejelzését a Nokia

2010. június 16., 16:23 Módosítva: 2010.06.16 16:23

A készülékgyártó és szolgáltatási üzletága második negyedévi értékesítési árbevételére korábban kiadott 6,7-7,2 milliárd eurós előrejelzését a Nokia a tartomány alsó határa környékére, illetve az alá módosította az átlagos készülékárak csökkenése miatt.

A Nokia amiatt volt kénytelen lefelé módosítani eredmény előrejelzését, mert az okostelefonok piacán erőteljes verseny alakult ki az Apple iPhone-ja és a Research in Motion Blackberryje, valamint más gyártók prémium kategóriás készülékeinek eladásai révén.

Az is hatással van a piacra, hogy a darabszám szerinti eladások súlypontja eltolódott az alacsonyabb nyereségtartalmú készülékek felé, valamint  gyengült az euró árfolyama.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója megerősítette a mobiltelefon világpiac darabszám szerinti forgalmának idei 10 százalékos növekedésére, valamint saját piaci részesedésének 2009-es szinten való megőrzésére korábban tett előrejelzését. Értékesítési árbevétel alapján azonban már borúlátóbb, és a korábban jelzett növekedés helyett piaci részesedésének csökkenésére számít.

Óriási klímaszámítógép épül Wyomingban

2010. június 16., 11:37 Módosítva: 2010.06.16 11:37

Megkezdték az Egyesült Államok Wyoming államában annak a létesítménynek az építését, amely többek között az éghajlatváltozás, a levegőminőség, a heves időjárás és az űrbéli idő tanulmányozására szánt szuperszámítógépnek ad majd otthont.

A létesítmény Cheyenne közelében kap helyet, a költségek százmillió dollárt - 22,75 milliárd forintot - emésztenek fel.

Az amerikai szupergép várható üzembe helyezésének idején, vagyis 2012-ben a 25. leggyorsabb lesz a világon. Ha ma kezdene működni, a második lenne a rangsorban, amelyet jelenleg egy másik amerikai gép, az energiaügyi minisztérium Oak Ridge-ben található Jaguar szuperkomputere vezet.

Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

2010. június 16., 11:12 Módosítva: 2010.08.04 10:21

Új szerkesztési rendszerrel kísérletezik az ismétlődő vandalizmus vagy folyamatos módosítások miatt részben védetté nyilvánított szócikkek esetében a Wikipedia. Az internetes enciklopédia angol nyelvű kiadásában két hónapon át tesztelik majd a „függő változtatások” (pending changes) néven bemutatkozó eljárást, melynek az a célja, hogy a tiltás feloldásával biztosítsa a lehetőséget az ilyen lapok szabadabb szerkesztésére. A tesztidőszakban kétezer félig védett szócikket nyitnak így meg, köztük például a George W. Bush korábbi amerikai elnökről vagy a házi feladatról szólót.

A Wikipediában a félig védett lap olyan szócikk, amelynek szerkeszthetőségét korlátozták, azt új felhasználók vagy nem regisztrált, anonim felhasználók nem módosíthatják. A rendszeres romboló jellegű változtatások miatt sok olyan szócikk van az angol nyelvű kiadásban, melyek védett státuszát már évek óta fenntartják – ennek megengedőbb alternatívájaként dolgozták ki az új módszert. Az annak bevezetéséről beszámoló blog szerint az angol nyelvű kiadás 3,3 millió szócikkének 0,1 százaléka védett vagy félig védett.

„Ezeket azért kellett félig védetté nyilvánítani éveken át, mert túl nagy kísértést jelentettek a vicces kedvű emberek számára. De a védettség egyben megakadályozta, hogy az okos és elhivatott újoncok hasznos változtatásokat tegyenek” – indokolta az új módszer bevezetését a BBC News-nak Jimmy Wales, a Wikipedia létrehozója.

Sokkal több olaj ömlik a Mexikói-öbölbe, mint gondolták

2010. június 16., 06:19 Módosítva: 2010.06.16 06:19

Naponta akár hatvanezer, de legalább harmincötezer hordó olaj ömölhet a Mexikói-öbölbe a BP április 20-án felrobbant fúrótornyából, becsülték amerikai tudósok. Ez háromszorosa az eredetileg becsült 12-19 ezer hordónak. A minimális szivárgással, napi 35 ezer hordóval számolva a fúrótorony felrobbanása óta kétmillió hordó olaj került a tengerbe - nyolcszor több, mint az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájakor.

Jön a vékonyabb Xbox?

2010. június 14., 14:59 Módosítva: 2010.06.15 11:58

Eddig is lehetett sejteni, hogy a Microsoft készül valamire, volt már szó finomabb gyártástechnológiával készülő olcsóbb konzolról, és azt is sokan várták, hogy a redmondi cég majd az E3-on mutatja be a kütyüt.

Bár hivatalos bejelentés még nem történt, napvilágra került, talán véletlenül a következő videó:

Ebben az olasz hirdetésben egy Xboxot próbálnak eladni a népeknek, de egészen biztosan nem valamelyik mostani modellt. A reklám szerint az új gép 250 gigabájtos merevlemezzel érkezik, és kompatibilis a Kinecttel, ami egyébként a már ismert Projekt Natal végleges, és sokkal hülyébb neve. Napokon belül kiderül, hogy kamu-e, vagy az elkotyogott valóság a reklám.

Hétcolos kijelzővel jöhet a Samsung tabletje

2010. június 14., 14:21 Módosítva: 2010.06.14 14:21

Egyre nagyobb az érdeklődés az iPad-konkurensnek szánt kütyü körül, ennek megfelelően egyre több nem megerősített pletyka érkezik vele kapcsolatban. A legújabb elég sokat elárul a Galaxy Tape-kódnevű tabletről. Az egyik legfontosabb pletyka talán az, hogy a Google Androidjának most bemutatott, 2.2-es verziója fut majd rajta, így kellően gyors és stabil lesz. Processzora a hírek szerint egy 1,2 gigahertzen futó Cortex A8-as lesz, akkumulátorból 4 ezer mAH-ás kerül bele, memóriája 16 gigabájtos lesz, súlya meg 370 gramm. Ami még említést érdemel, az a hétcolos kijelző, ami a vietnami források szerint AMOLED-technológiával készül.

Linux-alapú OS-t vett a HP

2010. június 14., 10:31 Módosítva: 2010.07.16 10:24

A HP múlt héten jelentette be, hogy a Phoenix Technologiestól 12 millió dollárért vásárol szoftvereket, egy Linux-alapú operációs rendszert, illetve virtualizációs megoldásokat.

Az operációs rendszer a HyperSpace, egy könnyűsúlyú kiegészítő rendszer, melyet arra optimalizáltak, hogy nagyon gyorsan töltődjék be, a felhasználó a gép bekapcsolása után néhány másodperccel már képes bizonyos alapvető funkciókat elérni, és elsősorban mobil számítógépeken használják. Emellett a HP megveszi a HyperCore nevű hypervisor programot is, mely lehetővé teszi a windowsos gépeken a HyperSpace párhuzamos futtatását.

A Phoenix közleménye szerint a tranzakció várhatóan még ebben a hónapban lezárul. Egyes feltételezések szerint a HP-nek az 1,2 milliárdért megvásárolt Palm termékeinek (talán a WebOS-nek) a továbbfejlesztéséhez van szüksége a most megszerzett szoftverekre.

Összeomolhat a Twitter a focivébé miatt

2010. június 14., 10:08 Módosítva: 2010.07.27 11:04

Félő, hogy összeomlik a Twitter közösségi portál a Dél-Afrikában zajló labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatos üzenetek sokasága miatt.

Ennek veszélye akkor áll fenn, ha rangadónak számító, és szurkolók tömegét vonzó mérkőzéseket játsszanak - figyelmeztetett blogján Jean-Paul Cozzatti, a honlap egyik üzemeltetője.

A rövid üzeneteket közlő platform elővigyázatosságból megkétszerezte kapacitását, de ettől függetlenül számolni kell azzal, hogy az üzenetáradat miatt leáll a szolgáltatás.

Megszüntetik a wifitolvajok büntethetőségét a finnek

2010. június 14., 07:25 Módosítva: 2010.06.14 07:25

A finn Igazságügyi Minisztérium olyan törvénymódosításon dolgozik, mely dekriminalizálná azokat, akik egy nyitott, kellően nem védett wifihálózatra kapcsolódva engedély nélkül használják az internetet.

Finnországban a jelenlegi törvények értelmében a nyitott hálózatra való engedély nélküli kapcsolódás is bűncselekmény – a világ legtöbb részén hasonlóképp szankcionálják ezt a tevékenységet, illetéktelen behatolásként minősítik. Annak idején azért döntöttek így a finn törvényalkotók, hogy megelőzzék a csalásokat, amelyeket a rossz szándékú felhasználók elkövethetnek mások hálózatát felhasználva.

A tervezett enyhítés okai között szerepel, hogy az eddigi tapasztalatok szerint minimális, illetve nagyon nehezen meghatározható az jogosultság nélküli belépők által okozott kár, emellett sok esetben a felhasználók – amikor nyilvános hotspotok is vannak a közelben – nem is tudják eldönteni, hogy ők egy kapcsolódással vajon törvényesen járnak-e el. Az indoklás azt is megemlíti, hogy olyan mértékben terjednek a wifihálózatok, hogy azok monitorozása igen nehezen lenne megoldható.

Ha kidolgozzák az új törvényt, majd el is fogadják, akkor valószínűleg abba az irányba mozdulhat el a szabályozás – ahogy ez most már Németországban működik –, hogy esetleg inkább a hálózatok működtetőit kötelezik a titkosítás, a megfelelő védelem alkalmazására – egy védett hálózat feltörése mindenhol és minden körülmények között egyértelműen bűncselekmény.

Ahogy a tavalyi Hactivityn egy előadásból kiderült, Magyarországon szinte teljes a jogi homály ez ügyben. Habár született már egy nevezetes ítélet, amikor valakit egy nem védett hálózat használata kapcsán lopással elkövetett szabálysértésért figyelmeztetésben részesítettek (9 forintos kárt állapítottak meg), a szakértők szerint a wifilopás és az áramlopás analógiájának alkalmazása eddig nem sok eredménnyel járt.

Fut az Android iPhone-on

2010. június 11., 14:36 Módosítva: 2010.07.13 11:37
9

Egy hónappal a megjelenése után sikerült elérniük mobiltelefonhekkereknek, hogy az Android operációs rendszer legújabb, 2.2-es verziója elinduljon iPhone-on. Ezzel létrejön a sokak szerint tökéletes telefon, iPhone-testben Android-lélekkel.

A készülék még nem működik tökéletesen, sokszor lefagy, és a funkciók közül csak a telefonálás és az sms-küldés megy, nem lehet rajta internetezni, és pár perc használat után túlmelegszik - ettől függetlenül reményt ad arra, hogy a feladat nem lehetetlen, és össze lehet majd hozni működőképes, és valóban használható Android-iPhone hibridet is.

Új Y2K-pánik fenyeget Tajvanon

2010. június 10., 14:34 Módosítva: 2010.06.10 14:34
3

Becslések szerint még nagyjából 200 ezer tajvani cég nincs felkészülve a 2011. január elsején várható, az Y2K-hoz hasonló dátumváltási anomáliák kezelésére.

A gond a kétezres év problémájához hasonló, és a speciális tajvani naptárból adódik, amit az 1911-es forradalom, és a kínai uralom megdöntése óta vezetnek. Jövőre így Tajvanon nem 2011-et, hanem 100-at fognak írni. Ez viszont gondot okozhat az olyan, régebbi hardvereknek és szoftvereknek, ahol az évszám tárolására csak két számjegy van, hiszen itt a számláló át fog furdulni, és újra nullát mutatni.

A probléma leginkább minivállalkozásokat érint, és nem várható, hogy a világszinten is jelentősnek számító, vezető tajvani elektronikai cégeknél bármilyen kárt okozna.

Már a Facebookon is keres a Bing

2010. június 10., 14:32 Módosítva: 2010.06.23 11:37

A Microsoft a seattle-i Search Marketing Expo konferencián jelentette be, hogy a Bing kereső a Twitter-üzenetek után már a facebookos státuszüzenetek között is keres, és megjelenít a találatai között Facebook-oldalakat.

A kereső kizárólag a teljesen publikussá tett oldalakat látja, jellemzően rajongói lapokat, vagy az egyes felhasználóknak az olyan üzeneteit és megosztott linkjeit, ahol a biztonsági beállításoknál az szerepel, hogy ezt bárki olvashatja. A Microsoft szóvivője azt mondta, a Bingben megjelenő nem rajongói oldalakról származó tartalmakat nem lehet majd visszakövetni, és megállapítani, melyik Facebook-felhasználóhoz tartoznak.

Mindez leginkább a keresési trendek frissülésében fog nagy szerepet játszani, a Bing pontosabban és gyorsabban tudja majd megmondani, mik éppen a forró témák a neten. Hasonló célt tűzött ki egyébként maga elé a Google most bejelentett Caffeine technológiája is.

Kínai fehér könyv az internetről

2010. június 8., 09:33 Módosítva: 2010.06.08 09:33

Az internet teremtette nyilvánosság Kínában betölti az általános társadalmi ellenőrzés szerepét és biztosítja a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét - írja a dokumentum, amelynek szerzői leszögezték, hogy az internet szabályozása az ország területén a kínai törvényhozás hatásköre, az internetbiztonság pedig a nemzeti sajátosságoknak megfelelően különböző lehet a világban.

2009 végére a kínai internetezők száma elérte a 384 milliót, ami 1997-től számítva évi 32 milliós bővülésnek felel meg. Közülük 346 millióan vesznek igénybe szélessávú szolgáltatást. A teljes lakosság 30 százaléka használja az internetet, és a kormány a következő öt évben szeretné elérni, hogy ez az arány 45 százalékra nőjön.

A dokumentumban felhívták a figyelmet arra, hogy az internet használatában az országban aránytalanságok mutatkoznak: míg 2009 végén a keleti, fejlettebb területeken 40 százalékos volt az internetezők aránya, a nyugati országrészben ez alig haladta meg a 21 százalékot. Ugyancsak jelentős az eltérés a vidék és a városok összehasonlításakor.

A kínai államtanács által kiadott 31 oldalas fehér könyv külön foglalkozott a számítógépes bűnözéssel, annak rohamos terjedésével. Kína azon országok egyike, amely leginkább ki van téve a hekkertámadásoknak - állapították meg a szerzők, állításukat számokkal igazolva.

A dokumentumban Peking nemzetközi összefogásra szólított fel a bűnözéssel szemben és támogatta egy, az ENSZ égisze alatt létrehozandó, irányadó nemzetközi felügyeleti szervezet megalapítását.

Újabb eljárás a Magyar Telekom ellen

2010. május 31., 18:35 Módosítva: 2010.05.31 19:56

A Magyar Telekom bejelenti, hogy egy újabb kisrészvényese tájékoztatta, hogy keresetet adott be a Társaság ellen, és kérte a Magyar Telekom 2010. április 7-én tartott közgyűlésén hozott 23-81/2010 (IV.7.) sz. határozatok hatályon kívül helyezését. A kereset hivatalos kézbesítésére még nem került sor. A Magyar Telekom a kisrészvényesi kereseti kérelemben foglaltakkal nem ért egyet, és mindent megtesz ezen álláspontja érvényre juttatásának érdekében.

Az április 7-én megtartott éves rendes közgyűlésen a részvényesek részvényenként 74 forint osztalékról döntöttek úgy, hogy a magyar számvitel szerinti nem konszolidált 2009. évi 74,23 milliárd forint adózott nyereséget kiegészítették az eredménytartalékból több mint kétmilliárd forinttal.

Már kétmillió iPadet adott el az Apple

2010. május 31., 17:53 Módosítva: 2010.06.01 11:15

Alig pár nappal azután, hogy Európában is kapható az Apple iPad-készüléke, az eladások meghaladták a mérföldkőnek számító kétmilliót - derült ki hétfőn. Az amerikai cég a múlt héten kezdte meg tabletjének európai értékesítését, a készülék az Egyesült Államokban 60 napja került piacra. Amerikában még egy hónap sem kellett ahhoz, hogy a cég egymillió eladott géppel büszkélkedhessen. A nagyvállalat arról nem közölt részleteket, hogy Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Olaszországban, Kanadában, Svájcban, Spanyolországban és Ausztráliában, vagyis azokban az országokban, ahol jelenleg kapható a készülék, pontosan hogyan áll az értékesítés. Újabb piacok júliusban nyílnak meg a táblapécé előtt.

Fémhabok és e-könyvek a techtalálkozón

2010. május 31., 14:43 Módosítva: 2010.05.31 14:44

Öt új program várja a geekeket a júniusi New Tech Meetup rendezvényen. Elsőként Németh Ádám (EPAM Systems) beszél a szoftverkód karbantartásáról, majd Kató Judit (Radix Technologies) a személyes felhő infrastruktúráról.

Ezeket két populárisabb téma követi: Szemes Balázs az e-könyvek másolásvédelméről, Farkas István pedig az e-könyvek előállításáról és a gyártás költségeiről beszél.

Végül Babcsán Norbert a legmodernebb anyagokról, a fémhabokról tart előadást, és élőben bemutatja a fémkenyér habosítását.

A programlista még változhat, a beugró 700 forint.

Mohamed-karikatúrák miatt letiltották a Facebookot Bangladesben

2010. május 30., 13:14 Módosítva: 2010.05.31 11:38

A bangladesi hatóságok átmenetileg letiltották a Facebook közösségi oldalt, amiért Mohamed-karikatúrák, illetve a többségben muzulmánok lakta ország vezetőit ábrázoló, sértőnek ítélt képek jelentek meg rajta. A hatóságok bejelentették , hogy újra hozzáférhetővé teszik a Facebookot, miután törölték a becsmérlő tartalmakat.

A hatóságok őrizetbe vettek egy fiatalembert, aki a bangladesi államfőt és a miniszterelnököt, illetve az ellenzék vezetőit kifigurázó képeket tett fel a közösségi portálra.

Pénteken muzulmánok ezrei tiltakoztak a fővárosban, Dakkában a Facebookon található istenkáromló tartalmak miatt, de azért is tüntettek, mert a közösségi portál Mohamed-rajzolási versenyt hirdetett meg a felhasználók között.

Pakisztán után Banglades a második ázsiai ország, amely letiltotta a Facebookot. A pakisztáni kormány május 19-én rendelte el a közösségi oldal teljes bezárását május végéig a Mohamed-ábrázolás rajzversenye miatt.

Leáll Ausztriában a Google Streetview fejlesztése

2010. május 27., 19:13 Módosítva: 2010.06.01 15:40

Felfüggesztette a Google amerikai szoftverfejlesztő cég Streetview szolgáltatásának ausztriai munkálatait csütörtökön az osztrák adatvédelmi hatóság. A testület vizsgálatot indított az utcák háromdimenziós feltérképezése során begyűjtött adatokkal kapcsolatban. A vizsgálat lezárultáig azonnali hatállyal megtiltotta a felvételek készítését és az eddig gyűjtött adatok felhasználását.

Tovább

Britney Spears a Twitter királynője

2010. május 25., 15:10 Módosítva: 2010.05.25 15:10

Britney Spears lett a Twitter királynője, összesen 4,95 millióan követik bejegyzéseit. Az énekesnő ezzel a teljesítményével túlszárnyalta Ashton Kutcher amerikai színészt is, akinek rövid üzeneteit 4,94 millióan olvassák.

Spears természetesen Twitter-üzenetben fejezte ki az elsősége feletti örömét: "Újjé! Első vagyok a Twitteren! Köszönöm!" Kutcher azonban csak annyit reagált: "Nekem teljesen mindegy".

Tavaly áprilisban Kutcher a CNN amerikai hírügynökséggel nyilvános fogadást kötött, amelyet meg is nyert: ő lett az első twitterező, aki elérte az egymilliós olvasótábort. Kutcher felesége, Demi Moore színésznő szintén lelkesen osztja meg rövid üzeneteit a világgal, és több mint 2,72 millió olvasója van.

A Twitter segítségével a felhasználók szabadon oszthatják meg a világgal maximum 140 karakteres üzeneteiket. A felhasználók száma 2009 végére már elérte a negyvenmilliót.