Tech blog

A világ legpontosabb órája

2007. július 17., 15:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

Filozófiai magasságokba emeli a "Mennyi az idő?" kérdésre adandó választ a NOW Watch (ötven dollár plusz postaköltségért megrendelhető itt). Abszolút pontos, automatikusan alkalmazkodik a világ összes időzónájához, és figyelmeztet az "Élj a mának!" örökérvényű bölcsességére.

 

Poénos metállal büntet a mocsárszörny

2007. július 17., 14:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Élt bennünk a sanda sejtés, hogy a World of Warcraft rajongói nem teljesen épelméjűek, de a játék fejlesztői rajtuk is túltesznek. A Blizzard cég házi poénzenekara, a Level 70 Elite Tauren Chieftain (azaz: Hetvenedik Szintű Elit Tauren Törzsfőnök) ugyanis olyan számot és videoklipet készített, ami bármelyik zenetévén megállná a helyét, már ha beengednének ilyen csatornákhoz animált poligonfigurákat. Az I am murloc című metálnóta a legnyomorultabb WoW-szörnynek, a murlocnak állít emléket, a murlocok kuruttyolását is felhasználó dalszöveg mellett a zenészek fegyverekből átalakított hangszerei jelentik a fő humorforrást, és a játék megszállottjai bizonyára több rejtett poént is felfedeznek majd. A banda egyébként a Blizzard augusztusban esedékes önfényező showján, a BlizzConon is fellép majd (addig is itt van tőlük egy másik szám).

[via Frostshock!]

Még mindig az emo a Google csúcsán

2007. július 17., 13:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Na, egyszer lehet tévedni, de ez már túlzás, április után májusban is az emo vezette a Google magyar keresési toplistáját. Meleg volt, áremelések, a rezsi az egekben, erre idejön a Tokio Hotel, és összezavar mindent. Az együttes népszerűsége valamelyest csökkent áprilishoz képest, a harmadik helyről a kilencedikre csúsztak vissza májukban. Csicseregnek a szárnyasok, meg dugnak is (aka minden madár társat választ), így érthető a szerelem népszerűsége, de továbbra sem tudjuk hova tenni, hogy egy webcím is van a keresőben: a love.hu még mindig népszerű. Az előző hónaphoz képest a Nokia 8800-as, a cascada és Dave Gahan keresőszavak népszerűsége nőtt a leginkább. Íme az áprilisi lista, vid luv:

1. emo
2. szerelem
3. hello kitty
4. vatera
5. love.hu
6. apeh
7. lovebox
8. használtautó
9. tokio hotel
10. otp
11. szív
12. elvira
13. ingatlan
14. feliratok
15. tattoo

Ötmillió dolláros per két megkarcolt dvd miatt

2007. július 17., 11:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy floridai játékos ötmillió dollárra perelte be a Microsoftot, mert az Xbox360 játékkonzolja megkarcolta két játékának a lemezét (a történelmi hűség kedvéért: a Madden NFL 07 és a Gears of War egy-egy példányát). Jorge Brouwer azután szánta rá magát a perre, hogy a Microsoft helyi képviselete húsz dollár fejében lett volna csak hajlandó kicserélni a megsérült lemezeket.

A Microsoft szerint a lemezek megkarcolása egyáltalán nem elterjedt hiba az Xbox360-aknál (ellentétben a gyengélkedő gyári hűtéssel), és szinte kizárólag akkor fordul elő, ha a külön figyelmeztetés ellenére a konzolt mozgatják, vagy az oldalára döntik, miközben olvas a lemezről.

Az Al-Kaida a Second Life-ba készül?

2007. július 17., 09:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nagy felzúdulást keltett az online játékosok közösségében az Economist cikke, ami - a nemzetközi terrorszervezetek internetes jelenlétét fejtegető gondolatmenetben - megjegyezte, hogy az Al-Kaida aktivistái elkezdtek beszivárogni a legnépszerűbb virtuális világba, a Second Life-ba.

Többen rámutattak, hogy ennek nem sok értelme van, a legjobban talán a Virtual World Newsnak adott interjújában Steve Davis biztonsági szakértő foglalta össze, miért: toborzásra, a terrorizmus eszméinek terjesztésére, az egyes terrorista sejtek közötti kommunikációra egy ilyen jól ellenőrzött rendszer, mint a Second Life nem éppen optimális. Legfeljebb pénzmosásra, kisebb-nagyobb összegek átutalására lenne jó álca a terrorszervezeteknek a virtuális javak kereskedelme valós pénzért - ott viszont nemigen mozognak akkora összegek, hogy feltűnés nélkül tudják a terroristák a pénzüket mozgatni.

Hányan böngésznek most Guatemalában?

2007. július 17., 06:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Akamai Technologies, a világ egyik vezető internetes vállalkozása érdekes szolgáltatást mutatott be nemrégiben. Gyakorlatilag megkísérelték a lehetetlent: olyan hálózati térképek férhetők hozzá a vállalat honlapján, amelyek valós időben mutatják az internet „egészségi állapotát”, tehát a hálózati forgalmat, a sebességet, az internetes támadásokat.

Az új szolgáltatást az a szándék hozta létre, mely szerint az átlagfelhasználónak is betekintést kell nyújtani arról, hogy az internetes hálózat sokkal bonyolultabb, mint azt egy kívülálló sejtené, legalábbis Robert Blumofe, az Akamai alelnöke szerint.

 


Az Akamai a világ internetes hálózatainak egyik legnagyobb ellátója, platformja több mint 25 ezer nagy szerveren működik a világ 750 nagyvárosában, és becslésük szerint a hálózati forgalom körülbelül 20 százalékát menedzselik szoftvereik. Hogy e munkát jól végezhessék, folyamatos aktualizálásra van szükségük, hogy az internetes forgalom nehogy dugóba szaladjon, mondta el az alelnök. E munkának bizonyos részletei érhetőek el a nagyközönség számára is a június óta honlapjukon – nem a teljes netes forgalom, csak a web, a világháló mozgásai és történései. (via IT.news)

Majdnem ingyenes wifi lesz Londonban

2007. július 16., 16:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ingyenesnek mondott wifi hálózatot épít ki Londonban a Temze folyó mentén a free-hotspot.com csoport és a MeshHopper. Persze csak akkor lehet majd ingyen netezni, ha a felhasználó tizenöt percenként megnéz egy 15-30 másodperces reklámfilmet. Aki nem szeretne reklámokat nézni, körülbelül ötezer forintért havi hozzáférést vehet. Az ingyenes változat 256 kilobites lesz, kulturált országokban ezt nem is nevezik szélessávnak, a fizetős szolgáltatás 500 kilobites, ami szintén nem túl gyors, főleg ha a 3G/HSDPA mobilhálózathoz viszonyítjuk, amely Nagy Britanniában szinte mindenhol elérhető.

Korrupciós ügybe keveredett az amerikai Szalacsi

2007. július 16., 14:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ted Stevens szenátor, az amerikai Szalacsi az internetről szóló magyarázatával lopta be magát az emberek szívébe. Most viszont egy szövetségi korrupciós ügy kapcsán nyomoznak ellene, amelybe fia, Ben keveredett bele. Az Anchorage Daily News szerint egy társaság félmillió dollárt fizetett Bennek, hogy apja sok millió dollárnyi szövetségi támogatást szerezzen bizonyos projektekhez.

Negyed évszázados a vírus

2007. július 16., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
25 éves a számítógépes vírus, ez sok
A harc, ami azóta tart, kész sokk

Az első belőled egy Apple II-n terjedt
Férges volt az alma, többet ne szenvedj!

Egy 15 éves srác írta, ki gimnazista volt még
Akkor nem tudtad, amit útjára indítottál, azt ma már úgy emlegetik: a vég!

Egy verset dobtál a képernyőre
Milyen lesz a búzatermés jövőre?

A vírus iszony, mely családokat tesz tönkre, s sodor el egymástól
Nincs az a matematikus, aki minden egyes vírust megszámol!

Itt a drótnélküli usb

2007. július 16., 14:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Végre nemcsak tervezőasztalon léteznek wireless usb (wusb) termékek, hanem a valóságban is. A Belkin bemutatott egy elosztót, amelyre több wusb eszköz ráköthető lesz, amint megjelennek az ilyen eszközök. A Lenovo pedig a T61p laptophoz ad wusb csatlakozót. A drótnélküli usb ugyanazt tudja, mint a drótos verzió, több mint egy évet késett, és olyan erős riválisokkal kell felvennie a versenyt, mint a bluetooth és a wifi. Az iSupply szerint gyorsan nő majd a wusb piaca: 2007-ben még csak tizenötmillió dolláros lesz, 2011-ben azonban már 2,6 milliár dolláros. A cég szerint idén év végéig alig egymillió wusb eszközt adnak majd el, viszont 2011-ben már ötszázmilliót.

Vízből építenek házfalat Zaragozában

2007. július 16., 13:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megjelenítőként működő vízfüggönyt mutat be egy nemzetközi mérnökcsoport a vízről és fenntartható fejlődésről szóló Zaragoza Expón, amely 2008 június 14. és szeptember 14. között várja majd a látogatókat. A vízfüggöny egy pavilon falát alkotja majd, és azért lesz különleges, mert magától szétnyílik a közeledő emberek előtt, így mindenki szárazon bejuthat majd az épületbe. Az épület tetejében lévő csepegtetőket számítógép vezérli, és a csepegtetés rövid ideig tartó szüneteltetésével jól olvasható feliratok jeleníthetők meg a vízfalon.



Tíz éves a blogolás

2007. július 16., 10:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Intel is támogatja a százdolláros laptopot

2007. július 16., 09:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nicholas Negroponte, a százdolláros laptopot létrehozó One Laptop per Child (OLPC) alapítvány első embere pár hónappal ezelőtt még keményen beszólt az Intelnek, mert szerinte a világ legnagyobb processzorgyártója saját olcsó számítógépével megpróbálta kiszorítani a piacról. Mára azonban teljesen megváltozott a helyzet, elásták a csatabárdot, és ezentúl az Intel is támogatja a projektet.

Nem cserélik le a gépekben az AMD Geode processzorait, viszont a laptopokat kiszolgáló szerverekhez az Intel szállítja majd a legfontosabb alkatrészeket.


Az írek és a magyarok mindent megtesznek a Firefox sikeréért

2007. július 16., 07:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy francia cég által, a július másodikától július nyolcadikáig tartó héten készített felmérés azt mutatta ki, hogy a Mozilla Corp. Firefox böngészője hatalmas lépést tett előre az európai piacon. A 96 ezer honlapot ellenörző vizsgálat szerint a Firefox 27,8 százalékos felhasználói népszerűséget mutatott, a listavezető Internet Explorer 66,5 százalékra csúszott vissza, a maradék 5,7 százalékon az Opera és a Mac böngészője, a Safari osztozkodik. Az elmúlt egy-két hónapban a legsokkolóbb növekedést Írország mellett Magyarország felhasználói gerjesztették, és így a Firefox márciushoz képest majdnem négy százalékkal növelte részarányát a böngészők piacán. (Az XiTi Monitor jelentése franciául, angolul, illetve egy összehasonlító jelentés a két nagy böngészőről.)

 



Tovább

Egy nagymamáé a világ leggyorsabb internetkapcsolata

2007. július 14., 07:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A svédországi Karlstad városában élő Sigbritt Löthberg nemrég kapta meg élete első számítógépét, de komoly önmérsékletre lesz szüksége ahhoz, hogy ne engedjen a helyi törvények szerint büntetendő fájlcserélés csábításának. A 75 éves asszony ugyanis a világ leggyorsabb otthoni internet-hozzáférésével rendelkezik: ha a merevlemezei lépést tudnak tartani az irammal, akár másodpercenként 40 gigabites sebességgel tölthet le adatokat a világhálóról. Ezt annak köszönheti, hogy az ő otthonát választották ki egy az optikai adatátvitelt népszerűsítő mintaprojekthez. Persze nem teljesen véletlenül. Sigbritt asszony ugyanis Peter Löthberg svéd internetes veterán édesanyja. A jelenleg a Ciscónál dolgozó Löthberg a városi közgyűlés illetékes hivatalával karöltve építtette ki a mintakapcsolatot.
Tovább

Az E3 legjobban várt játékai

2007. július 13., 16:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Magyar idő szerint holnap hajnali egykor ér véget az idén megújult legnagyobb játékipari kiállítás, az E3. A rendezvény tanulságairól természetesen beszámolunk majd, addig is álljon itt a GT válogatásvideója az E3 legjelentősebb, illetve legjobban várt játékairól. A listával nagyjából egyetértünk, a GTA IV, a Rock Band, a Starcraft 2, a Halo 3 és az Assassin’s Creed legalábbis biztosan benne lenne a mi tízesünkben is. Két jelölttel van csak igazán bajunk, az egyik a Killzone 2, nem értjük ugyanis, hogyan kerülhetett a jenki kollégáknál a dobogó tetejére egy olyan játék folytatása, ami ugyan csodás renderelt animációkkal parasztvakított, de unalmasabb volt, mint egy kikapcsolt monitor. A másik fájó pont a Bioshock hiánya, bekerülhetett volna mondjuk a Super Mario Galaxy helyére, mert már most látszik, hogy eredetibb és hangulatosabb lesz, mint a kefebajszú vízvezeték-szerelő újabb ugrabugrája.

Feledékeny a mobilgeneráció

2007. július 13., 15:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A mobiltelefonnal és egyéb adattárolásra alkalmas hordozható kütyükkel szocializálódott nemzedék képtelen a legegyszerűbb dolgok megjegyzésére - állítják brit tudósok. A kutatók az utóbbi hetekben 3000 embert faggattak ki a Puzzle Brain Trainer című magazin számára készített közvélemény-kutatás során. A megkérdezettek egynegyede mondta, hogy nem emlékszik a vonalas telefonszámára, kétharmaduk háromnál több barát vagy családtag születésnapját nem tudta. A technikafüggő fiatalabb generáció sokkal rosszabb eredményeket produkált, mint az idősebb nemzedékek: a harminc éven aluliak kevesebb születésnapra és telefonszámra emlékeztek, mint az 50 év felettiek. A válaszadók kétharmada elismerte, hogy a legfontosabb dátumok megjegyzésében a mobiljára vagy egyéb kütyüjére hagyatkozik.

[via MTI]

Kiállítják a világ legrégibb lándzsáit

2007. július 13., 13:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Novembertől első ízben lehet külön kiállításon megtekinteni a világhírű schöningeni lándzsákat. Régészek 1992-ben bukkantak rá az első 400 ezer éves vadászfegyverekre egy külszíni lignitbányában az alsó-szászországi Schöningennél. A tudományos szenzációként értékelt leletek, a világ legrégibb lándzsái bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az ősemberek közösségben vadásztak és eközben képesek voltak kommunikálni egymással.

Korábban a kutatók döghúsevőnek tartották a homo erectust, amely szerintük nem rendelkezett különösebb szellemi képességekkel. „A leletek megváltoztatták az emberré válásról alkotott képünket” - jelentette ki a Lutz Stratmann alsó-szászországi kulturális miniszter. November 24-től a braunschweigi Tartományi Múzeumban három hónapon át megtekinthető az "A schöningeni lándzsák. Ember és vadászat 400 ezer évvel ezelőtt" elnevezésű kiállítás, amely azután jövő tavasszal Hannoverbe vándorol. Az igényes, multimédiás kiállítás megrendezését 600 ezer euróval támogatta a tartomány.

[via MTI]

Online szépségszalon

2007. július 13., 07:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A HP szokatlan területre lépett egy új fejlesztésével: a kozmetikai ipar egy szegmensét nézték ki maguknak. Az ötlet végtelenül egyszerű: a mobiltelefon-tulajdonosok készítenek magukról egy képet, ezt elküldik egy adatbázisnak, ahol egy szoftver kielemzi, hogy az adott személynek milyen szín-összeállítású smink a kedvező, s ajánlatot is tesz a megszerzendő termékre.
Tovább

Éles Penry-teszt a Cryteknél

2007. július 12., 12:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Rövidesen érkezik az Intel új, 45 nanométeres Core 2-es processzora, a Penryn, ideje reklámozni. A processzort elvitték a Crytekhez, hogy a 3,2 gigahertzes négymagos csip az egyik legjobban várt játékot, a Crysist futtathassa. A gépben 2 gigabájt memória és 250 gigabájt merevlemez dolgozott, valamint egy Gefroce 8800 GTX, furcsa, hogy nem kettő. A videón látszik, hogy a még nem is kapható csúcsgép elég jól futtatja a játékot, a Crytek embere is elégedett a teljesítménnyel, és egy ponton bevallja az is, hogy a több mag több interakciót tesz lehetővé.

A színes madarakat pusztítja leginkább Csernobil

2007. július 12., 12:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csernobilban és környékén azok a madárfajok sínylették meg leginkább az 1986-os katasztrófát, amelyek színes tollúak, a legnagyobb tojásokat költik, és a legmesszebb vándorolnak - mutatták ki amerikai kutatók.
Tovább

Villanyos vécépapír-adagoló

2007. július 12., 12:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Villanyos vécépapír-adagoló automatát fejlesztett ki egy cég az Egyesült Államokban. A számítások szerint az optimális mennyiség 5 papír, avagy egy méternyi csík. Ennyit ad ki az adagoló prototípusa, amelyet egy női vécében tesztelnek. A masinát ugyanakkor be lehet állítani 4 vagy 6 laposra is - szükség szerint.

A készülék nem hálózatról működik, hanem elemek hajtják. Van rajta vészhelyzet gomb, amelynek megnyomásával megengedi a visszatérést a saját kezű tépkedéshez. A készülék kapható műanyag változatban 30 dollárért (csaknem 6 ezer forintért), és rozsdamentes acélban 55-ért (bő 10 ezerért). Az újdonsággal nem a lakosság lustítása a cél, hanem a takarékosság - praktikus kereteken belül. Az emberek általában beérik annyival, amennyit kapnak. Ha kevesebbet ad nekik egy gép, az is elég, mondta a vállalat szóvivője. Az Egyesült Államokban egyébként kétszer annyi vécépapírt használ a lakosság fejenként, mint Európában. (via MTI)

Az összes Xbox 360 hibás

2007. július 12., 10:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Microsoft közleményéből kiderül, hogy az elmúlt 19 hónapban értékesített 11,6 millió Xbox 360 ugyanattól a tervezési hibától szenved. A probléma a konzol halálához is vezethet, sőt, gyakran vezet is: felmérések szerint a redmondi játékgépek harmada megy tönkre már az első hónapokban, míg a PS3-nál vagy a Wii-nél elhanyagolható ez az arány. A Microsoft már megpróbálta kezelni a problémát, a közelmúltban bejelentette, hogy egy évről háromra növeli az Xbox 360-ra adott garanciát, a költségekre másfélmilliárd dollárt különítettek el.

A gyártó nem tért ki a hiba részletezésére, de elismerte, hogy a készülékeket át kell tervezni, a boltokba került, de még el nem adott példányokat meg javítani kell.

A hibajelenségnek Xbox 360 tulajok a „Red Ring of Death” becenevet adták. A konzolok magyarországi javításával foglalkozó vállalkozó szerint a rendkívül gyakran előforduló hibajelenséget a következő okozza: a gép bekapcsolásakor szobahőmérsékletű grafikus gyorsító és az alaplap egy-egy komolyabb játék közben hirtelen felmelegszik, majd lehűl. Az extrém hőingadozás lehet akár 50 fok is. Ennek következtében az alaplap minimális mértékben deformálódik, felpúposodik a processzor alatt, de ez éppen elég ahhoz, hogy felszakadjanak a forraszpontok.

Dögunalmasak a számítógépes játékok

2007. július 12., 07:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A legtöbb számítógépes játék unalmas vagy túl bonyolult, állítja a világ legnagyobb játékkiadójának, az Electronic Artsnak a vezére, aki szerint a kiadóknak jobban kellene törekednie az alkalmi játékosok igényeinek kielégítésére. Halálra untatjuk az emberek, és olyan játékokat készítünk, amelyeket egyre nehezebb játszani, mondta John Riccitiello a Wall Street Journal-nek. Riccitiello – aki korábban a vállalat operatív igazgatója volt, de 2004-ben kilépett, hogy egy befektetési társaságot gründoljon – idén áprilisban tért vissza és vette át a videojáték-birodalom irányítását.

Tovább

Mig-29 szimulátor a magyar World Cyber Games döntőn

2007. július 11., 11:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A számítógépes és videojátékok legnagyobb nemzetközi bajnokságának magyar döntőjén egy igazi Mig-29 Jetfly szimulátorban mérhetik össze a tudásukat a virtuális vadászpilóták - a helyszínen a Magyar Honvédség pilótái is megmutatják, mit tud egy igazi profi. A Lock On: Modern Air Combat című játékon alapuló verseny összdíjazása százezer forint, a négy hivatalos versenyszám (Warcraft 3 Frozen Throne, FIFA 07, Command and Conquer 3, és az xbox360-as Project Gotham Racing 3) győztesei részt vehetnek az októberi világbajnoki döntőn Seattle-ben.

Fény az univerzum gyermekkorából

2007. július 11., 11:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Minden eddiginél idősebb és távolibb csillagrendszerek fényét figyelték meg amerikai kutatók; a felfedezés segíthet megmagyarázni az univerzum születését.

A hawaii Keck obszervatórium teleszkópjával befogott fény 13 milliárd éve keletkezett, amikor az univerzum még csak 500 millió éves volt. "Ez a legkorábbi lelet a világmindenség történetéből. A fény a csillagok korai generációjától érkezett és az univerzum gyermekkorában indult útjára. Saját világunk keletkezésének lehetünk tanúi." - mondta Richard Ellis, a California Institut of Technology munkatársa.

A fénysugarat a gravitációs lencsézés elnevezésű eljárással fedezték fel. Olyan csillagrendszerekre irányították a teleszkópot, amelyek óriási távolságról is mágnesként vonzzák magukhoz a fényt. Az ősrobbanás után az első 300 ezer évben extrém magas hőmérsékleten kezdett fejlődni az univerzum, majd a sötétség kora következett, amikor a csillagok formálódtak. A hidrogén aztán csillagokká sűrűsödött és megjelent a fény. A felfedezés azért jelentős, mert éppen erről az időszakról tudósít.

(MTI)

348 napig él egy átlagos programhiba

2007. július 11., 10:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csaknem egy év telik el egy átlagos programhiba megjelenésétől a felfedezéséig és javításáig - derült ki a szingapúri SyScan 07 számítógépes biztonsági konferencia egyik előadásából. A kissé ijesztő adat az Immunity biztonságtechnikai cég felméréséből származik, amiből az is kiderül, hogy az eddig ismert leghosszabb életű programhibát 1080 nappal, vagyis csaknem három évvel a hibás program megjelenése után javították ki.

Az iPhone Nano pletyka az egekbe repíti az Apple részvényeit

2007. július 11., 10:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Múlt pénteken mi is beszámoltunk a neten szélsebesen terjedő pletykáról, miszerint az Apple új, egyszerűsített olcsó iPhone-variáns kiadására készül (a híresztelés alapja egy Apple-szabadalom volt).

A hétvégén a JP Morgan pénzügyi elemző cég szakértője, Kevin Chang öntött olajat a tűzre nyilatkozatával, miszerint reálisnak tartja, hogy az Apple egy 300 dollár körüli árfekvésű iPhone-modellel bankot robbantoson, és 30-40 millió példányt adjon el belőle 2008 végéig (a cég jelenlegi terve tízmillió erre a periódusra).

A történet egy újabb JP Morgan-elemző, Bill Shope nyilatkozatával folytatódott, aki ezt állítja, az olcsó iPhone kiadása ugyan elkerülhetetlen lépés az Apple-től, de csak hosszú távon - a közeljövőben előhozakodni egy ilyen készülékkel szokatlan és nagyon kockázatos húzás lenne.

A piac mindenesetre nem zavarodott össze az ellentmondó nyilatkozatoktól, és ma az Apple részvényárfolyama történelmi csúcsra ért 134,5 dollárral.

Feltörték a Captcha védelmet

2007. július 11., 10:10 Módosítva: 2009.11.05 15:08
Captcha, vagyis Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Még mindig nem dereng? A Captcha az az eltorzított, egymásra dobált, de még éppen olvasható betűket-számokat ábrázoló kép, amiről be kell másolnunk a tartalmat egy szövegmezőbe, amikor új emailcímet, fórumhozzáférést vagy hasonlót regisztrálunk az interneten. Eddig úgy tűnt, ez megfelelő védelem az automata hozzáférés-generáló scriptek ellen (amiket aztán jellemzően spamküldésre használnak a gazdáik) - a Bitdefender jelentése szerint azonban most feltűnt az első olyan vírus, a Trojan.Spammer.HotLan.A, ami megkerüli ezt a védelmet. A szakértők szerint a vírus egyetlen példánya óránként 500 Hotmail- és Yahoo-emailcímet generál, majd azokról küldözgeti a levélszemetet.

Jön a napelemes bikini!

2007. július 11., 09:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Végre! Ez hiányzott az életünkből! Andrew Schneider New York-i feltaláló bemutatta és hamarosan piacra dobja a nyár potenciális slágertermékét, a napelemekkel felszerelt bikinit. A fényérzékeny csíkokkal borított fürdőruha annyi energiát képes összegyűjteni a napsugárzásból, ami elég egy mobiltelefon vagy egy iPod felöltéséhez - ehhez a bikini alsórészéhez csatlakozó USB-kivezetést alkalmazhatjuk. Előrendelhető itt. Hamarosan jön a férfi verzió is, a napelemes fürdőgatyához csatlakozó USB-s sörhűtő készlettel.

Apró hátulütő, hogy a fürdőruha nem vízálló.