Jön az iPhone

2006.10.19. 14:02
Repes a lelkem attól a hírtől, hogy az Apple januárban várhatóan előrukkol az iPod-mobil öszvérkütyüivel. Végre befoghatják a szájukat azok a hitetlenek, akik beszólnak a mobilba épített zenelejátszóra, mert szerintük mindennek külön kütyüben kell lennie. (Haha, az egekig fogják magasztalni az Apple-t, ha közvetlenül az iPodból is lehet majd számokat letölteni.)


Bár az elmúlt években több tucatnyi látványtervet készítettek már az Apple fanatkius hívei (a képet innen nyúltam), szerintem a kinézete a legkevésbé fontos. Dizájnban az Apple eddig is jó volt.

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy milyen szoftver lesz benne, és hogy milyen hardver, hiszen az Apple semmilyen komoly tapasztalattal nem rendelkezik a mobilgyártásban. (A Motorolás félrelépést jobb elfelejteni.)

Úgy hírlik, hogy lesz egy okostelefon változat, és biztosan nem Windows Mobile fut majd rajta. Az Apple viszont enyhén szólva tökönszúrná magát, ha nem valamelyik meglévő népszerű platformot választaná, mert azokhoz már vannak szoftverek, ismerik a fejlesztők. Szóval marad a Linux (az OS X is egy *nix változatra épül), illetve a Symbian, ami piacvezető és a kezelőfelületét elég könnyen át lehet alakítani a gyártócég kívánságai szerint.

Mit nem hagyhat ki az Apple, ha labdába akar rúgni? Kell hsdpa, wifi, bluetooth, videokimenet, üzenetküldő, emailkliens, böngésző, és beépített iTunes, ami nem tudhat sokkal kevesebbet, mint a Mac OS X verzió.

Vajon a szolgáltatók nem zavarják-e el a véresbe az Apple-t, amiért lenyúlja előlük a mobilos zenebizniszt? Mi lesz az iPoddal, ha az iPhone mellett csak egy elavult kütyü lesz?