Webkettes telefonhős

2009.08.17. 09:16

Nehéz fogást találni a HTC Hero-n, mert nem sokkal a Magic után került hozzám, és a két mobil nagyon hasonló. Szerencsére vannak újdonságok, a Hero ugyanis az első androidos készülék, amelynek a szoftverébe a gyártó is komolyabban belepiszkált. A HTC azzal kezdte, hogy átmentette a Windows Mobile-ra kifejlesztett eszközeit.

A HTC Hero alapfunkcióit fölösleges lenne részletezni, mert a Magic tesztjében leírtak többsége a Hero esetében is igaz. A GSM Arena weboldalán megnézhető, hogy mi a különbség a két készülék hardvere közt, ami jó támpontot adhat egy vásárlás előkészítéséhez. A mobilokat a Speedshoptól kaptuk kölcsön a teszthez.

Összegyűjtöttem néhány fontos változást, ami csak a Hero-ban elérhető: jackes fülhallgatót lehet rádugni, kevésbé praktikus a gombok elrendezése, a kamera nagyobb felbontású lett, 5 megapixeles, de még mindig gyatra videókat rögzít, és a szögletes Hero 16 grammal nehezebb, mint a Magic. És ami a legfontosabb: néhány programban, például a böngészőben és a képnézegetőben, nagyon jól működik a multitouch, azaz a többujjas irányítás. Az Android pedig 1.5-ös, állítólag stabilabb, mint az előző.

Az interfész egyik újítása, hogy nemcsak három kijelzőnyi helyre lehetett ikonokat és miniprogramokat rakni, hanem hétre, tehát szinte mindegyik program ikonja elfér a főmenüben. Ennek nincs túl sok értelme, mert háromszor kell oldalra lapozni, ha el akarjuk érni a legszélső lapokra helyezett ikonokat, és ez sokkal lassabb, mintha egyszerűen megnyitnánk a programok menüjét, és előkeresnénk az adott programot.

Azért sem érdemes túl sok programot rakni a főmenübe, mert így egy kicsit lassabban lehet oldalra lapozni, mint amikor csak ikonok és kisebb miniprogramok vannak a főmenüben.

Okosabb újítás, hogy különböző helyzetekben használható főmenüket lehet elmenteni. Például külön ikonkészlet gyűjthető össze az utazáshoz, amikor általában csak zenelejátszóra, térképre, és esetleg böngészőre van szükség, viszont amikor a csajunkat ölelgetjük a nyári csillagos ég alatt, akkor inkább néhány fotó, videó, és a Google Sky Map dobhatja fel a hangulatot. Amennyiben ehhez feltétlenül mobilos segítség kell.

Ezen kívül a HTC tucatnyi saját miniprogramot készített, például az órájának tizenkét féle kinézete van: a menő csávók brutálisan nagy karóráját és a trükkös japán dizájnórákat is tudja utánozni. Van saját Twitter-kliense, naptára, és elkészítették a Windows Mobile alapú HTC-ken ismert Footprints androidos változatát. Ezzel földrajzi helyekhez kötött fotókat lehet készíteni, és később előkeresni.

Nem magányos

A HTC Hero első indításakor kéri a GMail vagy a Google Apps, illetve az Exchange ActiveSync belépési adatait, és ezután a naptárak, a névjegyek, és az emailek is elérhetővé válnak. A következő lépésben a Facebookra, a Flickrre és a Twitterre lehet belépni. A Hero minden regisztrációt összeköt, amit csak tud, de sajnos nem elég okos. A névjegyek többségéhez nem talált facebookos adatot, és egyenként kellett megmutatni a mobilnak, hogy melyik kihez tartozik. Több száz névjegy és ugyanennyi facebookos ismerős esetén jó kis elfoglaltság.

Érdemes időt áldozni a névjegyek beállítására, mert a Facebook integrálása hasznos. A névjegynél látszik az illető utolsó státuszfrissítése, és ha buliképeket töltött fel a Facebookra, akkor azok is közvetlenül elérhetők. Emellett a Hero letölti a Facebookról az ismerősünk fényképét, és beilleszti a névjegyéhez. Egyébként a Hero folyamatosan az interneten lóg, ezért az értesítések hamar megérkeznek, és a mobilon bepötyögött új névjegyek körülbelül egy perc alatt megjelennek a GMailben. Szóval rögtön készül egy biztonsági másolat.

Az online szolgáltatások a fényképezőből is nagyon könnyen elérhetők. Érdemes a telefon első indításakor regisztrálni, mert akkor a Facebookra, Flickrre, Twitterre, YouTube-ra és Picasára, valamint Gmaillel és IMAP-levelezéssel is gyorsan továbbíthatók a fotók, rögtön az exponálás után. Az Android böngészőjébe is be tudnak települni plusz szolgáltatások. A delicious.com könyvjelzőmegosztó program telepítése ugyanolyan egyszerű volt, mint a Firefoxban.

Zenebolondság

A zenelejátszó könnyen kezelhető, minden albumképet magától megtalált. Viszont zenehallgatás közben elég sok bosszúságot okozott, hogy a Hero kijelzőjén a kép csak balra hajlandó elfordulni. Ez teljesen értelmetlen korlátozás, és ha egy ép eszű termékfelelős a kezébe vette volna a mobilt, akkor biztosan nem így lenne. A mobil tetejébe bedugott fülhallgató ugyanis pont a tenyér közepét találja el, viszont ha jobbra is fordulna a kép, akkor a fülhallgató dugasza pont rásimulna a mutatóujjra. Ezt a hibát sok mobilgyártó elköveti, még mindig nem figyelnek eléggé a dizájnra.

Mint az okostelefonok többsége, a HTC Hero is egyszerre több programot tud futtatni. Elég nagy baj is lenne, ha ez másképp lenne, mert akkor nem kaphatnánk egyszerre értesítést a beérkező emailekről, twitekről, msn-üzenetekről, miközben zenét hallgatunk és böngészünk.

Egyetlen nagyon komoly hibája van a mobilnak: 150 ezer forintba kerül.