Már készül az iPhone 4G?

2009.10.19. 12:20

Az Apple marketinggépezete megint jól kitolt a konkurenciával: hiába jelentette be a Motorola az új csúcstelefonját, a Droidot, hiába jelentek meg az első előzetesek a Goolge-féle Android 2.0 okostelefon-operációsrendszerről, a fél internet mégis azon csámcsog, hogy jön a 4G-s iPhone. A pletyka eredete a Verizon (az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató) egyik vezetőjének tavaszi nyilatkozatáig követhető vissza, aki a Wall Street Journalnak azt mondta, jól haladnak a következő generációs mobilnet, a 4G kiépítésével, és szívesen látnák az azt kihasználó első készülékek között az iPhone-t is.

Úgy tűnik, az Apple is vevő volt az ötletre, több forrás szerint is súlyos tárgyalásokban van a cég hónapok óta, Lowell McAdam Verizon-nagyfőnököt többet látni az Apple-főhadiszálláson, mint otthon. A meg nem erősített hírek szerint az üzlet már össze is jött, és a menetrend szerint az előző modell után egy évvel, 2010 nyár közepén megjelenő új iPhone Amerikában szolgáltatót vált, és az AT&T helyett a Verizonnál lesz elérhető, a cég addigra teljesen beüzemelt 4G mobilinternetes hálózatát fogja használni. Több forrás is beszámol arról, hogy a kísérleti 4G-hálózaton már tesztelik az új iPhone-t, sőt, a rejtélyes, hivatalosan továbbra sem létező Apple Tabletet is.

A 4G hálózat a jelenlegi 3G-nél nagyjából tízszer nagyobb sávszélességet biztosít, stabil és gyors elérést, és biztonságos adatforgalmat. Az ígéretek szerint Amerikában a Verizon lesz kész először vele valamikor 2010-ben, és akár hd-felbontású tévéadásokat is lehet majd vele a telefonokra streamelni valós időben. Japánban már egy ideje működnek tesztüzemben 4G-hálózatok, hogy Európába mikor ér el a technológia, az egyelőre rejtély, bár jó jel, hogy a Verizon a Vodafone-nal közösen fejleszti a saját hálózatát.