Középre lő az Android

2009.11.23. 08:25 Módosítva: 2009-11-23 08:25:11

Többen megismerhetik a Google operációs rendszerét, mert a szolgáltatók kínálatában olcsóbb androidos mobilok is megjelentek. A keresőcégnek ez fontosabb lehet, mint a top kategória meghódítása.

Egy évvel ezelőtt gyengén indult az Android, de gyorsan felvette a mobilipar tempóját. A nyáron megjelent HTC Hero meggyőzött arról, hogy a Google operációs rendszerének van helye a csúcskategóriában. Azóta egy újabb csúcskészüléken, a Motorola Droidon megjelent az Android 2.0, tele újításokkal. Néhány szakértő szerint ez a telefon képes lesz kirángatni a Motorolát a béka segge alól, ahová az elmúlt években lecsúszott.

De egyáltalán nem az a Google célja, hogy a Motorolát az élre emelje. A keresőóriás a mobilipart akarja térdre kényszeríteni, és ehhez nem a csúcson, hanem a középkategóriában, majd a legalsó szegmensben kell nagyot durrantania. Az jelent sikert, ha a Symbian, Windows Mobile és más mobil operációs rendszerek helyett az Android lesz az uralkodó.

02

Magyarországon két androidos mobil próbálja meghódítani az átlagos felhasználókat: a Samsung Galaxy Spica és a T-Mobile Pulse. A Samsung Galaxy Spica a nagyjából 95 ezer forintos induló árával (előfizetés nélkül) jelenleg közelebb áll a felső kategóriához, de az árak néhány hónap alatt több tízezer forinttal csökkennek. Az is segítheti a Galaxy Spica terjedését, ha a szolgáltatók is felveszik a kínálatukba. Erre van esély, mert ez az első magyar nyelvű androidos mobil.

A T-Mobile Pulse nevéből nem derül ki, hogy a Huawei gyártotta, a kínai cég ugyanis a megrendelő, a Deutsche Telekom utasításait követte, és csak T-Mobile logók vannak a műanyag borításon. Ez a mobil listaáron 77 ezer forint, de hűségnyilatkozattal körülbelül 50 ezer forintért elvihető.

Szépségszalon

Rugalmasan alakítható az Android, a mobilgyártók és a szolgáltatók könnyen a saját imidzsükhöz igazíthatják. A Samsung azonban nem tett túl sok egyedi elemet a Spicába, épp csak a legfontosabbakat. A dél-koreai mobilok szinte kivétel nélkül lejátsszák a DivX kódolású videókat, ezért nem meglepő, hogy a Spica is képes erre. Fontosabb, hogy a Samsung magyar nyelvű kezelőfelületet készített. A T-Mobile nem volt képes erre, pedig korábban az iPhone kapcsán is elmondták, hogy a magyar nyelvű kezelőfelület hiánya nehezíti az eladásokat.

A Spicából teljesen hiányoznak azok a saját gyártású programok, amelyek például a HTC Hero kezelőfelületét egyedivé teszik. Ez nem feltétlenül baj, mert a Google által kitalált kezelőfelület sokkal jobb, mint amit a Samsung erőltet, például a Jet nevű mobilján. Az Androidon is lehet apró programokat - widgeteket - helyezni a menübe, de van egy nagyon lényeges különbség. A Samsung más mobiljain a widgetek össze-vissza elhelyezhetők, átfedhetik egymást, kilóghatnak a kijelzőről. Totális káosz. Az Androidon viszont minden widgetnek konkrét helyigénye van, és ha nincs elég szabad hely, akkor nem rakható le. Minden rendben tartható.

Részben az magyarázza a Spica magasabb árát, hogy erős a hardvere. RAM-ból csak 128 megabájt került bele, de a processzora 800 MHz-es, ami érezhetően gördülékennyé teszi a használatát. A Samsung az apróbb részletekre is figyelt, a fülhallgató szokványos 3,5 milliméteres jacken csatlakozik a mobilhoz, és a gyári füldugasz is jó minőségű. A Spica jó minőségű anyagokból készült, az akku jól bírja a terhelést.

A világ rózsaszínben

A Samsunggal ellentétben a T-Mobile teljesen áttervezte az Android interfészét, és a dizájnerek gyakran merítettek az ecsetükkel a magentás festékesvödörbe. A főmenü hat kijelzőnyi területet foglal el, tehát kétszer több ikon, widget és névjegy fér el, mint a gyári Androidon. Saját ötletük az a virtuális gomb, amellyel a legfontosabb névjegyeket lehet elérni, és a programok menüjét is másképp kell előhívni: egy gombnyomással rögtön megjelennek az ikonok, és nem a kijelző aljáról kell felhúzni a menüt, mint a Google által tervezett rendszeren.

Hat kijelzőnyi felület, és a főmenü
Hat kijelzőnyi felület, és a főmenü

Áttervezték az ikonokat, a böngésző természetesen a web'n'walk márkanevet kapta, és rögtön a T-Mobile portálja jön be rajta.

Rögtön az iPhone jutott az eszembe, amikor először a kezembe fogtam a Pulse-t. Ugyanakkora a kijelző mérete, felbontása, tehát a T-Mobile portáljait egyszer kell méretre optimalizálni. Hasonlóan lekerekített a formája, de kopogósabb műanyagból van. A processzora gyengébb, ettől a mobil lassabban reagál a parancsokra, mint a Spica.

A kisméretű jack csatlakozó önmagában még nem katasztrófa, mert a csomagban van egy átalakító. Sokkal nagyobb hiba, hogy egy gagyi műanyag lifegő izé védi a csatlakozót. Ha megvenném a mobilt, rögtön kitépném a helyéről, ne fityegjen ott semmi. Ugyanakkor jó ötlet volt megtartani a kijelző alatti irányítógolyót, ami az első androidos mobilon, a G1-en is van. Ez nagy segítség, amikor egy kézzel kell használni a mobilt, és szerintem kényelmesebb, mint a Samsung Spica négyirányú gombja.

01

Iparági szakértők szerint 2010 lesz az Android nagy éve. A barcelonai Mobile World Congress szakvásáron Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója is beszédet tart, és az óvatosabb becslések szerint is legalább húsz új mobilt mutatnak ott be az operációs rendszerükkel. Kíváncsian várom a januári CES-t is, mert - ahogy másfél évvel ezelőtt megjósoltam - nemcsak mobilokon lesz Android, hanem tévéken, set top boxokon, képkereteken és médialejátszókon is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!