Instant pénzszórás wifivel

2009.12.07. 09:05 Módosítva: 2009-12-07 09:05:30
A mobilinternet futótűzként terjed, és a korábban riválisnak tartott wifi segítheti a további terjeszkedését. Wifin könnyebb megosztani a hozzáférést, a mobilnettel pedig ott is lehet hotspot, ahová a vezetékek nem érnek el. A Mifi hotspotot, és két szoftveres megoldást teszteltünk.

Egy modern embernél legalább két olyan hordozható eszköz van, amivel eléri az internetet. Menet közben böngészhetünk játékkonzollal, netbookkal, laptoppal, mobillal és médialejátszóval, vagy novellákat tölthetünk le a könyvolvasóra. Csakhogy nem használhatjuk több SIM-kártyán ugyanazt a korlátlan mobilnetes díjcsomagot, és a gyártók is inkább a wifit részesítik előnyben. Ha egyetlen előfizetéssel, de több kütyüvel akarunk netezni, akkor muszáj közbeiktatni valamit.

Ideális jelölt erre a feladatra a Novatel MiFi, ami öt másik eszközt tud ellátni hozzáféréssel, és saját akkuja van. Négy órán át bírja a terhelést, és körülbelül 40 óra készenléti időt biztosít.

A Mifi felcsatlakozik a mobilnetre, míg a laptop, a mobil és a többi kütyü wifin csatlakozik a Mifire. Ez sokkal egyszerűbb, mint a bluetooth, mert nem kell párosítani és hitelesíteni a hálózat tagjait, és a Windows sem akar eszközmeghajtót telepíteni. Beírjuk a laptopon a kódot, és máris van internet.

MiFi2352 BlK MiFi TRANSLORES.png

Van WEP-WPA2 titkosítás, és lehet kód nélkül is nyomulni, amennyiben nem gond, hogy a villamoson még négyen ezzel a hozzáféréssel fészbukolnak majd. Tapasztalatból mondom: modern embertársaink azonnal megtalálják a szabad hotspotot és rácsatlakoznak.

mifi01.PNG

A Mifi nem lassította a hozzáférést, a Pannon hálózatán átlagosan 3,28 megabites letöltési sebességet és 1,14 megabites feltöltést mértem, 101 ezredmásodperces késleltetéssel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a kütyüvel lehetett játszani a World of Warcraft online játékban, és a mobilos böngészés sem lett érezhetően lassabb. A Mifit a Pannon árulja, egy éves Éjjel-Nappal Flexi előfizetéssel 40 ezer forintért.

Pénzégetők

Mobilból is lehet hotspot, és a legegyszerűbb megoldással a HTC vadonatúj Touch HD2 mobilján találkoztam. A 180 ezer forintos okostelefon pár kattintással hotspottá alakul, és máris lehet szörfölni a netbookon vagy a laptopon. Ezzel a telefonnal átlagosan 2,51 megabites letöltési sebességet és 1,04 megabites feltöltés mértem, ugyanolyan késleltetéssel.

A mobilos megosztás nem újdonság, a Nokia E51-emen fél éve használom a JoikuSpot nevű szoftvert, ami a Symbiant futtató mobilokat alakítja át hotspottá. Innen tudom, hogy a szoftveres megoldások használatakor nem szabad otthon felejteni a töltőt, mert gyorsan lemerül az akku, amit a kis kijelzős, alkalmi mobilnetezésre készítettek fel. A mobil ráadásul nem vágható zsebre, mert eléggé felforrósodik.

A Joiku fejlesztői itt nem álltak meg, már készül az új JoikuBoost, amivel lazán elszórhatjuk minden pénzünket mobilnetezésre. A szoftver a mobilos hotspot ötletének pont a fordítottja, mert nem egy eszköz ad többnek hozzáférést, hanem több eszköz egynek. Ezzel a szoftverrel akár öt mobil láncba köthető, tehát ha van öt mobilnetes előfizetésünk, akkor mindet egyszerre használhatjuk, és (elméletileg) összeadódik a sávszélességük.

Drágán gyorsítják a netet
Drágán gyorsítják a netet

Két mobilt kötöttem össze, egy Nokia E51 Pannonon, egy Nokia E97 T-Mobilon kapcsolódott a netre. A béta állapotú program nagyon kezdetleges, ugyanis csak 1,7 megabites letöltési sebességet és 0,5 megabites feltöltést mértem, aminél az E51 még egymagában is jobb volt. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ez lesz a mobilnet jövője, persze még kifejlődhet belőle a wifi jövője, majd ha a gyártók mindenbe SIM-kártyát raknak, mi viszont csak egyetlen eszközzel akarunk netre csatlakozni.