Kezünkben a Nexus One

2010.01.07. 20:11 Módosítva: 2010-01-08 10:14:25

Nagyjából mindent leírtunk már arról, hogy mire képes a Google Nexus One, de most tíz percig testközelből megvizsgálhattam egy ismerősöm példányát. Amiről tilos volt fotókat vagy videókat készíteni.

Sok minden hiányzik ahhoz, hogy a Nexus One legyen a kommunikáció forradalma. A készülék belső tulajdonságairól már mindent megírtam, de egy mobiltelefonnál nem csak a tudás számít. Legalább ilyen fontos a külső, hiszen a nyugat-európaiak egy-másfél éven át, a keletebbre élők két vagy több éven át ugyanazt húzzák elő a zsebükből, ha mobilozni akarnak. Amíg le nem cserélik jobbra, szebbre.

nexusone

A Nexus One üzleties külsőt kapott, unalmasan kimért, mint egy hétköznapi öltöny. De legalább jó anyagokból készült, jó a tapintása, a tenyérbe simul. Ugyanolyan élvezetes a kézbe venni, mint egyik fő riválisát, az iPhone-t. Viszont pont úgy néz ki, mint egy kavics, amit felkapunk a Duna partján, és jó messzire elhajítjuk. Ízlésen persze lehet vitatkozni, nekem jobban bejött a HTC Hero szögletessége, az legalább jellegzetes. A Nexus One már egy sima metálkék fényezéssel is jelenség lenne, magára vonná a figyelmet.

Ugyanakkor nem volt igazuk azoknak a külföldi tesztelőknek, akik szerint a kijelző alatti gombok használata nehézkes. A Nexus One-nal együtt legalább hat androidos mobil volt eddig a kezemben, és szerintem azok a gombok pont jó helyen vannak, pont eléggé érzékenyek. Hamar rááll az ember keze, hogy mikor hová kell nyomni.

Ilyen rövid idő alatt a Nexus One rendszeréről és a kiegészítő szoftverek működéséről keveset tudtam meg. A menü gyorsan reagál, és amikor kikapcsoltam az animációkat, akkor még gyorsabban reagált. A hangfelismerő - ami angolul ért, magyarul nem - felismerte azt a szót, hogy Google, és kicsit zavaró volt, hogy a képgaléria elfoglalja a teljes kijelzőt, azaz eltűnt az Androidra jellemző felső információs sáv.

Videók a Nexus One-ról a YouTube-on.

Képek a Nexus One-ról a Flickr-en.

Ennél többet csak akkor írhatok, amikor végre megérkezik a saját tesztkészülékünk. Hamarosan újra jelentkezünk.