Ingyenes navigációt ad a Nokia

2010.01.21. 11:46 Módosítva: 2010.01.21. 11:46
A Nokia mindegyik gps-es mobilján ingyenessé válik az autós és a gyalogos navigáció, a térképek és a frissítések, valamint a Lonely Planet és a Michelin digitális tartalmai. Ezzel a lépéssel a finn gyártó jobban tud majd versenyezni az okostelefonok piacán az új riválisaival.

Több mint két évvel ezelőtt, rengeteg pénzért vette meg a Nokia a térképészeti szolgáltatásokat fejlesztő Navteq vállalatot. A cég rendszereinek továbbfejlesztésével jött létre az Ovi Maps navigációs program. Eddig csak a szoftver és a térképek voltak ingyenesek, és a hangalámondásos navigációért kellett fizetni. A felhasználók emellett a Lonely Planet és más partnerek ajánlóit is megvásárolhatták.

Az ingyenes szolgáltatás először a Nokia tíz okostelefonján, többek közt a Nokia N97 minin, Nokia 5800-on és Nokia E72-ők lesz elérhető, de később az összes gps-es Nokián ingyenessé válik a navigáció. Márciustól új gps-es Nokiák is megjelennek, amelyeken rajta lesz a szoftver és a térképek is.

A navigáció halott, éljen a navigáció

Ez a második nagy csapás a különálló navigációs eszközöket fejlesztő cégekre, például a Garminra és a TomTomra. Néhány hónappal ezelőtt a Google épített rendes navigációt a korábban is ingyenes térképszoftverébe.

Most körülbelül 27 millióan navigálnak a mobiljukkal, de a Nokia szerint az ingyenes szolgáltatás akár 50 millióra is növelheti ezt a számot. Igaz, hogy a Nokia részesedése csökkent a csúcskategóriás készülékek piacán, de összességében még mindig vezeti az eladási listákat, és most már középkategóriás készülékein is van navigáció.

A legnagyobb különbség a Google és a Nokia navigációja közt, hogy a Google csak egyetlen országban, az USA területén nyújt navigációt. A Google Maps az internetről tölti le a térképadatokat, a Nokia készülékeire viszont egyben felmásolható minden térkép, tehát külföldön nem kell a mobilnetet használni a navigációhoz.

A Nokia 74 országban, 46 nyelven, és 10 országban forgalmi adatok is megjeleníthetők a térképein. A Nokia egyébként olyan módszerek kifejlesztésén is dolgozik, amely a felhasználók mobilja segítségével pontosítja a forgalmi adatokat.