21 megabites lesz a belváros

2010.02.04. 16:41 Módosítva: 2010-02-04 17:18:35
Több tízmillió forintból épült ki a Dunakorzón a régió leggyorsabb mobilnetes hálózata, amelyen akár nagyfelbontású videók is lejátszhatók. Áprilisra a Kálvin teret és a Szabadság teret összekötő 3,3 kilométeres sétálóutcán is elkészül a 21 megabites fejlesztés.

Látványos videóval demonstrálta Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a belvárosban kiépített új szolgáltatásukat. A 21 megabites hálózaton akadozás nélkül lejátszották a YouTube-ról az Avatar rövid bemutatóját, 720p HD minőségben.

A Közép-Európában egyedülálló letöltési sebességet persze nem csak azért vezették be, hogy a belvárosiak naphosszat videózzanak. Rogán Antal, a Belváros-Lipótváros polgármestere arra számít, hogy a nagy sávszélesség jól jön majd azoknak a politikusoknak és üzletembereknek, akik hazánk uniós elnöksége alatt Budapestre látogatnak.

Most még csak a Dunakorzón van 21 megabites internet, de áprilisig bevezetik a szélessávot az új főutcában, a Kálvin tér és a Szabadság tér között is. Ezen kívül a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hálózat felén akarnak gyorsítani a következő időszakban, a bővítések helyét azonban nem árulták el.

Ha a turisták ki akarják használni a gyors hálózatot, akkor érdemes lesz helyi előfizetés kötniük. A jelenlegi roaming tarifákkal ugyanis a 21 megabites letöltés több mint 20 euró per másodperces kiadást jelenthet, ha valaki egy külföldi SIM-kártyával kezd mobilnetezni. Ennyi pénzért pedig egymás után többször is megnézhető az Avatar, és nem a YouTube-on, hanem IMAX-moziban.