Az Apple is licitált a Palmra

2010.07.16. 16:40
Viszonylag gyorsan lezajlott a Palm felvásárlása, a HP áprilisban bejelentette, hogy 1,2 milliárd dollárt fizet érte. Most kiderült, hogy a háttérben óriáscégek birkóztak egymással.

A Szilícium-völgy legnagyobb vállalatai, az okostelefonok amerikai piacát vezető gyártók viaskodtak a Palm szellemi és materiális vagyonáért. A hamvaiból felélesztett Palm a mobiltelefonjaihoz kifejlesztett egy kiváló operációs rendszert, és rengeteg mobiltechnológiai szabadalma volt, ami nagyon vonzotta a riválisokat.

Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint az egyik licitáló 600 millió dollár készpénzt ajánlott a Palmért, és nem emelte az ajánlatát. Szakértők azt feltételezik, hogy az Apple lehetett az érdeklődő. A világszerte sikeres iPhone gyártója valószínűleg a Palm szabadalmaira hajtott, és így lett volna egy qwerty gombkészletes kütyüje is.

Valószínűleg a Lenovo ajánlott részvénycserét  a Palmnak, de az ügylet nagyon elhúzódott volna, ezért nem nyert. A Blackberry-t gyártó RIM majdnem megszerezte a céget, eredetileg 6-7 dollárt kínált a Palm részvényeiért, amit végül 5,5 dollárra csökkentett. A HP nem sokkal többért, részvényenként 5,7 dollárért szerezte meg a Palmot.

Egy negyedik cég - feltehetően a Google - érdeklődött a Palm szellemi tulajdona iránt, de végül nem tett ajánlatot.