Napi húsz percet netezünk okostelefonon

2010.08.03. 13:56
Az okostelefonokat használó T-Mobile-osok egyre többet interneteznek és emaileznek mobilon, egyre több alkalmazást töltenek le telefonjukra és a zenéket és fotókat gyakran szinkronizálják a számítógéppel - derült ki a szolgáltató 900 fő bevonásával végzett felméréséből.

A vásárlók egyre gyakrabban választanak okosmobilt, amit sokszor netezésre használnak. A változások az adatforgalom erőteljes növekedésén és az értékesített okostelefonok növekvő számán is jól nyomon követhetők. A T-Mobile, hogy jobban megértse a piaci igényeket, reprezentatív felmérésben részletesebben is feltérképezte az okostelefonok használatát.

Ebből kiderült, hogy az okostelefonok sokkal inkább szolgálják a személyes kapcsolattartást és a szórakozást, mint a munkát vagy üzleti teendőket. Az okostelefonokat ugyanis a megkérdezettek háromnegyede magáncélra használja, csak negyedük koncentrál az üzleti feladatokra.

Ajánlják

A felmérés alapján elmondható, hogy az okostelefonnal rendelkező ügyfelek körében erőteljes a telefonhoz való kötődés és intenzív annak használata. Az összes megkérdezett 61 százaléka már ajánlotta készülékét másoknak, az iPhone-osok körében ez az arány az átlagosnál is magasabb, 74 százalékos.

Az okostelefonok tulajdonosai jóval többet neteznek mobiljukon, körükben szinte mindenki használ valamilyen más eszközt is a net elérésére. A mobilon internetezők 31 százaléka asztali számítógépen, 29 százaléka hordozható számítógépen, míg 40 szézalékuk mindkét módon eléri az internetet a telefonos hozzáférésen túl.

Az internetelérésen belül egyre nagyobb a mobilos böngészés részesedése. Az okostelefonnal rendelkezők naponta átlagosan húsz percet töltenek telefonos netezéssel, az iPhone-al rendelkezők körében pedig ez az érték eléri a 31 percet. A legtöbben alkalmazásokat, azon belül játékokat töltenek le készülékükre. Az iPhone használók 96 százaléka tölt le alkalmazásokat.

Kapcsolattartás

Az okostelefonokat használók körében intenzív az emailhasználat is. A naponta elküldött emailek számában a céges ügyfelek járnak élen (átlagosan kilenc-tíz levél), de az egyéni ügyfelek is rendszeresen használják mobiljuknak ezt a funkcióját (naponta ötször-hatszor). A csúcsot a céges iPhone-ok tartják napi 10-11 elküldött emaillel.

Az összes megkérdezett 69 százaléka szinkronizálja készülékét számítógéppel, az iPhone használók esetén ez az arány lényegesen magasabb, 86 százalékos.

A teljes minta 908 főből állt, negyven százalékuk nő, hatvan százalékuk férfi volt, az adatgyűjtést telefonos megkereséssel végezték.