Windows Phone 7 lesz a Nokiákon

2011.02.11. 09:15 Módosítva: 2011.02.11. 10:03

A Nokia bejelentette, hogy az okostelefonjain ezentúl a Windows Phone 7 operációs rendszer fog futni, a Microsoft Bing keresőmotor hajtja majd a szolgáltatásait, és a Nokia szoftverboltját beépítik a Microsoft Marketplace-be. Cserébe a Nokia Maps lesz a Microsoft térképeinek az alapja, valószínűleg beleintegrálják a Bing Mapsbe és az adCenter hirdetési platformba is.

Stephen Elop a Nokia és Steve Ballmer a Microsoft vezére
Stephen Elop a Nokia és Steve Ballmer a Microsoft vezére

A döntés nem volt váratlan, hiszen a héten Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója hosszú levélben figyelmeztette az alkalmazottait a vállalatban uralkodó krízisre, és hogy csak drasztikus beavatkozással tudnak csak talpon maradni a kiélezett versenyben.

A Symbian operációs rendszer elavult, nem volt versenyképes az iPhone-nal és az androidos telefonokkal szemben, az új Meego rendszerük pedig még nem elég fejlett.

Bármilyen fájdalmasan érinti is a a döntés a Nokia rajongóit, Stephen Elopnak sok szempontból igaza van. Azzal, hogy nem az Androidot karolta fel, hanem a jelenleg még sokkal gyengébb riválisát, kiegyensúlyozza az erőviszonyokat az okostelefonok piacán. Miközben az Android száguld a csúcs felé, és az Apple is gyorsan növekszik, a tavaly év végén bemutatott Windows Phone 7 még nem tudott felmutatni számottevő növekedést.

Széleskörű stratégiai megállapodást kötött a Nokia a Microsofttal.
Széleskörű stratégiai megállapodást kötött a Nokia a Microsofttal.

A Nokia jelentős gyártói kapacitással tud a platform mögé állni, és kihasználhatja, hogy a képalkotás terén piacvezető. A Nokia N8 kamerája például sokkal profibb, mint a sikeresebb riválisaié. A Windows Phone 7 elterjedését nagyban elősegíti a Nokia terjesztői hálózata, világszerte több ezer márkaboltban árulják a termékeit. Ez a Nokiának is komoly előnyt biztosít azon riválisaival szemben, amelyek szintén gyártanak Windows Phone 7-es telefonokat.