Egyszerű és ellenálló a Sony okosórája

2013.10.17. 08:40

A Sony az egyetlen nagy mobilgyártó, aminek már van némi tapasztalata az okosórák gyártásában. Idén szeptemberben a második ilyen eszközét mutatta be, és a Smartwatch 2 minden szempontból jobb az elődjénél. Szögletesebb, nagyobb, ellenállóbb, és a formája a csúcskategóriás Xperia Z okostelefonokéra emlékeztet.

Bár a Samsung sokkal több funkciót épített a Galaxy Gearbe, az okosóra most még csak a dél-koreai gyártó egyetlen készülékével, a Note 3-mal köthető össze. Ráadásul drága, és az extra hardverek miatt nem is túl praktikus. Ezzel szemben a Sony néhány alapfunkcióra fókuszált, és azokat úgy valósította meg, hogy a Smartwatch 2 bármelyik újabb androidos telefonnak kényelmes kiegészítője legyen.

Ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön be az óra szögletessége; férfiszemmel Smartwatch 2 formája és mérete is vonzó. Bár 9 milliméterével nem számít vastagnak, ránézésre azt tippelem, hogy beleakadhat ez-az. Télikabát, táska vállpántja, betonfal éle. És persze nagy a felület miatt érdemes egy kicsit szellősre állítani, hogy friss levegőhöz jusson a bőrünk. Az okosóra jobban a csuklónkra simul, mint az előző verzió, amely úgy nézett ki, mintha a gumiszíjra csak véletlenül ragadt volna rá egy kis elektronikus kütyü. Ezzel szemben a Smartwatch 2 óraszerű, illik hozzá a szíja, bár a guminál sokkal menőbb a fém változat, de az drágább is. Vannak színes gumiszíjak is, például csajos rózsaszínű, az anyaga puha, nem nyomja úgy a csuklót, mint a Samsung óráján kitüremkedő vaskos mikrofon.

Az 1,6 hüvelykes kijelzőn csupán 220x176 képpont van, nagyjából ilyen felbontásúak voltak a a Nokia okostelefonjai is a 2000-es évek elején, amikor még a Symbian volt a menő. A kevés pixel miatt kicsit recések a kijelzőn megjelenő ikonok görbületei. Meglepő, hogy amikor a kijelző energiatakarékos, megvilágítás nélküli módba kapcsol, akkor is tökéletesen látszik a tartalom, félhomályban is le tudjuk olvasni az időt. Vaksötétben nem, de egyetlen gombnyomásra bekapcsol a háttérvilágítás.

Az óra beállítása egyébként nagyon egyszerű. Ha van a telefonunkban NFC, akkor csak odatartjuk az óra hátlapját a mobil érzékelőjéhez, és máris létrejö a két eszköz közötti kapcsolat. Ha nincs NFC, akkor sem kell atomfizikusi végzettség a két eszköz bluetooth alapú párosításához, csak többször kell megnyomni az oké gombot. Akárhogyan is vágtunk bele, a végén még a mobilra le kell tölteni a Sony Smart Connect és a Smartwatch 2 appot, és ezután már a telefonról menedzselhetjük az óra tartalmát.

A Smartwatch 2 óra megmutatja nekünk a beérkező hívásokat, és eldönthetjük, hogy azokat fogadni akarjuk-e. Látjuk az órán a naptárbejegyzéseket, és nemcsak a bejövő emailekbe, de a Facebook-, Twitter- és Gmail-üzenetekbe is bele tudunk olvasni. Csak fel kell telepíteni a mobilra néhány aprócska kiegészítő appot. Az sms-eket is látjuk, sőt, az összes korábbi sms-ünket megnézhetjük az óra segítéségével, ami egyedülálló megoldás.

Bár a 45 ezer forintos ár az átlagos magyar pénztárcának még mindig elég magas, ez legalább már közel van ahhoz, amennyiért már használható, szép karórákat kapunk (ami alatt nem ritkaságokat vagy luxuskarórákat értek, hanem egyszerűbb modelleket). Ráadásul az óra egy méterig vízálló, az IP57-es besorolás alapján ebben a mélységben fél órát kibír, tehát a fürdés, mosogatás vagy kerti pancsolás nem okozhat különösebb gondot.

Egyetlen hiányossága a Sony Smartwatch 2-nek, hogy kevés telefonos szoftverrel működik együtt. Kapunk hozzá egy Runtastic Pro futóappot, de nem a karóra számolja a megtett kilométereket, hanem a telefonunk. A zenelejátszót vezérlő alkalmazás is igen kezdetleges, és ha a Deezert is szeretnénk vezérelni az óráról, akkor előbb meg kell venni 1500 forintért egy Augmented Smartwatch Pro nevű programot, ami egy szörnyen bonyolult és ronda applikáció.

Meglepő, hogy az elektronikában erős gyökerekkel rendelkező Sony nem tudott megoldani egy ilyen apró problémát, amely egyáltalán nem okozott egy teljesen kezdő órafejlesztőnek, a Pebble-nek. Ezt az órát barátunktól kaptuk kölcsön a teszthez.

Közösségi időmérő

A Pebble arról híres, hogy közösségi finanszírozással, egy rendkívül sikeres Kickstarter kampány után jött létre a termék. A fejlesztők eleinte csak százezer dollárt akartak összekalapozni, de annyi inernetező vágyott okosórára, hogy a kampány végére 10 millió dollár gyűlt össze. Hetvenezer ember adakozott, és idén nyár közepéig 85 ezer órát adtak el.

A közhiedelemmel ellentétben a Pebble kijelzője nem hagyományos e-papír, mint amilyennel az e-könyv-olvasókkon találkozunk, hanem a Sharp különleges lcd-jét építették bele. Ez úgy működik, mint a Sony Smartwatch 2 kijelzője, tehát megvilágítás nélkül is látjuk a megjelenített tartalmat. A Pebble felbontása azonban kisebb, csupán 144x168 pixeles. Persze a kisebb méretű kijelzőnek előnye is van, a Pebble akkuja állítólag egy hetet is kibír, míg a Sony 1-3 nap után konnektort kíván. A Sony viszont micro USB kábellel tölthető, amit valószínűleg bármelyik ismerősünktől tudunk kérni, míg a Pebble csak a hozzá adott különleges kábelen át kínálható meg árammal.

A Pebble dizájnja nem olyan kifinomult, mint a Sony-é, de a csúnyának sem mondanánk. Jól áll neki a fekete, mert eltakarja a rossz vonásokat, a drabális méretű gombok pedig kimondottan előnyösek, mert ezeket könnyebb nyomkodni. A Pebble legfőbb előnye, hogy még a Sony-nál is nyitottabb: az androidos mobilokon kívül az iOS-es eszközökhoz is tud csatlakozni, és többféle alkalmazást támogat, a Deezer például alapból a távirányítható appok között van.

Milyen lenne a jó okosóra?

Valahol a Samsung és a Sony karórája között képzelem el az ideális okosórát: nem kell belepakolni minden létező funkciót, legyen stílusos, vízálló és személyre szabható. De a legjobb az lenne, ha az androidos okostelefonok értesítési területén megjelenő üzenetek egy az egyben meg tudnának jelenni a karórán, teljesen függetlenül attól, hogy milyen app küldte az értesítést. Az órákból nagyon hiányzik a Google Now is, amely szól nekünk, ha el kell indulnunk egy találkozóra, de állítólag már készül a Google saját Nexus márkájú okosórája, ami pont erre a funkcióra lesz kihegyezve.

A Sony Smartwatch 2 karórát a Speedshop.hu adta kölcsön kipróbálásra.  • Tippek
  • Betét