Az Android majdnem béna lett

2013.12.20. 13:26

A Google laboratóriumában már több mint két éve zajlott az Android fejlesztése, amikor 2007 januárjában Steve Jobs kiállt a színpadra az Apple első okostelefonjával, és ezzel mindent megváltoztatott. Az Atlantic cikke a Google-mérnökök segítségével idézte fel azt az időszakot, amikor az iPhone megjelenése teljesen átalakította a mobilipart.

„Év végén akarunk megjelenni a telefonunkkal, és már hat hónapja megvoltak a prototípusok. Vevőként teljesen lenyűgözött, amit a bemutatón láttam, a Google mérnökeként pedig csak arra tudtam gondolni, hogy az egészet újra kell kezdenünk. Minden amink volt, hirtelen olyan 90-es évekbelinek tűnt” – mondta Chris DeSalvo. Az Android fejlesztőcsapatának vezetője, Andy Rubin is annyira lenyűgözőnek látta az Apple mobilját, hogy félrehúzódott az autópályán végignézni Steve Jobs bemutatóját.

Rossz táptalaj

Amikor az iPhone megjelent, a mobilipart néhány nagy cég uralta, és alig készültek alkalmazások. Lassú volt a mobilinternet, nem volt jó minőségű böngésző, és a szolgáltatók azt találták ki, hogy a gagyi csengőhangokkal fognak piszkosul meggazdagodni.  Hogy az ügyfélnek nem ez a legjobb, látszólag nem érdekelte őket. Ehhez a nagy mobilgyártók is asszisztáltak, gyakorlatilag minden telefonnak másfajta szoftvere volt. Amit megírtak Samsungra, az nem ment a Motorolákon, de még egy-egy gyártó mobiljai közt is óriási különbségek voltak. A Nokiának például több különböző verziója volt a Symbianból, ami valaha a legelterjedtebb mobil operációs rendszer volt.

Akkoriban az Google vezetőinek szemében nem az Apple volt a legfőbb ellenfél, hanem a Microsoft. Attól tartottak, hogy a Windows Mobile rendszerű okostelefonok elterjednek, és a redmondi szoftvercég ugyanúgy kiszorítja őket a webkeresők piacáról, ahogyan a böngészők piacáról kiszorította a Netscape-et. Beállítja alapértelmezettnek a saját webkeresőjét, és a Google búcsút mondhat a biznisznek. De nem így lett, a Windows Mobile népszerűsége csökkent, és a Microsoft bőven az Android után kezdett növekedési pályára állni.

Or later

Egyébként a Google által kifejlesztett telefon, ami a fejlesztők közt Sooner kódnéven futott, sokkal fejlettebb volt az Apple iPhone-on futó iOS-nél. Teljes értékű böngészővel, a Google webes alkalmazásaival, és soha nem kellett számítógéphez vagy laptophoz csatlakoztatni, míg az iPhone azért erősen kötődött a pc-s vagy maces iTuneshoz. Ráadásul egyszerre több alkalmazást tudott futtatni. Csakhogy a Sooner bűn ronda volt.

Az iPhone nemcsak menőbb volt a Google Sooner rendszernél, de az Apple tökösebb volt, és bevállalta az a merész húzást, hogy ne legyen billentyűzet a telefonon. Az iPhone-on csak virtuális billentyűztet volt, és mindegyik app saját virtuális gombokkal rendelkezett, amiről az Android fejlesztői úgy gondolták, nagyon veszélyes lenne. Majdnem két évvel később ezért lett az első androidos mobilon, HTC által gyártott T-Mobile G1-en fizikai billentyűzet.

Az iPhone azonban teljesen megváltoztatta az Android fejlődésének az irányát. Két héttel a bemutató után teljesen megváltoztatták a terveket, és egy érintőkijelzős modell, a Dream került a fejlesztés fókuszába. A megjelenését egy évvel elhalasztották, 2008-ra, és a mérnökök belepakoltak mindent, amit az iPhone nem tudott, hogy megkülönböztessék tőle az Androidot.