Az Apple feltámasztja az iPhone 4-et

2014.02.06. 09:08

Az Apple megint gyártani kezdi a korábban már a piacról kivont iPhone 4-et. A hírek szerint három óriási, fejlődő piacon szeretné megint bevezetni a régebbi típust, ezek India, Indonézia és Brazília. Az iPhone 4-et már szeptember óta nem lehet kapni, a gyártását is régen leállították már.

A lépéssel az Apple gyakorlatilag beismeri, hogy nem úgy sikerült az olcsónak mondott iPhone 5c bevezetése, mint azt szerették volna. Nem adtak el annyit belőle, mint tervezték. Persze az olcsóság relatív, hiszen az iPhone 5c jó 150 dollárral drágább, mint például a Google csúcsmobilja, a Nexus 5.

Nem egyszerű okostelefonokat árulni a fejlődő piacokon, itt nem annyira elterjedt a két éves hűségnyilatkozat, amivel  olcsóbban adhatók az egyébként drága mobilok. Az itt élők általában kénytelenek kifizetni a teljes árat. Az Apple nulla százalékos kamattal is próbálkozott és visszavásárlási modelleket is alkotott, de ez sem segített.

Az iPhone 5c ezt a problémát oldotta volna meg, egy teljesen új modellt adott volna a régiek áráért. De a fejlődő országokban az olcsónak mondott iPhone is drágának bizonyult. Meglepő módon sokkal jobban fogott a tényleg drágának számító iPhone 5s. Ezzel a helyzettel szeretett volna valamit kezdeni az Apple.

Az indiai piac amúgy is nagyon fontos, a felmérések szerint 2014-ben 225 millió okostelefont fognak itt eladni, ezek 92 százaléka első alkalommal vesz okostelefont. Érthető. hogy az Apple sem akar kimaradni ebből. Az iPhone 4-et állítólag 320 dollár körüli áron lehet majd megvásárolni az említett országokban. Ez már versenyképesnek mondható egy okostelefonért, bár az androidos okostelefonok még ennél is olcsóbbak még a nagyobb gyártóktól is, mint a Samsung vagy az LG.