740 milliós befektetést kapott a Mobilengine

2014.08.28. 09:16

Egy összegben kapott 740 millió forintot a miskolci központú Mobilengine, és a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő már át is utalta a cég számlájára a pénzt. A befektetés európai uniós támogatást is tartalmaz az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretéből.

A Mobilengine rendszere digitális űrlapokat tartalmaz, a munkafolyamatok menedzselését segíti, és elsősorban terepen dolgozók tudják használni. Például kórházi alkalmazottak, kamionsofőrök és utazó ügynökök. A londoni mentőszolgálat két hete kötött szerződést velük, így ezentúl több ezer londoni mentőautóban a Mobilengine alkalmazása fog futni.

Eleinte maga vitte a fejlesztési projekteket a Mobilengine, de a cég vezetése rájött, sokkal lendületesebben tud növekedni, ha jobban bevonja a munkába a helyi piacokat jól ismerő integrátor cégeket. Ezért olyan platformot hoztak létre, amellyel egy fejlesztők gyorsan tudnak natív mobil alkalmazást és hozzá tartozó háttérszolgáltatást (backend alkalmazást) létrehozni.

A Mobilengine célja, hogy rövid idő alatt a saját célpiacán a világ egyik vezető fejlesztői platformjává váljon. A számos magyar megrendelő mellett vannak már angol, belga, spanyol, holland, szlovák, török, német, indiai és afrikai ügyfele is. Most azonban a cél az Egyesült Államok meghódítása. Dálnoki Ádám, a cég vezetője elmondta, hogy eddig a költségvétésük 5-10 százaléka ment a marketingre és értékesítésre, ez most több mint 50 százalékra nő.

A cég vezetősége Bostonba költözik, mert ott sokkal inkább a vállalati szoftvereken van a fókusz, és nagyon sok a kockázati tőke. Dálnoki Ádám megjegyezte: ha a legnagyobb magyar szoftvercégnek, a nagy példakép Logmeinnek is sikerült Bostonból 1 milliárd dollárnál nagyobb tőzsdei kapitializációt elérni, akkor bízik benne, hogy nekik is jó lesz Boston. A Mobilengine pár év múlva újabb befektetőket vonna be a cégbe, de ehhez először bizonyítani kell az Atlanti-óceán túlsó partján is.