Pár hét múlva jön az Ubuntut futtató mobil

2015.02.16. 10:28

A Canonical nagyon lassan jutott el oda, hogy végre piacra dobjon egy Ubuntu Linuxot futtató okostelefont. Az Aquaris E4.5 Ubuntu Edition nevű mobil azonban messze nem olyan menő, mint az Indiegogón megfuttatott Ubuntu Edge, amibe minden létező csúcstechnikát belepakoltak volna.

aquaris-ubuntu-phone-640x392
Fotó: Unbuntu

Az Európában piacra kerülő mobil nagyjából 170 euróba fog kerülni, és középkategóriás hardvert kap. A kijelző 4,5 colos és 960 ×540 pixeles, a processzor négymagos és 1,3 GHz-es, és van még benne 1 GB RAM és 8 GB háttértár. Ma már az 5 megapixeles szemközti kamera sem akkora kuriózum, hogy arra felkapjuk a fejünket, de ennyi pénzért ne is számítsunk sokkal több extrára.

Ubuntu phone walkthrough video

Az Ubuntut először 2012-ben másolták fel a Motorola Atrix okostelefonra, de azon még csak második operációs rendszerként kapott helyet. Arra az esetre, amikor a mobilt dokkolóban, számítógépként használnák. A Canonical már a következő évben, 2013-ban bemutatott egy lenyűgöző, érintőkijelzőre átszabott Ubuntut, és az év nyarán megfuttatta a Indiegogón az Ubuntu Edge nevű, kimagasló minőségű okostelefonját.

A közösségi finanszírozási kampánnyal nem sikerült összeszedni a gyártáshoz szükséges tőkét, úgyhogy a Canonical irányt váltott, és inkább partnerekkel gyártatja le a rendszeréhez szükséges hardvert. Valószínűleg már a barcelonai mobilkongresszuson kipróbálhatjuk a mobilt, mely online boltokban lesz kapható.