Erre vár, mióta a gyerek állandóan a tableten lóg

2015.02.24. 20:26
Szakemberek sora figyelmeztet arra, hogy nem feltétlenül a legjobb ötlet odaadni a tabletet a gyereknek, mert lehet, hogy végre ki tudunk porszívózni, de közben ki tudja, milyen horror helyre jut el a gyerek az interneten. Van egy egész sor program persze, amit feltelepíthetünk, hogy védjük a csemetét, de a legjobban a gyári megoldások működnek. Olyanok, amik eddig a Youtube-nál nem nagyon voltak, most azonban lesznek: itt a Youtube Kids, a gyerekeknek szóló videós app.

Essünk túl a kötelező körökön: nagyon csábító, nagyon egyszerű, mégis talán szerencsésebb elkerülni, hogy a 2–8 éves gyerekünk huzamosabb időt töltsön el a telefonunkat nyomkodva. Most, hogy ezt leírtuk, jöhet az őszinteség, hiszen valószínűleg nem véletlen, hogy a Youtube-on százmilliós nézettséggel pörögnek a gyerekeknek szánt videók. Társaságban persze mindenki tagadja, de tény, hogy nagyon kevesen vannak azok a hippik, akik nem tolták még oda a kütyüt a gyereknek, hogy nézze csak a Youtube-ot, amíg fő az ebéd vagy végeznek az ablakmosással.

Screenshot 2015-02-24-08-48-41.png

Nekem két gyerekem van, egy öt- és egy kétéves, mindketten elég profi youtube-ozók. Nem vagyok rá büszke, időnként komolyan el is határozzuk magunkat a feleségemmel, hogy na, mostantól már csak hétvégén van egy-egy óra, meg egyébként is, fiam, nincs Nexus, nagyapádéknál is inkább a macskát kergesd, ne az iPadet nyomogasd.

Aztán mindig közbejön valami, adót kell bevallani, vagy épp egy hét fekvőgipsz egy durva esés után, és hát hogy máshogy lehet egy helyben tartani egy ötévest, aki egy idő után megunja a színezést, a legót, és még nem elég ügyes a Call of Dutyhoz? Igen, a Youtube-bal.

Hát ezt meg hol tanulta?

Persze nagyon nem mindegy, mit néz a gyerek. Annyira nem, hogy ha démonizált videólejátszót ügyesen adagoljuk, hirtelen feltűnik, hogy a kétéves gyerek angolul számol visszafelé, ismeri a cirill betűket (van abban valami csodálatos, amikor a gyerek ragyogó szemmel mondja, hogy tvjordij znyak), és a Queen legnagyobb rajongója lett. Ez is a saját családomból hozott példa, bár tény, hogy időnként becsúszik fél óra kindertojás-nyitogatós videó is, és csak az nyugtat meg, hogy így legalább tudom, hogy jön össze az ilyeneknek a százmilliós nézettség.

A lényeg, hogy a Youtube-ot korábban igen nehezen lehetett telefonon vagy tableten úgy beállítani, hogy a gyerekek ne fussanak bele valami nem nekik való tartalomba. Most az mindegy, hogy ez a korai Michael Jackson vagy a Happy Tree Friends („apa, a szarvasnak eltört a szeme”), a kifejezetten 18+-os videókon kívül szinte mindent feldobott a kereső, aminek köze lehetett az épp nézett filmhez.

A most kiadott, Youtube Kids (YK) azonban fordít a szemléleten, és csak kifejezetten gyerekeknek szánt tartalmat játszik le. A negyven megabájtos program lényege, hogy a legnépszerűbb, az elmúlt években már igazoltan gyerekbarát csatornák tartalmát ajánlja fel, és a kereső is a minősített tartalomban keres.

Egyelőre trükközni kell

Így találja meg az egyelőre csak az USA-ban kiadott programot

A Youtube Kids Androidot és iOS-t futtató telefonokra is elérhető, de első körben csak az USA-ban élő felhasználók látják a platform szoftverboltjában (Google Play és Apple App Store). Egy kis trükközéssel ön is úgy tehet persze, mintha ott élne: a telefonjának beállításai között keresse ki azt, ahol az internetkapcsolat által használt proxy szerver címét lehet megadni. A proxy szerver lesz az, ami miatt úgy látszik majd, mintha épp az USA-ban neteznénk, és így már el tudjuk érni az amerikaiaknak szánt tartalmat. Épp működő proxy szerver címeket itt talál. Fontos, hogy a kapcsolódás után lőjük ki a szoftverbolt appját az alkalmazáskezelőben, és a lehet, töröljük a program gyorsítótárát is. Nagy vonalakban tehát ezt tegye:

  1. Lője ki az App Store-t / Play Áruházat, ha tudja, hol kell, törölje ki a gyorsítótárat is.
  2. Nyissa meg a wifi-beállításokat, kattintsa be, hogy a részleteket is akarja látni. A proxy szerver címéhez írja be az IP-címet, a porthoz írja be az IP-cím kettőspont utáni részét (kettő-hat számjegy).
  3. Nyissa meg a szoftverboltot, keressen rá, hogy Youtube Kids, töltse le az appot. A proxyn keresztül jóval lassabb lesz a letöltés, akár negyed óra is kellhet.
  4. Ha kész, a wifi-beállításoknál törölje ki a proxy szerver címét.

Az indítás után főleg angol nyelvű videókat lát a gyerek, de ez mondjuk nem feltétlenül baj, hiszen eddig is főleg ezeket nézték. A kereső használatával már a magyar (vagy orosz, hogy a saját gyerekeim példájánál maradjak) videókat is el lehet érni, viszont néhány véletlenszerű teszt alapján úgy tűnik, hogy a nem gyerekeknek való, de rajzfilmes tartalmat egész jól szűri az alkalmazás.

A Happy Tree Friends, a horror, a szex, a fuck és még pár, hirtelen veszélyesnek tűnő kifejezés egyikére sem jött ki találat. Általában a zenékre rákeresve sem találtunk hivatalos videoklipeket olyan előadóktól, mint Michael Jackson vagy épp a Biohazard, de az Alma együttes valamiért már átcsúszik az ellenőrzésen, szóval nem árt az éberség.

Screenshot 2015-02-24-08-52-10.png

A kereső használata valószínűleg a felnőttekre marad, a gyerekek négy kategória közül választhatnak a kezelőfelület főmenüjében. A zenés és oktatóvideók mellett a kifejezetten gyerekeknek szánt műsorok és a felfedezés lehetősége is ott van, szóval nem csorbul az, amit sok gyerek a legjobban szeret: összevissza váltogatni a sok érdekesnek tűnő videó között.

Ha kifejezetten le akarjuk tiltani a kereső használatát, a beállításokban erre is lehetőségünk van, csak a kis lakatot kell megérinteni a bal alsó sarokban. A részleteket egy közepesen gyerekbiztos kódbeírós zár mögé rejtették el a fejlesztők, angolul, betűkkel leírt négyjegyű kódot kell begépelni a változtatások előtt.

Screenshot 2015-02-24-08-49-32.png

Sajnos a testreszabás még nem erőssége a programnak: a hiperidegesítő háttérzene és hangeffektek kikapcsolhatók, de a videók maximum hangerejét már nem adhatjuk meg. Nagyon jó viszont az, hogy időzítővel szabályozhatjuk, meddig nézheti a gyerek a videókat: csak megadjuk, hány perc múlva lője le magát az app, és meg is teszi.

Hátrány, hogy a telefon gombjaival simán ki lehet lépni az alkalmazásból és nyomkodni tovább valami más alkalmazást, de talán nem is jó elvárás az, hogy a Youtube nevelje helyettünk a gyereket. Arra azért figyeltek a fejlesztők, hogy kilépés-visszalépéssel ne lehessen kijátszani a tiltást. Ha az időzítő lejár, a program csak szülői beavatkozás (a lakat megérintése, négy szám beírása) után működik tovább.

Screenshot 2015-02-24-08-49-09.png

Saját lista még mindig nincs

Sokkal nagyobb baj, hogy egyelőre saját tartalmi lista készítése sem lehetséges, nem jelölhetünk meg kedvenc csatornákat, nem tilthatunk le tartalmat semmilyen szempont szerint, márpedig pont ezek azok a lehetőségek, amire nagy szükség lenne egy kifejezetten a gyereknek szánt alkalmazásban. Cserébe a teszt egy órája alatt reklámokba sem futottam bele, ami persze egy adblockerrel eddig sem volt lehetetlen asztali gépen, de telefonon és tableten üdítő újdonság.

Ide tartozik a legnagyobb kérdés: az alkalmazás fejlesztésének iránya. Ha a reklámokat teljesen kitiltják, és a gyerekcsatornának álcázott reklámgyűjteményeket sem engedik be a fejlesztők, ráadásul tovább finomítják például nyelv, életkor vagy téma alapján a videók válogatásának lehetőségét, a Youtube Kids az egyik legjobb, gyereknek szánt alkalmazás lehet. Az idegen nyelvű tartalom szinte végtelen, és a magyarok is kezdenek ébredezni, van már például magyar ábécés dal, bár van abban valami sorsszerű, hogy a gyerek előbb tudja, hogy kjúáresztí, mint hogy a, mint ablak.

Nem lesz rabszolga

Érdekes és egyben örömteli, hogy a Google nem próbál erőszakkal ráépülni a gyerekre, nem kell saját fiókot létrehozni, nincsenek gyűjthető bélyegek vagy más, a függést vagy a márkahűséget erősítő részletek. A Youtube Kids elhozta azt a lehetőséget, hogy úgy adjuk oda a gyereknek a telefont, hogy ne kelljen attól félni, hogy olyasmit lát, ami nem neki való. Mármint eltekintve attól, hogy az alkalmazás eleve olyan dolgon fut, amiről tíz év múlva bebizonyosodik, hogy nem lett volna neki való.

A rövid teszt alatt felírtam pár dolgot, amit hiányoltam az alkalmazásból, szóval önnek már nem kell kipróbálnia. A Youtube Kidsben tehát egyelőre nem lehet

  • maximum hangerőt beállítani
  • letiltani a kilépést
  • csatornákat kedvencnek jelölni vagy tiltani (jelenteni lehet)
  • nyelv alapján keresni
  • visszanézi egy listán, miket bámult a gyerek, amíg a krumplit pucoltuk.

Ha már sikerült néhány helyre cukiskodó animációt berakni (például az időkorlát lejártakor elcsöppenő nyállal durmoló telefon), nem lett volna baj, ha mondjuk két videó közé néha befért volna valami egészségügyi figyelmeztetés (eleget nézted ezt a vackot, menj, fuss egy kört). Persze ez még csak az első nekifutás, így elfogadható, hogy a világ egyik vezető IT-cégének fejlesztői nem gondoltak mindenre.