A Microsoft bemutatója nyitja a mobilkiállítást

GettyImages 464929578
2015.03.01. 17:31

A Microsoft sajtótájékoztatójával kezdjük Barcelonában a Mobil Világkongresszus első napját. A nulladik napon a HTC One M9 és a Samsung Galaxy S6-ok, két őrülten jó okostelefon mutatkozott be, valamint egy rakás okosóra és fitneszkarkötő. Az LG és az Acer most csak a középkategóriát erősítette.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett a HTC legfontosabb idei telefonja, a One M9, aminek meg kell döntenie az eladási rekordokat, hogy életben tartsa a céget. Az előző verzióhoz képest sok minden megváltozott, és a leginkább szembetűnő az, hogy hátul már csak egy kamera van. Úgy látszik, mégsem olyan fontos mobilozóknak, hogy térhatású képeket tudjanak készíteni.

    A fémből készült ház nagyon dögös, de nem olyan sima, mint az M8-on. Van egy vékony pereme, aminek nincs semmi extra funkciója, csak dísznek szánták, és határozottan érezhető, amikor e mobilt megmarkoljuk. Kissé vastag is az M9, középen majdnem egy centiméteres, persze ez sem igazán probléma, elfér a tenyerünkben.

     A szemközti kamera valóban jó képeket lő, elég világosat, a HTC azt állítja, hogy a szenzor 300 százalékkal több fényt tud feldolgozni, mint amit eddig használtak. A hátlapi kamera már 20 megapixeles, tehát jól bele tudunk zoomolni a képbe, mielőtt elkezdenénk pixeleket látni.

    A kijelző lenyűgöző, a sztereo hangszó erős, és a nyolcmagos processzorban brutális erő lehet. Kiváló multimédiás eszköznek tűnik a One M9.

  • „Egész évben keményen dolgoztunk, hogy ezt a csodálatos telefont be tudjuk mutatni” – mondta Peter Chou, a cég vezetője. „Az HTC One M9 telefonnal magasabb szintre emeltük a prémium szintet” – tette hozzá büszkén. Egészen elérzékenyültem, olyan szép szavak ezek.

    A One M9 kéttónusú fémborítást kapott, 20 megapixeles kameraszenzort, BSI technológiával, karcálló zafírüveg védelemmel, a szemközti kamera pedig félhomályban is jobban működik, és nagylátószögű lencsének hála sokan beleférnek egy szelfibe.

    A bombahír persze az, hogy a HTC együttműködik a Valve játékfejlesztő csapattal, és bemutat egy virtuálisvalóság-sisakot. A Vive nevű sisakban 70 szenzor lesz, követi a játékos kézmozgását, fejmozgását. A fejlesztői verzió tavasszal lesz elérhető, és idén piacra dobják a végleges, felhasználóknak szánt sisakot is.

  • Ezen a héten Barcelonában bárhol bele lehet botlani appfejlesztőkbe, a hostelembe is érkezett egy csapat Brazíliából, a keleti parton lévő Recife környékéről. Az Aplicativos Legais iOS-re készít játékokat, és több dolgot is megtudtam az egyik tagtól.

    1. Az alkalmazásaikat Tadzsikisztánban is sokan töltik le 
    2. Brazíliában a kisebb városokban is van favella nevű nyomornegyed
    3. A legjobb zene a metál
    4. A sminkelős játékok különösen népszerűek
  • A HTC óriási rendezvényt tart Barcelonában, körülbelül ezren férnek be a Sant Jordi sportcsarnokban kialakított terembe.

    Jól látható a képen, hogy a vászon mágnesként vonzza a kollégákat, pedig egy ilyen sajtótájékoztatón hülyeség az első sorba ülni.

    1. Hátulról is látszani fog minden, ezért rakták oda azt az óriási kijelzőt.
    2. A színpadon úgyis csak masnit kötnek a marketing bullshitre

    Ráadásul van valahol egy terem, ami most még el van zárva előlünk, és ott lehet majd megfogdosni az új cuccokat. Vajon hol lehet?

    HTC Barcelona 2015
  • A tajvani gyártó mindenkit felvesz a Fira Barcelonánál, és busszal elvisz minket a Sant Jordi palotába, a bemutató helyszínére. A sajtótájékoztatója után mindenkit elvisz a Samsungéra, nehogy lemaradjunk valamiről. A HTC már most kap tőlem egy hatalmas lájkot a korrektségére.

    A HTC sem volt mindig ilyen. Volt olyan Nokia-rendezvény Londonban, amire direkt rászervezték a sajátjukat. Nem egy időben volt a két esemény, a HTC csupán azt akarta kihasználni, hogy a Nokia pénzén egy rakás teches újságíró utazott Londonba, és emiatt több embert tudott meghívni a bemutatójára.

  • Ezzel a csodaszép gumikarkötővel lehet bejutni a HTC sajtórendezvényére. Nem szeretnék tippeket adni senkinek, de ugyanilyennel léptettek be több korábbi HTC-s eseményre, szóval nincs a maximumon a biztonság. Valószínűleg olcsón rendeltek belőle úgy százezer darabot, ami a következő 15-20 évre elég is lesz nekik. 

  • Ez pedig szó szerint értendő: a mobilkapcsolattal rendelkező okosóra brutális méretű, kőkemény acélszerkezet. Hogy melyik az LG legütősebb új terméke, azt már nehezebb megmondani. A normál Urbane óra, amely csak bluetoothon tud kapcsolódni a telefonunkhoz, nagyon kényelmes és szép, de az Android Wear rendszer tudása kissé korlátozott.

    Ezzel szemben az LTE-s változaton WebOS rendszer van, és már az nagy előrelépés, hogy három gombot tudunk nyomkodni, mert így a rendszer több funkciójához férünk hozzá egyetlen lépéssel.

    Ha a bemutatóról választanom kéne egyetlen terméket, amit szívesen használnék, az biztosan nem okosóra lenne, hanem valamelyik új mobil. Az olcsóbb modellek hardvere érezhetően gyengébb, de megtaláljuk rajtuk az LG szoftvereit, amelyekkel könnyebb az Android használata. Például a lezárt kijelzőn egy ujjmozdulattal be tudunk kukkantani a rendszerbe, nem kell teljesen feloldani a képernyőzárat.

    Első ránézésre úgy tűnhet a készülék oldalán látható ív miatt, hogy csak optikai átverés a mobilok hajlítottsága, pedig a kijelző – ha nem is olyan látványosan, mint az LG Flex 2-nél  valóban homorú.

  • Okostelefonban is jónak számít az a hardver, amit az LG beleépített az Urban LTE okosórájába. Van benne golfedző, amely a pályáról és az ütéseinkről is szolgáltat adatokat, a beépített mikrofon és hangszóró segítségével pedig egyszerre több Urban LTE-júzerrel tudunk csevegni walkie-talkie üzemmódban.   

  • Vékonyabb peremet és szépen megmunkált acéltestet kapott a Watch Urbane. A víz- és porálló óra állítólag egy egész napot kibír akkuról, Android Wear fut rajta.  

  • Elképesztő óriáskijelzőn fut az LG prezentációja. Lenyűgöző a látvány, mintha a kijelzőt akarnák reklámozni. Húsz percen át beszéltek LG Flex 2-ről beszélnek, amit már januárban bemutattak, mire rátértek az új modellekre.

    Az LG legérdekesebb mobilja a Joy lesz, mert állítólag ez lesz a legolcsóbb, de van benne 4G/LTE, és az a mobil is megkapja a hátlapra szerelt gombokat, amiket korábban a G3-on használtak.

  • Természetesen az, hogy újságíró ne kezdjen üres gyomorral sajtótájékoztatót. Az a sok termékbejelentés igazából csak köret az érlelt sonkához. 

  • A mobilcégek valamiért azt hiszik, hogy muszáj saját okoskarkötővel rendelkezniük. Az Acer a Liquid Leap+ karkötővel szállt be a buliba, aminek 128×32 pixeles kijelzője van, és nemcsak Androiddal meg Windows Phone-nal köthető össze, hanem iOS-szel is.  

  • Az Acer könnyed kis rendezvénnyel nyitotta a 2015-ös mobilkongresszust: a mindössze 110 grammos Jade Z mobil bemutatásával. A túlméretezett kamerától nem kell megijedni, csak 13 megapixeles, a szemközti kamera pedig 5 megapixeles felbontással teszi élvezhetővé a videós csevegést.

    Az olcsó műanyag borításnak furcsa a tapintása, kicsit olyan érzés, mintha elfelejtették volna simára polírozni. Az Acer szándékosan hagyta ilyen rücskösre a hátlapot, amely nehezen csúszik ki a kézből. Egyelőre annyit tudtunk megállapítani, hogy a 64 bites MediaTek processzor jól végzi a dolgát, az Android szélsebesen fut.