Beköszönt a mobiltévé korszaka

2015.12.25. 16:39
Nemcsak tévékészülék nélkül lehet műsorokat nézni, de akár helyhez kötött előfizetés nélkül is. Merész lépésre szántuk el magunkat, amikor múlt hónapban visszaküldtük a set top boxot a szolgáltatónak, hogy ezentúl csak online filmekkel fogunk kikapcsolódni. A szolgáltatók is nagyon aktívak, lenullázott adatforgalommal édesgetik magukhoz a nézőket. Vajon megéri váltani?

Tévézz, szabadon, több képernyőn! - ezt ígérik a mobilszolgáltatók, amitől mosolyra kerekedik az arcunk, mert ugyanezzel próbálkoztak 2008-ban is, amikor még Nokiáktól púposodtak a nadrágzsebek. Az érdeklődés lagymatag volt, pedig éppen elkezdődött a digitális tévézés és a nagy kijelzős mobilozás forradalma. A 2007-ben hazánkban is bevezetett IPTV elkezdte átalakítani a tévézési szokásainkat, és ugyanebben az évben az iPhone-nal megjelent az első jól használható, érintőkijelzős mobil.

A mobiltévézés az országos szélessávú lefedettség miatt elméletileg bárhol igénybe vehető, de akadhatnak még fehér foltok a térképen, ahol túl lassú a net a tévézéshez.

Minden más érv a mobiltévézés ellen szól.

Kezdve azzal, hogy a folyamatos használat miatt villámgyorsan merül az akku, és hogy tömegközlekedés közben gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk a kijelzőt magunk előtt tartani. Dönteni kell, hogy átadjuk-e a helyünket a banyatankos néninek, vagy paraszt mód tévézünk tovább.

A technológiai upgrade sem oldotta meg azt, hogy igazodni tudjunk a műsorújsághoz. Ha szó szerint vesszük a mobiltévézést, azaz mobilhálózaton, útközben akarunk tévét nézni, akkor ennek az egésznek semmi értelme nincs, mert a metró nem fogja megvárni a reklámszünetet, hogy legyen időnk felszállni, és lehetőleg az utastérbe lépjünk be, ne két kocsi közé. Az élő tévéadást egyetlen kivételes esetben élveztem felhőtlenül, amikor a címlapszerkesztői ügyeletem mellett követni kellett a Forma-1 mexikói futamát. Más időpontban a tévézés nem egyeztethető össze a munkával.

Út közben csak a videótárakban rögzített on-demand műsorokkal szórakoztam jól, mert ezek hozzám igazodnak. Akkor indítom el, amikor már találtam kényelmes helyet, és bármikor megállíthatom. Persze amikor a HÉV-en a Hannibál egyik ocsmányul véres epizódja futott előttem, egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy bármikor a nyakamba hányhat a mögöttem álló utas, ha nincs elég erős gyomra a rothadó hullák látványához. Jobban bejött az HBO Go-n elérhető John Oliver show, azzal az embernek csak a kirobbanó röhögést kell kordában tartania.

Vezetéken jól megy

Az a vicces helyzet állt elő, hogy a mobiltévé wifin használható a legjobban. Az otthoni vagy irodai nethozzáférésen nem kell az adatforgalom miatt aggódni, és a műsorokat a pc monitorán, tableten vagy tévén is nézni tudjuk. Azt vettem észre, hogy a tinédzserkorba hajló gyermekeim is jobban élvezik, ha a tabletjükkel elvonulva nézhetnek videókat. A Telenor is érezheti, hogy a mobil csak egy segédeszköz, hiszen nála is kapható és támogatott a Chromecast, amivel egyenesen a tévére lőhetjük ki az adást.  

Az árazás alapján is nagyon úgy néz ki, hogy maguk a szolgáltatók fogják kiölni a mobilitást a mobiltévéből.  A Telenor most mindenkinek ingyenessé teszi a MyTV forgalmát január végéig, és adatjeggyel teszi megfizethetővé a tévézést: 50 óra tévézés csak 1800 forintba kerül. A Telekom is külön opciót kínál ahhoz, hogy a TV Go és az HBO Go 24 órán át  semennyire ne pörgesse az adatszámlálót, ez egy ezresbe kerül.

Jól hangzik, de a hajukra kenhetik az egészet.

Telenoros mobilom van, amin a 4 GB-os adatopció a céges flottában még megfizethető, csakhogy nekem a Telekom TV Go kínálata jobban tetszik, mert több a természettudományos csatorna. Ebben a konstrukcióban nem kapok semmilyen adatforgalmi kedvezményt, a tévézéshez passzoló gigabájtmennyiség pedig túl drága, felejtős. Biztosan vannak olyan felhasználók, akik telekomosként próbálnák ki a Telenor MyTv-t, és ők is bukják a lenullázott adatforgalmat. A Youtube-ra pedig egyik társaságnál sem vehetünk kedvező adatopciót, pedig azon is van néhány jó csatorna, és a klipek hossza is jobban passzol a mobilozáshoz, mint a tévés műsoroké.

Rákaptunk a streamingre

Hétből egy magyar naponta néz filmet mobilon, tableten vagy pc-n, de ez még mindig elenyésző ahhoz képest, hogy a lakosság 84 százaléka kapcsolja be a tévéjét minden nap, és közel három órát töltünk a képernyő előtt - derült ki a Samsung Techonomic Index 2015-ös kutatásából, amit hazánkban ezer fő megkérdezésével végeztek el. A kutatás alapján egy év alatt két és félszeresére nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik legalább hetente streamelnek filmeket, sorozatokat vagy más videókat. Azok a válaszadók, akik fizetnek is a tartalomért, átlagosan havi 3327 forintot költöttek streamingre.

A távközlési cégek saját és partneri szolgáltatásainak előnyös helyzetbe hozása még kellemetlenebb lesz, amikor színesedik majd a tartalmi kínálat. Azzal, hogy az új Apple TV már appok telepítését is lehetővé teszi, az okostelefonok pedig a méretükkel és az akár 300 megabites letöltési maximummal is egyre jobb tévés eszközzé válnak, a médiaipari vállalkozások meg fognak próbálni saját lábra állni. Pont úgy, ahogy most minden egyes újságnak van saját mobilos appja. Vajon a távközlési cégek minden egyes tévécsatornával le fogják tárgyalni, hogy bekerülnek-e a kedvezményes csomagba? Rengeteg munkát megspórolnának, ha inkább olcsón adnák a gigabájtokat.

Akár médiaipari óriásokról, akár kicsi és/vagy független tévécsatornákról van szó, a közönséggel való kapcsolattartás legpraktikusabb eszköze a saját app lesz. Ezzel ki lehet hagyni sok-sok köztes szereplőt, nyomon követhető a nézettség, kapcsolatot lehet tartani a rajongókkal, és pofonegyszerűen tudnak kísérleti adásokat, új sorozatokat pilotolni.

Belehajtogatták a műsorújságot

A tévés appoknak bőven van hová fejlődni, előnyös lenne például, ha a mostaninál sokkal jobban személyre szabhatnánk a kezelőfelületüket. A műsorújság fölöslegesen terheli a hálózatot és a mobilomat azzal, hogy számomra tök érdektelen műsorokról tölt le információkat, az appok érezhetően lomhák, káosz van a menürendszerben, kényelmetlen a csatornák és videótárak közt navigálni. Az meg egyenesen bicskanyitogató, hogy a listán megjelennek a mobilon egyáltalán nem elérhető műsorok is.

Már bocsánat, de ki a francot érdekel, hogy meg se nézhetem azt a provance-i főzős műsort?

Ennyi erővel a legfrissebb, még a mozikban futó filmeket is feltehetnék a kínálatba kamuból, röhögve a szerencsétlen lúzer nézőn, aki már most az új James Bondot akarja streamelni.

A kínálat enyhén szólva foghíjas, a tévékben is százszor lefutott, huszonéves magyar sorozatoktól kezdve néhány olyan húznónévig, mint a Trónok harca vagy a Jurassic World, mindent megtalálunk. Érdemes lenne egyszerűsíteni, kidobálni ezt-azt, mert viszonylag rövid azon műsorok és műfajok listája, amit mindenáron látni akarunk. Az pedig némi profilozással és ajánlórendszerrel is megoldható, hogy friss, korábban nem ismert tartalmak is elénk kerüljenek.

Hiába telt el majdnem egy évtized az IPTV és a nagy kijelzős mobilok megjelenése óta, a két technológia még nem csiszolódott össze annyira, hogy a mobiltévézés, a műsorokra bontott streaming megoldott legyen. Ugyanez volt a helyzet, amikor kikötöttem otthon az adsl-t, és onnantól csak a mobilhálózaton tudtam az internetre kapcsolódni. A mobiltévét érdemes kipróbálni, lehet használni, de csodákat még ne várjunk tőle.