Sötétben is jól lő a Lenovo szelfibajnoka

2016.03.25. 14:52

Pont így néz ki egy unalmasan átlagos, középkategóriás okostelefon. Ez volt az első, és a második gondolatunk is, amikor kézbe vettük és elkezdtük használni a Lenovo Vibe S1 Lite készüléket.

Már maga a név is középszerűséget sugall, hiszen eleve a fél tucat különböző modellből álló Vibe sorozat közepes képességű S1 tagjának az olcsósított, Lite verziójáról van szó. Az ötcolos full hd kijelző és a kellemes tapintású, domború, matt fehér színű hátlap hozza a klasszikus okostelefon formát, a nyolcmagos MediaTek processzor 2 GB RAM-mal stabil színvonalat képvisel, hogy egy mára klasszikussá vált tesztet idézzünk. 

Ami a név mögött van

A Lenovo elég jó telefont rakott össze, így újonnan legalábbis elég gyors, az Android 5.1 menüjét fürgén kezeli. Az Antutu mérése alapján (kb. 30 ezer pont) az S1 Lite jóval gyengébb a csúcsmobiloknál, a teljesítménye csak egy hajszállal marad el a tavalyelőtti csúcskategóriának számító Snapdragon 801-es mobilokétól.

A hardvernek egyetlen említésre méltó extrája van, a szelfikamera. A hátlapon lévő kamera csupán 13 megapixeles, a kategóriában is találunk jobbakat, de a kijelző fölötti szenzor 8 megapixele még ma is ritkaságnak mondható. Főleg úgy, hogy van hozzá egy led vaku is. Ez nagyszerű, végre a teljesen elsötétített mosdóban is lefotózhatjuk magunkat, hogy a villanással kisütött retinánkkal annyit se lássunk, mint előtte.

Néhány szoftveres extrát is kapunk, de ezek közül nem minden a Lenovóé. A turbó letöltés például a MediaTek fejlesztése, más ilyen csipre épülő telefonban is megtaláljuk. Ezt bekapcsolva a 20 megabájtnál nagyobb fájlok letöltésekor egyszerre tudjuk használni a wifit és a mobilnetet, ami felgyorsítja a folyamatot.

A Lenovo saját eszköze a főmenüből elérhető ShareIT, melyet a kínai cég laptopjain is megtalálunk. Ezzel eszközök közt küldhetünk át fájlokat, análkül, hogy valamilyen MegaUpload-szerű webes eszközre lenne szükségünk. Hasznos eszköz a SyncIT nevű app is, mellyel a névjegyeinket, sms-einket és híváslistánkat tudjuk elmenteni a felhőbe vagy sd-kártyára, és onnan visszatölteni a telefonra.

A Lenovo S1 Lite Vibe tisztességes munka, a körülbelül 90 ezer forintos ára is elfogadható, de ez egy élmezőnyben lévő gyártótól el is várható.

   Lenovo Vibe S1 Lite
Méretek 71×145×8,6 mm, 129 gramm
Kijelző  5 colos, 1080×1920 pixeles 
Csipkészlet Nyolcmagos Mediatek MT6753,
8×1,3 GHz 
Memória, tárhely 2 GB RAM, 16 GB ROM
Hálózat 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0 
Mobilnet LTE Cat4 (150 Mbps letöltés 50 Mbps feltöltés)
Kamera 13 megapixel, 8 megapixel
Rendszer Android 5.1
Akku 2700 mAh