Ingyen wifit kínál a Telekom

2016.04.05. 11:48

Április 5-én elindult a Telekom Wi-Fi Fon nevű szolgáltatás, a távközlési cég trükkösen ingyenes wifije. A Telekom a spanyol Fon nemzetközi hálózatát használja, amely a világ húsz országában érhető el, és Magyarországon is közel kétezer településen működik. Az viszont, hogy milyen wifihez férnek hozzá a Telekom ügyfelei, a meglévő tarifacsomagjuktól függ. 

A Telekom és a Fon közötti együttműködés lényege, hogy a Magyar Telekom is beszáll a wifiszolgáltató hálózatába, több százezer hazai vezetékes szélessávú előfizető digitális elosztója biztosít majd hozzáférést a Fon-hálózat minden tagjának. Ez kellett ahhoz, hogy cserébe a Magyar Telekom ügyfelei is használhassák a többi Fon-felhasználó wifijét, bárhol is járjanak a világban.

A Telekom által telepített hálózati kütyük, amiket most csak otthoni hozzáférésként használunk, ezentúl kap egy nyilvános csatornát is, és erre tudnak a Fon-tagok csatlakozni. A Telekom minden otthoni netszolgáltatással rendelkező ügyfele kap majd egy előre generált felhasználónevet és jelszót, amit a szolgáltató postai úton küld ki (hol máshol küldené egy full digitális távközlési cég?), de ennek előfeltétele, hogy az ügyfélnél már Wi-Fi Fon szolgáltatást futtatható digitális elosztó legyen telepítve.

A Telekom meglévő Next XL ügyfelei, valamint az újonnan megrendelt Next S, M, valamint a Music S, M és XS díjcsomagok előfizetői ingyen kapnak belföldi wifi hozzáférést. Az ingyenes nemzetközi hozzáférés viszont csak azoknak jár, akik a Travel & Surf S, M, L roamingtarifák vagy az EU 100 és EU Plusz opciók előfizetői.

További részleteket elvileg a telekom.hu/telekomwifi oldalon tudhatunk meg, ami reggel a bejelentéskor még nem működött, de azóta kiélesítették.