Angolul azért még tudni kell

2016.06.26. 10:20

Attól még, hogy a britek ki akarnak lépni az EU-ból, az angol nyelvtudás fontossága szemernyit se csökkent. Van is egy jó hírünk mindazoknak, akiknek ezen a téren elmaradása van, elkészült ugyanis a díjnyertes Xeropan nyelvtanuló app második, teljesen átdolgozott verziója (Android, iOS). 

Kőkemény intuitív nyelvtanulást ígérünk, játékos formában

- mondta Al-Gharawi Attila, a vállalkozás alapítója és vezetője. „Felnőttként túl sarkosak vagyunk, ezért a csupán teszt alapú applikációk nem hozzák ki azt a gyermeki lelkesedést, ami a hatékony nyelvtanuláshoz kell.”

Az előző verzióhoz képest valóban sokkal játékosabb lett a Xeropan 2.0, a kezelőfelülete olyan, mintha csak egy játékban lépkednénk. Tanulás során egy saját, egyéni nyelvtanár, egy professzor személyében kommunikál velünk, főellenséget kell leküzdeni, időben utazni, amitől sokkal élvezetesebb ez az app, mint a Duolingo.

„Néhányan megijednek a játékos tanulástól, pedig a mesterséges, laboratóriumi módszereket követő nyelvtanulás rendre megbukik” - mondja Al-Gharawi Attila. „A Xeropannal azt szeretnénk elérni, hogy a tanuló próbáljon elmélyedni a történetben, mert sokkal könnyebb átadni az új ismereteket, ha a leckék érdekesek.”

Hogy ez valóban így legyen, a tananyagot mozifilmek előzeteseivel, tévéműsorokból kivágott klipekkel, világszerte népszerű Buzzfeed-videókkal teszik színesebbé. Olyan tartalmakkal, amiket amúgy is megnéznénk, mert szembejönnek velünk a Facebookon vagy más csatornákon.

Maga az app ingyen letölthető, és akár teljesen ingyen is végigvihető a benne lévő több mint nyolcszáz lecke, amelyekkel a kezdőtől a profi szintig lefedik az igényeket.

A felhasználók a Xeropan előző verziójához hasonlóan továbbra is kapnak napi leckéket, és egy speciális szótanuló segítségével gyakorolhatják a korábban megtanult kifejezéseket.

A rendszert úgy alakították ki, hogy mindenki kap az első bejelentkezésekor 500 virtuális érmét, ebből lehet megvásárolni a prémium tartalmakat. De közben jutalomként is szerezhetnek érméket a júzerek, ha hibátlanul oldják meg a feladatokat. Az Index.hu olvasói pedig ingyen kapnak még 250 érmét, ha az app beépített boltjában június 30-án éjfélig beváltják az "X2-Premium" kóddal aktiválható kupont. 

Irány a világ

A Xeropan második verziója két éve készül, és most több mint húsz ember dolgozik rajta, illetve a következő verziókban megjelenő újdonságokon. Al-Gharawi Attila elmondta, hogy egyelőre csak az angol nyelvre fókuszálnak, mert a nyelvtanulók 60 százaléka is ezt tanulja, de egy éven belül újabb népszerű nyelveket akarnak lefedni. A következő egy évben 5 millió letöltést és heti 500 ezer felhasználót szeretnének elérni, ami elég komoly célkitűzés a részükről.