Megvan, miből állja a Samsung a Note 7-balhé költségeit

2016.09.19. 10:26

Részvények értékesítésével finanszírozza a Samsung a Galaxy Note 7 visszahívásának a költségeit – írja az MTI a Wall Street Journal értesülései alapján. Szeptember elején robbant a hír, hogy robbanásveszélyes a Samsung legfrissebb csúcsmobiljának, a Note 7-nek az akkuja, ezért minden készüléket vissza fog cserélni a cég. 

Statisztikailag ugyan kevés mobilt érintett a probléma, gyorsan komoly balhé kerekedett a dologból, elkezdtek érkezni az első sztorik a valóban felrobbant és súlyos kárt okozó készülékekről, és több légitársaság meg is tiltotta a Note 7-ek használatát a gépein, a cég részvényárfolyama pedig azonnal esni kezdett.

Bár elemzők szerint a Samsung középtávon azért komolyabb megroppanás nélkül átvészelheti az óriási presztízsveszteséggel járó malőrt, valamiből azért mégiscsak állni kell a váratlan telefoncserékkel járó, akár egymilliárd dolláros kiadást.

Egy kicsit innen, egy kicsit onnan

El is kezdte a cég kiszórni a különböző érdekeltségeiből tartott részvényeit, már ezer milliárd won (246 milliárd forint) értékű eladásoknál járnak:

  • a Rambus memóriaáramkör-gyártó 4,5 százalékos részvénypakettjét értékesítették,
  • eladtak egy 0,7 százalékos pakettet a japán Sharp részesedéséből,
  • teljes egészében megváltak a Seagate merevlemezgyártóban meglévő 4,2 százalékos részesedésüktől,
  • eladták az ASML félvezető-ipari vállalatban tartott 2,9 százalékos részesedésük felét. A Bloomberg szerint csak ez utóbbi 187 milliárd forintnyi bevételt hozott a Samsungnak.

A visszahívási akció az Egyesült Államokban egymillió készüléket, világszerte pedig 2,5 milliót érint.