Túl alacsony árral vesztett a Vodafone a közbeszerzésen

vodafone-20161214
2017.02.06. 17:44

Büszkén közölte a Magyar Telekom hétfőn, hogy az állami intézmények mobilszolgáltatója lett, miután győzött egy közbeszerzési eljáráson. Az eljárás keretösszege 5 milliárd forint, az érintetti kör tekintetében közel 200 ezer SIM kártyát jelent.

A korábbi állami szolgáltató Vodafone bíróságon támadta meg a döntést.

A Vodafone Magyarország az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon indított eljárást, mert - mint lapunkkal közölte - a legkedvezőbb ajánlatot nyújtotta be, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) éppen a túl alacsony ár miatt zárta ki őket a pályázatból.

A Vodafone álláspontja szerint a KEF-nek és a Telekomnak meg kellett volna várnia a bíróság határozatát, mielőtt eredményt hirdetnek.

„A KEF kétségbe vonta, hogy a Vodafone Magyarország, mint a világ második legnagyobb mobil szolgáltatójának leányvállalata, képes a szolgáltatást finanszírozni” - mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le, így a Vodafone szerint ha a KEF és a Telekom szerződést köt, az érvénytelennek minősül.

A Telekom azt írja a hétfőn kiadott közleményében, hogy „a szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom, illetve leányvállalata a T-Systems Magyarország fogja ellátni a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang és hozzá kapcsolódó mobil internet szolgáltatással.”

A Vodafone vezérigazgató-helyettese azt közölte velünk, hogy a törvény értelmében még akkor se lenne kötelező más szolgáltatót választani, új szerződést kötni, ha megszületett volna a bírósági döntés ez ügyben.

A Telekom kedden közölte, hogy a KEF központosított közbeszerzési eljárásának keretében minden szempontból érvényes és versenyképes ajánlatot tett, ennek eredményeként szerződhetett az ajánlatkérővel. A szolgáltató és az ügyfelek közötti szerződéskötés pedig már lehetséges.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?