Az Apple elismerte az iPhone lassítását

2017.12.21. 09:45

Mint azt megírtuk, a Geekbench mérései azt mutatják, az iPhone elhasználódott akkumulátorral lelassul, nem hozza egy vadonatúj telefon teljesítményét, és az Apple ezt olyan trükkösen oldotta meg, hogy a felhasználókban felmerüljön a készülék csere. Vagy mégsem olyan trükkös az Apple? A kaliforniai mobilgyártó elmondta, hogy miről is van szó.

A lítiumion akkumulátorok kémiája bizony makacs dolog, és az a helyzet, hogy bizonyos körülmények közt megváltozik az energialeadási képességük.

A lítiumion akkuk kevésbé tudják kiszolgálni a kimagasló áramigényt hidegben, alacsony töltöttségnél, és ha már elhasználódtak, ami a telefon váratlan leállását eredményezheti. Ezzel lehet megelőzni, hogy kár keletkezzen az elektronikus alkatrészekben.

- írta az Apple a TechCrunch kérdésére. Magyarán azért lassul le az iPhone, hogy ne álljon le, és ne menjen tönkre helyreállíthatatlanul.

Az akkumulátorok elhasználódnak, ez tény, és ahogy azt múlt januárban is megírtuk, a szélsőséges hőmérséklet nem tesz jót az energiaforrásnak. Nemcsak a töltési ciklusok száma határozza meg egy aksi állapotát, hanem az is, hogy mekkora hőnek volt kitéve.

Ha nyaranta gyakran otthagyja a telefonját a napon, hamar tönkre fog menni

Igen, az a néhány alkalom is bődületesen sokat számít. Attól még, hogy nem látszik semmi, a készülék belsejében visszafordíthatatlan kémiai változások történhetnek a hő hatására.   

Az iOS annyit tesz, hogy aktívan ellenőrzi az akku reakcióit, hogy mennyire tudja kiszolgálni a rendszer igényeit, és amikor azt látja, hogy a csúcsteljesítményt már nem tudja kiszolgálni, akkor visszavesz a teljesítményből.

Az aksi működését alapvető kémiai tulajdonságok határozzák meg, a történetnek erről a részéről nem az Apple tehet. Az viszont biztos, hogy az iOS a teljesítménykezelési módszeréről részletesebben is beszámolhatott volna a cég, hogy mindenki tudjon a probléma okáról.

Bizonyos értelemben mégis az Apple tehet arról, hogy tudatlanul hagyja a felhasználót. Mindegyik mobiltelefon tele van hőmérőkkel, általában több tucatot találunk egy-egy készülékben, mégsincs egy felület, ahol láthatnánk a kimagasló értékeket, vagy akár azt, hogy a készülék az élettartama során milyen gyakran, mennyi ideig és mekkora hőnek volt kitéve. Ennek ismeretében megalapozott döntés lehetne hozni arról, hogy eljött-e az ideje egy aksicserének.     • Tippek
  • Árfolyam