Igazi 5G van a Telekomnál, gyerekjáték használni

2018.07.02. 14:22

Most először láthattunk valódi ötödik generációs (azaz 5G) mobilhálózati kapcsolatot egy hazai távközlési cégnél, és már megvan a hipermodern szolgáltatás első felhasználója: a Magyar Telekom rendszerére a Magyar Telekom csatlakozik. Pontosabban egy repülni nem engedett drón (nehogy lefejezze a nézőket), két zárt pályán futó játékautó (lásd: 80-as évek), és pár Hololens volt a Telekom székházában lévő egyetlen 5G cellára csatlakoztatva a hétfői bemutatón. Erre még nehéz lenne azt mondani, hogy elértük a gazdaságos bevezetéséhez szükséges méreteket.

Persze a bemutató csak egy gondolatébresztő volt, hogy mindenki - főleg az iparban - elkezdjen végre azon agyalni, hogy az 5G képességeivel miként tudja majd növelni a hatékonyságát, hogyan tud vagy sok ezer szenzorral, vagy gigabites sebességgel, vagy ezredmásodperces válaszidejű távvezérléssel értéket teremteni. Pár évünk van ezt kitalálni, hazánkban nagyjából 2020-2022 környékén indulhat el az 5G.

Hogy mennyibe kerül majd az 5G bevezetése, nem igazán akarták elmondani, de ez nem is olyan egyszerű kérdés. Tremmel János hálózatfejlesztési igazgató elmondta, hogy a kiváló minőségű optikai hálózat is fontos eleme az 5G-nek, hiszen erre kell majd csatlakoztatni a bázisállomásokat. Ezt viszont nehéz lenne egy az egyben az 5G költségeihez sorolni, elvégre az üvegszál a vezetékes szolgáltatáshoz is szükséges, most is gőzerővel folyik a hálózat modernizálása. Ezen kívül több olyan része van az 5G-nek, ami a most használt 4G-n megvalósult, és a jövőben még több 5G-hez köthető szolgáltatás elindulhat a jól bevált 4G hálózaton.

Nehéz lesz megmondani, hogy mikor beszélhetünk majd 4,9G-s hálózatról, és mikor 5G-ről 

- mondta Tremmel János. Azt is hozzátette, hogy az 5G szabványnak még csak körülbelül a harmada készült el, főleg a rádiós egységekkel és a központi elemekkel kapcsolatos részek. A szabványban leírt megoldások zöméről még nem született döntés a nemzetközi szabványosító testületnél.

Eddigi tapasztalataink alapján azt is leszögezhetjük, hogy nem kell annyira rohanni az 5G-vel. Bár a Telekom hálózatán az adatátvitel 90 százaléka már a 4G hálózaton zajlik, ez nem jelenti azt, hogy a korábbi generációknak mindjárt búcsút mondhatunk.  Tremmel János a kérdésünkre elmondta, épp most tartunk ott, hogy a hálózatukon - darabszámra - több a 4G-s eszköz, mint bármilyen más generációs. Ez nyilván abból fakad, hogy az úttörő (és vélhetően az átlagnál gazdagabb) előfizetők nemcsak a mobiljukat cserélték le rég 4G-sre, hanem ezek az ügyfelek bődületesen sokkal több adatot is forgalmaznak, mint az olcsóbb telefont használó nagy átlag, akik főleg 3G-t használnak. Elenyészően kevesen vannak, akik még ma is a 24 éves 2G/GSM-re csatlakoznak, de mint Tremmel János elmondta, mindig az utolsó felhasználókat a legnagyobb kihívás meggyőzni, hogy váltsanak.

Talán jelent valamit az 5G leendő elterjedésére nézve, hogy a Telekom hétfői bemutatójához hasonló 4G-s demó 8 évvel ezelőtt volt.

A Telekom demója valóban láthatóvá tette a jövőt, már látjuk, hogy mire lesz jó az 5G. A felvázolt képzeletbeli esetben a drónra az a feladat hárult, hogy hőkamerával azonosítsa az eltűnteket vagy a sebesülteket, míg a Hololensnek távdiagnosztikai szerep jutott, hogy a távolról bejelentkező szakorvos meg tudja mondani, mihez kell kezdeni a pácienssel. Talán még műteni is tudnak majd ott a kocsiban, a sebész 5G-n távolról irányíthat majd egy robotkart.

Ezt így nem mondták ki a Telekomnál, de nyilvánvaló, hogy ilyen hightech rendszerekkel nem lehet gond abból, hogy nincs elég sofőr a mentőautókba, hiszen a robotsofőr odavezet majd a pácienshez, és az se baj, ha a szakorvos kivándorolt külföldre, mert egy kis zsebpénzért távolról is bedolgozhat a magyar egészségügynek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?