Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Svábbogár alakú robotok

2002.11.11. 11:32
Svábbogarakra emlékeztetnek-e majd az újgenerációs robotok? Sikerül-e eltéríteni a veszélyes aszteroidákat? Hogyan olvassanak a vakok, miként használják a "beszélő könyveket?" Mi mindenre lesz jó a nanotechnológia? Mennyire mosódik egybe a valóságos és a mesterséges? Cyberiából jelentjük.
A NASA Marshall Nemzeti Űrtudományok és technológiák Központja, valamint a Langley Kutatóközpont tudósai a (Földre is) veszélyes aszteroidákat röppályájukról eltéríteni képes lézertechnikákat tanulmányoznak.

Robert J. Full ujján terpeszkedő svábbogárral
Robert J. Full, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) biológusa a svábbogarak terpeszkedő testhelyzetét mintául vevő, hatlábú, rendkívül mozgékony robotokat fejleszt. A végtagokban működő ellenőrző algoritmusok biztosítanák a sebességgyorsulást, illetve a stabilitást, s egyben megkönnyítenék - az így magasabb szintű műveletekre jobban "koncentráló" - központi processzor dolgát. Az újgenerációs robotok koncepcióváltást jelentenek: a korábbi android-modelleket részben svábbogarakra, részben százlábúakra emlékeztető szerkezetek váltanák. Legalábbis a bioguru szerint...

Az Intel létrehozta (a főként) az idős korosztályt segítő Proaktív Egészségügyi Kutatócsoportját. A számítógépes technológiák egészségügyben, gyógyászatban történő alkalmazásaira fókuszálnak: érzékelő (szenzor) hálózatok, "okos" technikák, mesterséges intelligencia segítségével a (betegeskedő, vagy mentális problémákkal küzdő) pácienseket otthon is orvosi felügyelet alatt tartó termékeket fejlesztenek.

3 dimenziós zene
Sam Hayden, angol komponista és munkatársai interaktív, 3D Music programot dolgoztak ki: a felhasználó képernyőn elfoglalt pozíciója, a pozícióváltozások következtében módosuló "térbeli hang", a számítógépes játékok hangulata, és a zenei előadások világa keveredik a 3D Musicban.

Az MIT és a Hewlett-Packard bejelentették közös fejlesztésüket, a nyitott forráskódú DSpace szoftvert: a könyveket, jegyzeteket, tudományos adatokat archiváló rendszer (ami tulajdonképpen nem más, mint egy digitális könyvtár) jelenleg két terabyte adat tárolására képes. Terveik között a kapacitás ezer terabyte (egy petabyte) fölé növelése is szerepel.

A beszélő könyv
Könyvekhez kapcsolódik az a hír is, hogy Lachezar Tsvetanov, a Bridgeport Egyetem (Connecticut) huszonhárom éves bulgár diákja, az amerikai Kongresszusi Könyvtár pályázatának nyertese a vakok olvasását segítendő - kazetta helyett, hitelkártyánál is kisebb kártyával működő - "beszélő könyvet" fejlesztett ki. Az ezüstborítójú, átlagos könyvméretű szerkezet szélein található gombok az előre és hátra történő lapozást, oldalak átugrását, könyvjelzők bevezetését, részletek keresését célozzák. A Kongresszusi Könyvtár hetvenötmillió dolláros beruházás keretében mintegy harmincezer kötetet szándékozik e célból digitalizálni.

A szükséges energiamennyiséget a nikkel 63 radioaktív izotópból nyerő miniatűr tápegységek akár ötven évig képesek különböző mikro-elektronikus szerkezetek működtetésére - nyilatkozta Amil Lal, a Cornell Egyetemen (New York) dolgozó feltaláló. Sőt, a tápegység segítségével épületekbe, vagy az emberi testbe szintén beültethető miniatűr érzékelőrendszerek hozhatók létre. Az első fejlesztés öt köbmilliméteres, néhány milliwattot termel, és évtizedekig lesz működőképes.

Az IBM Almaden Kutatóközpontjának (Kalifornia) tudósai új típusú - az elektronok áramlása helyett a molekulák mozgásán alapuló - számítógépes eljárást dolgoztak ki: a logikai kapuk, az adattovábbításra, szénmonoxid molekulákból álló áramköröket alkalmaztak. Az így készülő eszközök nanoméretűek, azaz nagyságrendekkel kisebbek a jelenleg használatban lévő szilikon-alapú alkatrészeknél.

Jonathan Dordick és az öntisztító műanyag
A New York állambeli Troy Rensselaer Műszaki Intézetében dolgozó vegyészmérnök, Jonathan Dordick a nanotechnológia segítségével öntisztító műanyagot fejleszt, melynek az enzim-molekulák nélkülözhetetlen részei. Ha baktériumokkal, esetleg más kórokozókkal érintkezik, az enzimek rögtön megtámadják, majd hatástalanítják a mikrobákat. Dordick találmánya jelentős hatással lehet a nanotechnológiai kutatásokra, előrevetítve, hogy a biológiai és a nem-biológiai molekulák számos, korábban nem ismert kombinációja lehetséges.

Az Acronym Intézet Lefegyverkezési Diplomácia magazinjában megjelent esszében, Sean Howard - a potenciális veszélyekre hivatkozva - a nanotechnológiai kutatások és beruházások teljes leállítását javasolja. Az esszére reagálva, André Gsponer a nanotechnológia és a közeljövő új típusú, negyedik generációs nukleáris fegyvereiről elmélkedik.

Október 21-én, a világháló történetének legkifinomultabb és legszélesebb-körű kalóztámadása során, a bolygónk Internet-forgalmát bonyolító tizenhárom fő szerverből kilenc bénult le hosszabb-rövidebb időre.

Bob Metcalfe
Az október 18. és 20. között, Camdenben (Maine) megrendezett PopTech konferencián a mesterséges világok kerültek terítékre. "Egymásba konvergál, egyre bensőségesebb viszonyba kerül egymással a valós és a mesterséges" - nyilatkozta Bob Metcalfe. A felszólalók - többek között Bruce Damer, Howard Rheingold, Ray Kurzweil, Sherry Turkle, Vernor Vinge, Stephen Wolfram - különböző tudományos-filozófiai aspektusokból közelítették meg az egyre aktuálisabb kérdéskört.

Mit várnak a XXI. századtól a feltalálók? - e kérdésre keresték a választ az október 16-án, az amerikai Kereskedelmi Minisztérium washingtoni főépületében megrendezett kerekasztal-beszélgetés neves résztvevői, például Ted Hoff, Ray Kurzweil, Peter Schulz, vagy Steve Wozniak.

Az amerikai PBS tévécsatorna Scientific American Frontiers című sorozatának október 22-én sugárzott részében (The Intimate Machine) az MIT Médialaboratóriumában dolgozó tudósokat kapták mikrofonvégre.