Új Playstationnel robbanthat a Sony

2016.04.20. 07:07

A Giantbomb azt írja, hogy a Sony valóban új Playstation 4 modellt fog piacra dobni. A hírek szerint a Neo kódnéven futó projekt 4K felbontással, gyorsabb processzorral, felturbózott memória sávszélességgel és javított grafikával tuningolja fel a Sony konzolját.

A cikk szerint októbertől a fejlesztőknek kötelező lesz kétféle módban piacra dobni a játékaikat: a Base mód a hagyományos konzolokat célozza, a Neo mód viszont kiaknázza az új hardver lehetőségeit is. Vagyis a játékosok szebb grafikát és jobb képfrissítést kapnak. Az új konzol már támogatja a 4k felbontást is, de a Giantbomb szerint a játékoknak nem ez lesz a natív felbontása.

A PS4,5 néven is emlegetett konzolról már egy hónapja pletykálnak. A Sony nem ismerte el a projekt létezését, de a jelentések szerint még azelőtt bejelenthetik, hogy októberben piacra kerülne a PS VR virtuális headset. Az erősebb konzolt épp az új hardver megjelenése indokolná: a VR játékok több erőforrást igényelnek, mint a tévén megjelenített kép. További árulkodó jel lehet, hogy a Playstation VR fejlesztése Morpheus kódnéven futott.

Mindez nem azt jelenti, hogy a VR játékok csak az erősebb Playstationön futnának. Nem lesznek Neo-exkluzív címek; a játékosok mindkét platformon a Playstation Store-ból vásárolhatnának; és a kiadók sem készíthetnek játékot csak az erősebb platformra. A multiplayer játékok is mindkét gépen futnának, így nem lennének kompatibilitási problémák sem.

A Giantbomb szerint az októbertől megjelenő játékokban már lesz Neo mód, de a fejlesztőknek lehetőségük lesz a régebbi játékok frissítésére, így elméletileg megoldható, hogy a régi játékokat is az új hardverhez igazítsák.

A konzol várható áráról még csak pletykák vannak (ami természetes, elvégre az anyacég még az új alapgép létezését sem ismerte el), de a korábbi jelentések 400 dolláros árral számolnak – vagyis az új platform ugyanannyiba fog kerülni, mint az eredeti Playstation 4 a premier idején.