Melegpropaganda miatt betiltanák Oroszországban a FIFA 17-et

2016.12.05. 18:48

Orosz parlamenti képviselők azonnali lépéseket sürgetnek a világ legnépszerűbb focis videojátéka, a FIFA 17 ellen, írja a Guardian. A képviselők szerint a FIFA egyik novemberi akciója sérti azt a 2013-ban hozott törvényt, amiben betiltották a nem tradicionális nemi kapcsolatok propagálását.

Az oroszoknál a szivárványos cipőfűző akció verte ki a biztosítékot, amit egy brit LGBT csoport indított el novemberben. A Premier League játékosai szivárványos cipőfűzővel léptek pályára, amivel jelezték, hogy elítélik a homofóbiát, transzfóbiát és bifóbiát.

Ehhez az akcióhoz csatlakozott a FIFA 17-et gyártó EA Sports azzal, hogy az Ultimate Team játékmódjukban ingyenesen letölthetővé tették a szivárványos mezt november 28-ig. Ez verte ki a biztosítékot pár képviselőnél annyira, hogy eljárást követelnek a fogyasztóvédelemtől, aminek akár betiltás is lehet az eredménye.

mlg

A szovjeteknek három olimpiai aranyat is megnyerő, putyinista műkorcsolyázó, azóta politikai pályára lépő Irina Rodnyina szerint a hatóságoknak joguk van korlátozni a játék forgalmazását az országban, Ennél egy fokkal megengedőbb Valerij Raskin kommunista képviselő, aki szerint csak akkor kell tiltani, ha az EA Sports nem hajlandó kompromisszumra. Ilyen lehet például az oroszországi játékverzió forráskódjának megváltoztatása, vagy szigorúbb korhatár-besorolás a FIFA 17 esetében. És akkor az oroszok lehet még nem is hallottak a remek Hot Chip zenekar 2012-es klipjéről, amiben videojátékos focisták csókolóznak a pályán.