Több ország is nekimehet a lehúzós videojátékoknak

2017.11.23. 12:04

A videojátékokban egyre inkább elharapódzó gyakorlat, hogy a játékon belül lehet olyan csomagokat venni, amelyeknek a tartalma véletlenszerű, de valamilyen formában felturbózza a játékélményt, így sokakat csábít fizetésre. A belga játékfelügyelet még vizsgálja, hogy szerencsejátéknak minősül-e ez a mikrotranzakciós modell, de Koen Geens igazságügyi miniszter jelezte, hogy ha rajta múlik, betiltaná – írja a VentureBeat.

Ez a véletlenszerű jutalmakkal kecsegtető játékon belüli vásárlás az utóbbi időben nagy figyelmet kapott, egyre több játékos akad ki rajta, a tiltakozás hatására volt már játék, amelyben fel is függesztették ezt a lehetőséget. Arról, hogyan jutottunk idáig, és mi is a baj ezzel a gyakorlattal, ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Kapcsolódó

Lassan károsabb videójátékozni, mint kaszinóba járni

Egyre több pénzt akarnak rólunk leakasztani a videojátékok. Az elmúlt hetekben riasztóvá vált a jelenség, az egész iparág komoly változáson mehet keresztül ennek köszönhetően.

A játékfejlesztők azért szeretik a mikrotranzakciókat, mert amíg a játék megvásárlásáért csak egyszeri díj szedhető be, a kis kiegészítések megvásárlása folyamatosan csordogáló bevételforrást jelent. Önmagában ezzel még nem is feltétlenül lenne baj, hiszen ez még csak azt jelenti, hogy mint oly sok minden az utóbbi években, a játékok is elkezdtek a termékből a szolgáltatás irányába tolódni. Így lehet például ingyenes a Hearthstone nevű online harci kártyajáték, amelyben a kártyacsomagok jelentik az egyetlen bevételt a fejlesztőnek. Hasonló elvre építve virágzik a mobiljátékok piaca is.

Ha viszont valaki megvásárol egy játékot, joggal várhatja el, hogy ne kelljen az alapvető játékélményért újra és újra fizetnie. A szerencsejáték pedig azzal jön be expliciten a képbe, hogy a játékoson úgy fizetnek, hogy nem tudják, mit kapnak, csak reménykednek, hogy valami jót. Ha nem, fizethetnek újra, ha meg igen, a pozitív visszacsatolás megerősíti őket – vagyis könnyen fizethetnek újra.

A szerencsejáték és a videojátékok összekeverése, különösen fiatalkorban, veszélyes a a gyerekek mentális egészségére

– írta közleményében a belga miniszter.

Az egész problémakör azért most érte el a mainstream közönség és ezzel a politikusok ingerküszöbét is, mert a frissen megjelent Star Wars: Battlefront 2 nevű lövöldözős játéknak sikerült minden eddiginél jobban túltolnia a lehúzást. Az Overwatchban is voltak már loot boxok, de ott például inkább optikai tuningot kínáltak. Itt viszont a korábbiaknál sokkal központibb szerepet kapnak a loot boxok, vagyis a véletlenszerű extrákat kínáló fizetős csomagok, mert a jutalmaik szerves részei a játékmenetnek és a karakterfejlesztésnek, ezért körülményesebb kikerülni őket. (Az eredeti tervek szerint ráadásul valódi pénzért lehetett beszerezni a loot boxokat, de ezt a lehetőséget azóta eltávolították a játékból.)

Kapcsolódó

Vásárolj, fiam, jedi lesz belőled

A Battlefront 2-vel tökéletesen lemásolt Csillagok háborúját kapunk, amivel ki lehet húzni hosszú hónapokat két film között, de azért a jó játék nem ilyen.

Ha Belgium eljutna a tiltásig, annak az országon túlmutató jelentősége lenne. Egyrészt azért, mert precedenst teremthetne egy olyan nemzetközi légkörben, ahol egyre több helyen merül fel hasonló szabályozás ötlete, Hollandiától Franciaországon keresztül Ausztráliáig, sőt Hawaii-ig. Másrészt Koen Geens jelezte, hogy Belgium az Európai Unióhoz fog fordulni, hogy elérje ennek az üzleti modellnek a felszámolását.  • Tippek
  • Lakáshitel