Az Xbox prototípusa béna, de azért kéne

2018.07.27. 11:07

Az elmúlt hetekben végigsöpört a gémersajtón a hír, hogy a Microsoft redmondi látogatóközpontjában kiállították a legelső Xbox-prototípust. Ez nemcsak azért különleges dolog, mert eddig nem lehetett még nyilvánosan megtekinteni az absolute unitként is emlegetett gépet, hanem azért is, mert a cég szokatlan formatervezéssel egy böhöm nagy X betűbe passzírozta a hardvert. Mivel a héten a Microsoft meghívására éppen a Redmondban néztem meg az Imagine Cup nevű innovációs versenyt, gyorsan szerét ejtettem, hogy élőben lássam ezt a monstrumot. Az absolute unit elölről így néz ki:

Hátulról pedig így:

A gépnek 2000 első felében volt komoly szerepe, amikor a Microsoft bejelentette, hogy a játékkonzolpiacra lép. Hatásos belépőt akart, ezért is készült el több példányban a prototípus, ami gyakorlatilag egy furcsa gépházba gyömöszölt pécé volt. A prototípusok egyenként 18 ezer dollárba kerültek a cégnek, leginkább a méregdrága gépház miatt, amit egyetlen nagy alumíniumtömbből marattak ki. A bumfordi X formája persze leginkább parasztvakítás volt, de teljesítette a célját, és nagy érdeklődést keltett, amikor a Microsoft akkori nagyfőnöke, Bill Gates és az Xbox projekt vezetője, Seamus Blackley 2000. március 10-én a Games Developer Conference-en leleplezték a gépet. (Sajnos a bemutatóról már nem érhető el videó, de ebben a fórumban találni pillanatképeket korabeli tudósításokból – érdekesség, hogy az prezentációban az Xbox még X-Box volt, ami évekre megzavarta az újságírókat, hogy mit is tart a Microsoft helyes írásmódnak.)

A márciusi bemutatón Bill Gates már elég pontosan felvázolta, hogy a másfél évvel később, 2001. november 15-én piacra kerülő Xboxban milyen vas lesz. Pentium III processzor, Nvidia videokártya, 64 megabájt DDR memória 200 Mhz-en, 8 gigabájt merevlemez, beépített 100 Mbites Ethernet, dvd-meghajtó, 4 kontrollerport – ez mind felkerült már egy diára a 2000-es GDC bemutatóján.

Az absoulte unitban még nem pont ilyen, csak hasonló hardver volt, és inkább csak azt a célt szolgálta, hogy demonstrálja a Microsoft elszántságát addig a néhány hónapig, amíg az első valódi, már a kész termékre hajazó prototípus meg nem érkezik. Ennek ellenére az absolute unit működőképes gép volt, mint azt Blackley is megerősítette egy tweetben. „Kiállítási darab volt a sajtónak és a partnereknek. Működött. (Több is volt belőle, és világszerte utaztattuk őket. Bőröndként cipeltem végig gyakorlatilag minden kontinensen ezeket a francos cuccokat.)” – fogalmazott az egykori Xbox-vezér.

Az absolute unit aztán később elfelejtődött, és 2016 novemberében került elő megint, amikor a cég játékmarketingért felelős vezetője, Aaron Greenberg kitett róla egy rövid videót Twitterre. Aztán pár hete a Microsoft egyik közösségimarketing-menedzsere, Grame Boyd fotózta le, immár méltó helyén, a redmondi látogatóközpontban.

Élőben látni még viccesebb a behemót X-et. Mindennek az ellentéte, amit a „praktikus” szó képvisel: nagy, oldalról meglepően széles, formája miatt nem igazán lehet nekitámasztani semmit, a hátsó fele pedig nem túl esztétikus. Minden bénasága ellenére mégis mutatós elölről, akár szépnek is mondanám a maga brutalitásában. El is fogadnám otthonra, már ha lenne akkora nappalim, amiben ez jól nézne ki, mert egy ilyen alumíniumtömb aztán tudja uralni a teret.

Bill Gates a 2000-es GDC, háttérben a prototípus
Bill Gates a 2000-es GDC, háttérben a prototípus
Fotó: Neogaf/GDC

Új jelentős belépő azóta sem volt a konzolpiacon, és ha lenne, nem valószínű, hogy hasonlóan drabális prototípussal érkezne egy piacra, ahol erénynek számít, hogy a gép minél kisebb, halkabb és passzentosabb legyen. A Microsoft egy másik melák hardvere viszont tovább él: az első Xbox eredeti kontrollere, a „Duke”. Annak idején ezt rengeteget szidták, mert kényelmetlenül nagy volt (az áramkörét túl méretesre tervezték, a dizájnerek pedig nem tudtak kisebb kasznit rakni köré), és hamar lecserélték egy soványabb modellre. De úgy tűnik, a Duke-nak volt egy nagyobb rajongótábora, mert egy mostani generációhoz igazított verzió március óta újra kapható. Persze az valószínűtlen, hogy az absolute unittal ilyesmi történjen – jó helyen van az a vitrinben.