Zsúfolt szerverekkel, milliós nézettséggel robbant be a World of Warcraft Classic

2019.08.27. 14:39 Módosítva: 2019.08.27. 14:42

Augusztus 27-én éjszaka startolt el a World of Warcraft Classic, amivel a Blizzard lényegében visszatekert a naptáron 15 évet – illetve csak tizenhármat, mert a szervereken a 2006-ban megjelent 1.12–es patch fut –, és megadta az embereknek azt az élményt, amit évek óta követeltek.

Az előzetesen is borítékolható volt, hogy a megjelenéskor óriási érdeklődés fogja övezni a játékot, ez pedig be is jött: a szerverek beizzítása után Twitch streamjeinek toplistáján rögtön az élre tört a WoW, a játékba való bejutáshoz tízezres sorokat kellett kiállni, ezt követően pedig a küldetésekhez szükséges ellenségek előtt várakoztak órákig az emberek.

Az éjszaka folyamán volt olyan pillanat, amikor csak Twitchen 1,1 millióan nézték azt, hogy mások játszanak a játékkal, de a cikk írásának pillanatában is jócskán félmillió fölötti számokat hoz. Ami több mint kétszer annyi, mint amennyit az utána következő három játék, a Fortnite, a League of Legends és a Dota 2 tud összesen. A legnagyobb számokat érthető módon az olyan népszerű wowos streamerek hozzák, mint Asmongold és sodapoppin, de a hosszú ideje világelső Method klán, és a korábbi CS: GO-játékos shroud közvetítéseit is elég sokan nézik.

Ez már csak azért is érdekes, mert sokszor a játékon belül nem is nagyon történik semmi, a játékosoknak ugyanis a Twittert elárasztó posztok tanúsága szerint elég sokat kell várakoznia egyes szörnyek megjelenésére, emiatt pedig helyenként óriási sorok alakulnak ki.

A kezdeti lelkesedés alapján egyértelmű, hogy a Classic szerverek beizzítása a Blizzard idei legjobb húzása volt, de talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt években semmivel nem hozták ennyire lázba a játékosokat. Ebből persze messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, főleg mert rengeteg a nosztalgia miatt visszatérő játékos, de jelenleg úgy tűnik, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben tényleg ezt akarták az emberek.

A WoW Classic útnak indításának – és a játék 15. születésnapjának – alkalmából egyébként egy élőszereplős, veteránok számára garantáltan könnyfakasztó videó is kijött, amiben a játék csomó szinkronszínésze, köztük a Trónok harca Hodorjáként híressé vált Kristian Nairn is szerepel.