Két képernyős laptoppal és új generációs belsőségekkel jön az Asus

banner 1582621532
2020.04.02. 09:44

Sok eseményt elmosott a koronavírus a videójátékok világában (például GDC, E3), így sok nagy bejelentés online felületre kényszerült. Ilyen volt az új Xbox és PlayStation részletes bemutatása, és és most az idei Asus gémer laptopok, a ROG széria ismertetése is.

Egy átlagos vásárló számára valószínűleg nem jelent sok újdonságot az idei kollekció koncepciója: minden legyen kompaktabb és erősebb, mint a korábbi verziója. Akit azonban érdekelnek a részletek, az sok izgalmas dolgot tudhat meg az új gépekről.

Az Asus ROG kollekciója két szériából áll: az alkotókat (streamerek, videósok, kreatívok) célzó Zephyrus széria és a játékosoknak készült Strix széria. Az előbbi letisztultabb, kevésbé hivalkodó, míg az utóbbin, ahova csak lehetett, a mérnökök RGB fényeket raktak. Belül gyakorlatilag ugyanazt tudják a szériák adott gépei, minimális különbségekkel (például a Zephyrusoknál a felbontás és képminőség a fontos, míg a Strixeknél a képfrissítés sebessége).

Mindkét szériáról elmondható, hogy az idei modellek mindegyike

  • 10. generációs Intel processzorral érkezik majd,
  • valamint új NVIDIA Mobile RTX Super videókártyákkal,
  • nem lesz bennük HDD, csak SSD, de abból több,
  • sőt, a kaszni könnyen szétszerelhető lesz, hogy egyszerűbb legyen berakni extra memóriát és SSD-t,
  • utólag lehet venni hozzájuk USB-C-s töltőt,
  • az új generációs processzorokat nem pasztával kezelik majd, hanem Liquid Bear folyékony fémmel.

A Zephyrus S15-ösbe és S17-esbe egy 8 magos i7-10875H processzor kerül, valamint egy NVIDIA GeForce RTX 2080 Super videókártya. Ezeknél a típusoknál nem lehet majd választani a képernyők között, mindegyik 300 Hz/3s-es kijelzővel kerül majd a polcra.

A Zephyrus M15 ugyanazt a processzort kapja, de egy kicsit gyengébb, RTX 2070 Super videókártya kerül bele, valamint két M.2 NVMe SSD RAID 0 formációban. Ez azt jelenti, hogy az írási és olvasási sebesség akár a két SSD sebességének összege is lehet, de ha az egyik meghibásodik, akkor az egész tömb elromolhat.

Az M15-ösnél már választhatunk egy 240 Hz/3s-es és egy 4K-s Adobe RGB kijelző között, az alapján, hogy inkább játékra vagy például videó-, képszerkesztésre kell-e a laptop.

Az Asus csinált egy felmérést, és arra jutott, hogy a játékosok 46 százaléka nő. Hogy ezt az általuk eddig kiaknázatlan réteget megszólítsák, úgy döntöttek, hogy a Strix G15-ös már pink fényekkel is kapható lesz, sőt csomagban lehet venni hozzá illő táskát, egeret és fülest is.

Ezen az elképesztően hiánypótló és forradalmi feature-ön kívül a Strix G15-ös és a G17-es belülről hasonlít majd a Zephyrus M15-re azzal az extrával, hogy könnyen fejleszthető lesz. Három darab M.2-es SSD-nek lesz hely a laptopban, és a Wifi 6 is választható extra lesz.

A Scar 15 és 17 hasonló belsőségekkel büszkélkedhet, bár ezekbe már egy i9-10980HK processzor is belefér, és a kijelző is 300 Hz/3s-t tud majd.

Az Asus idén lecseréli az eddig zászlóshajóit (a ROG Mothershipet és a ROG G703-at) az új – és könnyen megjegyezhető nevű – ROG Strix Scar 17 GeForce RTX 2080 Super Editionre. A gép hűtéséhez négy hűtőbordára és hat hűtőcsőre van szükség, mert egy 9-10980HK processzor és egy GeForce RTX 2080 Super videókártya pörög majd benne. A célközönség valószínűleg a profi játékosok lesznek, így egy 17,3 inches, 300 Hz/3s-es kijelző kerül bele.

De nem csak az RGB-fetisiszták kapnak új erőgépet. A letisztult Zephyrus kedvelői elkezdhetnek vágyakozni az új Duo 15 után, ami a Zephyrus gépek és a ZenBook Pro Duo szerelemgyereke.  A billentyűzet fölé beraktak egy 14 inches érintőképernyős kijelzőt, ami felnyílik, mikor felnyitjuk a 15 inches fő kijelzőt. Fontos, hogy nem lesz állítható, így senki ne próbálja meg hajlítgatni.  Belül hasonló lesz, mint a hosszú nevű, legerősebb Strix Scar 17, bár a Duo 15-höz választhatunk 4K-s kijelzőt is. A két kijelzőhöz nagyobb aksi kellett, így egy 90Wh-s került bele.

Pontos árakat egyelőre még nem tudunk, de az biztos, hogy az erősebb gépeké meghaladja majd az 1 millió forintot. Egyelőre a járvány nem nehezíti a cég működését, és nem tervezik kitolni a megjelenéseket. A következő hónapokban a többi gyártótól is számíthatunk hasonló bejelentésekre, így, hogy a nagyobb offline események sorra elmaradnak.