Legyen ön is karhatalom!

2021.04.18. 18:28

A Riot Control Simulator a „tomboló tömegek megfékezésére” kivezényelt rendőrök munkájának realisztikus szimulációja lesz, amely majd az adott esetekben „sokszor morális választások elé is állítja a játékost” – legalábbis, ha hihetünk a lengyel fejlesztőknek.

„Állítsa vissza a rendet!” – olvashatjuk Games Box S.A. sajtóközleményében, amely egy teljesen újfajta élményt kínál a gamereknek: vajon milyen lehet egy olyan rendőr bőrébe bújni, akinek osztagát kivezénylik egy komolyabb tüntetéshez. A játék célja az „közrend fenntartása és a tomboló tüntetői tömeg jelentette veszélyek elhárítása lesz” a sajtóanyag szerint.

„Sün!!!”

A játékot az eddig relatíve ismeret lengyel csapat: a Corpix Games fejleszti, és a készítők szerint egy igazán realisztikus szimulációt tettek le az asztalra, amelyben fontos szerepe lesz 

„a kiterjedt taktikai lehetőségeknek és az erkölcsi döntéseknek”

is. Ez utóbbi különösen érdekes kérdés: vajon milyen tüntetésen, milyen módszereket és kik ellen alkalmazhatunk a rohamrendőrök uniformisába bújva, és ezt mennyire életszerűn mutatja be a játék?

Az alkotók bejelentése szerint a Riot Control Simulator egyben sokféle kihívást és számtalan is helyszínt kínál, amelyeket a „különböző országok városai ihlettek.” Magyarán azért nem valódi országokban kell a tüntetőket szétvernünk – persze, az ügyes modderek minden bizonnyal belehegesztik majd az először PC-re megjelenő címbe a valódi nagyvárosokat is...

Nem egy akciójáték tüntetők ellen

A Riot Control Simulator korántsem egy virtuális tüntetők elleni akciójáték lesz, hanem egyaránt megköveteli a játékosoktól a jó reflexek mellett a taktikai képességeket is, hogy az „adott helyzetet” felmérjék, és a mindig az épp megfelelő eszközöket vessék be. A fejlesztők még dolgoznak a „morális rendszer” kidolgozásán, ami mindenképpen egy érdekes kérdés egy ilyen játék kidolgozásában.

A modern világ tele van nyugtalansággal, és gyakorlatilag mindennap híreket hoz a világ különböző részein kirobbant tiltakozásokról. Néha ezek a tevékenységek spontánok, máskor szervezett és képzett egyének vesznek benne részt. Azonban minden esetben jelentős kihívást jelentenek a rendőrség és más kormányerők számára, amelyet reálisan kívánunk ábrázolni a játékban. A Riot Control Simulator fejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettünk a részletekre, hogy a játékos pontosan megismerhesse a helyzetet a bűnüldöző szervek szemszögéből.

– állítja Tomasz Supeł, a Games Box S.A vezérigazgatója. 

„Békés elnyomástól a könyörtelen rendcsinálásig”

A játékosok sokféle lehetőséget és különféle felszerelést is kapnak, többek között például nehézjárműveket, vízágyúkat és még harckocsikat is.

Állítólag a tömeg kezelésének módszerei is változatosak – kezdve a tiltakozás békés elnyomásának kísérleteitől „a brutális és könyörtelen rendcsinálásig”.

Az alkotók hangsúlyozzák, hogy például a szoros formáció használatakor („Sün!!!”) a játékosok el tudják majd kapni a legagresszívabb tüntetőket, kiemelve őket a tömegből, de több, nem szabályos megoldás is rendelkezésre áll, köztük 

a provokáció és beszivárgás is.

Magyarán: a játéknak köszönhetően betekintést nyerhetünk a „rend őreinek” ilyen helyzetben nem éppen etikus módszereibe is.

A Riot Control Simulator (Steam) PC-s megjelenését jelenleg 2022-re, Steamre tervezik, és 2023-ban pedig várhatóan a játék a következő konzolokra is megjelenik: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X / S és Nintendo Switch.