A Fortnite készítői is bojkottálják Oroszországot

2022.03.08. 09:45

Miután az oroszok Vlagyimir Putyin parancsára megtámadták Ukrajnát, komoly kulturális bojkott indult előbbi ország ellen. A Disney mellett a Warner Bros. is bejelentette, hogy nem mutatják be legújabb filmjeiket, így Oroszországban nem kap premierdátumot többek között a Batman sem. Az oroszok nem jutnak hozzá a közeljövőben az Apple termékeihez, a bojkotthoz emellett csatlakozott a Netflix is, a piacvezető online videótár teljes egészében felfüggeszti szolgáltatását Oroszországban.

A videójáték-ipar is éledezik, a Cyberpunk 2077 és a Witcher 3: Wild Hunt kiadója, a lengyel CD Projekt beszüntette összes termékének eladását Oroszországban és Fehéroroszországban is. Az orosz gamerek számára az online hozzáférés is nehezebbé vált ezekhez a játékokhoz, merthogy a CD Projekt-féle bojkott a GOG nevű népszerű online bolton is érvényes, ahogy ezt korábban megírtuk.

Az Electronic Arts a FIFA 22-ből vette ki az orosz válogatottat és az ország fociklubjait, és hasonló döntést hozott az NHL esetében is.

Mykhailo Fedorov, az ukrán digitális fejlesztésért felelős miniszter pedig arra kérte a Sonyt és a Microsoftot, hogy az összes orosz és fehérorosz felhasználói fiókot legyenek szívesek szolidaritásból letiltani, és minden gamingeseményt függesszenek fel a két országban. Fedorov azt is kérte, hogy az orosz és fehérorosz e-sportolókat tiltsák ki a nemzetközi e-sport-eseményekről.

Úgy véljük, hogy amennyiben mindez megvalósul, Oroszország népe aktívan megmozdul majd, és kinyilvánítják ellenérzéseiket az igazságtalan katonai agresszióval szemben

– nyilatkozta az ukrán miniszter.

A Microsoft március 4-én jelentette be, hogy minden oroszországi eladásukat leállítják. A PlayStation pedig vadonatúj autóversenyzős játékát, a Gran Turismo 7-et nem tette elérhetővé a megjelenés napján Oroszországban.

Az Oroszország elleni bojkotthoz csatlakozott a Call of Dutyt kiadó Activision is, akik úgy döntöttek, minden játékuk értékesítését felfüggesztik az országban, és a játékokon belüli mikrotranzakciókat is szüneteltetik.

A Fortnite-ot készítő Epic Games a Twitteren tett közzé nyúlfarknyi nyilatkozatot arról, hogy ők is bojkottálják Putyin országát, és az online játékon belül megszüntetnek minden vásárlási lehetőséget az orosz játékosoknak. A Fortnite-ot azonban nem akarják elérhetetlenné tenni, mert az olyan kommunikációs csatornák, mint a Facebook, oroszországi letiltásának fényében szükség van azokra a felületekre, ahol az emberek még szabadon folytathatnak párbeszédet. A fejlesztők szerint a Fortnite is ilyen, utolsó kommunikációs mentsvár az orosz kisembereknek.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM