Auguszta
-4 °C
2 °C

A Microsoft bekeményít a Zune HD-val

2009.09.17. 15:33 Módosítva: 2009-09-17 15:33:11
A Microsoft szeptember közepén piacra dobta a Zune sorozat legújabb darabját, a Zune HD-t, mellyel az iPod Touchnak kíván konkurenciát teremteni – ami még akár sikerülhet is.

A Microsoft 2006-ban állt elő az első Zune készülékkel, melyet az Apple iPod termékcsaládjának ellenfeléül szánt, a vásárlók azonban nem szerették a redmondi cég lejátszóját. A Zune sohasem volt eléggé sikeres ahhoz, hogy komoly veszélyt jelenthessen, mert zsúfolt piacra érkezett, nem tudott többet vetélytársainál, és körülményes volt a használata. Az azóta eltelt években minden ősszel megjelent egy újabb verzió, és rendre el is tűnt a süllyesztőben, a legújabb fejlesztés azonban már egészen komolyan vehető.

Gyönyörű, letisztult, drága

A Zune HD egy 8,4 centiméter átmérőjű, érintőképernyős OLED kijelzőt kapott, 480 x 272 pixel felbontással, élénk színekkel és tiszta képpel. A videókat a WiFi eléréssel rendelkező készülék a Zune online boltjából tölti le, alapból 720p felbontásban, azonban a lejátszás előtt lekicsinyíti azokat. Ahhoz, hogy a felhasználó a teljes HD felbontást élvezhesse, külön meg kell vásárolnia 90 dolláros áron az AV dokkolót, mely képes a képet a tévén megjeleníteni.

Került még a készülékbe egy HD rádió tuner is. Az FM rádió mindig is némi előnyt jelentett a Microsoftnak, mivel az Apple iPodjaiban egészen szeptember elejéig egyáltalán nem volt FM rádió, és most is csak az iPod nanót szerelték fel vele. A HD-ba épített tuner képes fogni a megfelelő minőségű adásokat, valamint a bölcsőhöz csatlakoztatva tömörítetlen, HD minőségű hangot képes továbbítani. Lehetőségük van emellett a rádiókban hallott, nekünk tetsző számok megjelölésére és későbbi letöltésére az online boltból.

Ez a Zune egyik nagy hátránya egyébként: bár árkategóriában a Touch mellé pozícionálták, a HD minőségű élményért külön fizettetnek azzal, hogy külön kínálják megvételre az AV dokkolót, az online bolt használatáért pedig havi 15 dollárt kérnek.

Kezelhető, de kihasználatlan

Az új Zune érintőképernyős lett, az első tesztek szerint a menük és ikonok könnyen kezelhetőek, a billentyűzet használata pedig szintén problémamentes, bár a mérete kisebb az iPod termékeknél megszokottnál. Az új böngésző, mely az Internet Exploreren alapul, szintén gördülékenyen működik, nem törik bele a foga az összetettebb weboldalak megjelenítésébe sem, bár Flash lejátszására nem képes. Viszont teljes mértékben kihasználja az érintőképernyő lehetőségeit, a navigálás így a már jól ismert ujjmozdulatokkal történik.

Bár korábban hallhatóak voltak olyan nem hivatalos hírek, hogy az Zune HD-nek lesz Mac-verziója is, ez végül nem valósult meg, a készülék még mindig kizárólag windowsos. Említésre méltó a SmartDJ nevű új alkalmazás, mely erőteljesen hasonlít az iTunes 9-ben megtalálható Genius Mixes-hez: egy adott előadót, albumot vagy dalt kiválasztva a program hozzáillő dalokat válogat a júzer könyvtárából valamint az online boltból. Egyelőre kétséges, hogy a készülékre letölthetőek lesznek-e játékok és más alkalmazások, ám tekintve a beépített erős NVIDIA Tegra processzort, valamint azt, hogy az iPod Touch legnagyobb erőssége az óriási, több, mint 60.000 programot kínáló App Store, erre jó esély van.

Első ránézésre a Zune HD egy jól felszerelt, szép és jól kezelhető médialejátszónak tűnik, de többnek nem. Egyelőre nem tudja minden területen megszorongatni a nagy riválist, de messze lekörözi a korábbi Zune-okat, és a jövőben valóban képes lehet komolyan beszállni a versenybe.