Diána
11 °C
22 °C

Csak a kalapács tünteti el végleg az adatokat

2003.02.08. 15:50
Aki meg akar szabadulni régi merevlemezétől, de adatait nem szeretné más kezébe juttatni, annak nem elegendő törölnie és formatálnia az adatokat. Egy szakértő szerint az egyetlen biztonságos megoldás a régi eszköz brutális szétverése.
Simson Garfinkel, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) diplomás hallgatója és iskolatársa, Abhi Shelat az eBay weboldalán 158 darab használt merevlemezt vásároltak, amelyekről adatokat próbáltak meg előbányászni. A kísérlet eredménye döbbenetes volt: több mint ötezer hitelkártyaszámot, pénzügyi és orvosi feljegyzéseket, személyes e-maileket és pornográf képek tömkelegét találtak meg az adattárolókon.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy egy merevlemezt csak extrém eszközökkel lehet teljesen megtisztítani, mondta Garfinkel. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem tudják megakadályozni, hogy valaki elérje az adataikat.

Amíg a merevlemez egy kicsit is működőképes, addig nincs biztonságban az adat. Egyedül egy kőtörő kalapács gondoskodhat arról, hogy az adatok végleg eltűnjenek, fejtette ki véleményét az USAToday hasábjain Ben Carmitchel, az ESS Data Recovery munkatársa. Carmitchel munkája abból áll, hogy különböző cégek összeégett vagy elázott merevlemezeiről adatokat varázsol elő. A munka átlagosan 40-50 órát vesz igénybe, és Carmitchel elmondása szerint egy átlagos ember ezt nem képes elvégezni.

Garfinkel és Shelat azonban bebizonyította, hogy használt, ugyanakkor nem megégett és szétázott merevlemezek helyreállításához nem feltétlenül kell szakértő. Ők például 51 üres merevlemezből 19-en találtak könnyen helyreállítható adatokat.

Amikor letörlünk egy fájlt a merevlemezről, akkor valójában annak csak a címét semmisítjük meg, ezzel jelezve a számítógépnek, hogy az a terület új adatokra vár. Martin Parry, a Maxtor merevlemezgyártó cég munkatársa elmondta, hogy a kőtörő kalapácsnál van finomabb módszer is: az üres területet egyesek és nullák véletlenszerű sorozatával kell többször felülírni, hogy eltűnjön az eredeti tartalom.