Az Amiga visszatér

2007.04.26. 10:38
Harmincnégy sikertelen visszatérési kísérlet után most újra megpróbálják feléleszteni a legendás Commodore-gépet. A nosztalgiahullám magasra csap, pedig konkrétumok még nincsenek: se technikai részletek, se megjelenési idő. Csak az ár ismert.

Akik a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján élték gamer-korszakukat, és jól el voltak eresztve anyagilag, máig párás tekintettel emlékeznek vissza a korszak zseniális otthoni számítógépére, a Commodore Amigára. Amigán voltak elérhetők a legjobb, leglátványosabb játékok - de a gép ezen felül is rengeteg területen megelőzte a korát a grafikus felhasználói felülettől a multitaszkos operációs rendszerig.

13 év tetszhalál

A régi Amiga boot-képernyője

A Commodore 1994-es csődje után az Amiga név jogai vagy féltucatszor cseréltek gazdát, és azóta egészen pontosan 34, az Amiga visszatértét hirdető sajtóközlemény járta körbe a világot. Kézzelfogható újgenerációs Amiga-termék azonban csak két alkalommal született: az Eyetech AmigaOne alaplap és az AmigaOS4 operációs rendszer képében. Az Amiga Inc. most harmincötödször is nekifut a dolognak, az egykori ötmillió Amiga-felhasználó mellett azokra is gondolva, akiknek a név ma már semmit nem mond.

Százezer forint alatt

Az új Amigák technikai részleteiről, vagy a piacra dobás időpontjáról még semmit nem lehet tudni; annyi látszik biztosnak, hogy két PowerPC-alapú modell lesz: egy fapados 500 dolláros, és egy fullextrás 1500-ért. Természetesen mindkettőn az OS4 operációs rendszer fut. A hardvert az ACK Software Controls nevű, aránylag új, minden különösebb referencia nélküli cég tervezte, míg a szoftveres hátteret az Amiga Inc. által nemrég felvásárolt indiai Ruskun fejlesztőstúdió adta.

Amiga, de nem Commodore

A drágább gép főként az egykori rajongótábor nosztalgiázó tagjait célozza meg, de az olcsóbb az elemzők szerint életképes konkurenciája lehet a Mac Mininek. A pletykák szerint a kisebbik gép egy PowerPC 5200B processzor köré épül, míg a nagy testvért egy 1.7 GHz-es PowerPC G4 hajtja majd. Az új Amigák egyébként nem összetévesztendők a Commodore új, csúcskategóriás pc-családjával, amit a Cebiten jelentettek be.  • Hírek
  • Személyi kölcsön