Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Játékra szabott pc-vel tér vissza a Commodore

2007.03.15. 13:43
A játék- és számítógépipar legendás ikonja, a Commodore a Cebiten jelentette be, hogy saját pc-sorozattal próbál visszatérni a piacra. A gépeket a hardcore játékosokra optimalizálták: drágák lesznek, gyorsak és szépek.

A Commodore a legnagyobb számítástechnikai vásár, az idén március 15-21 között megrendezett Cebit első napján közölte, hogy új részleget indít, amelynek feladata a vállalat játékra optimalizált pc-sorozatának forgalmazása és népszerűsítése lesz.

Csúcsgépek egy vagyonért

A cég a piaci trenedkre fittyet hányva azokat a játékosokat kívánja megcélozni, akik nem szeretnének konzolra váltani, és nem tudnak vagy nem akarnak azzal vesződni, hogy alkatrészekből építsenek fel egy pc-t. A Commodore négy különböző kompakt pc-vel indul el a piacon, ezekben két- és négymagos Intel processzorok lesznek, a csúcskategóriás gépben 4 gigabájt RAM és két videokártya lesz, a merevlemez mérete több száz gigára rúg, és a géphez jár majd egy Windows Vista is.

A gépek áráról még nincs információ, de a BBC szerint 1900 és 9500 dollár között fog alakulni (kb. 360 000 és 1 800 000 forint). A borsos összegek a jelenleg elérhető legjobb alkatrészek mellett a kivitelezéssel is magyarázhatók: a Commodore gépeihez dizájnos ház is jár majd. Ennek kinézetét egy katalógusból választhatja ki a vásárló, de a cég a későbbi sikerjátékok megjelenéséhez időzítve tervezi korlátozott példányszámú, drágább házak piacra dobását is.

GOTO 10

A gépeket áprilistól lehet megvásárolni a boltokban vagy az interneten. "Úgy éreztük, ez a megfelelő időpont, hogy a Commodore visszatérjen a játékpiacra" – kommentálta a bejelentést a cég szóvivője, Baja Keilman.

A vállalat a nyolcvanas években aratta a legnagyobb sikereit, az 1982-ben bemutatott Commodore 64 a történelem egyik első elérhető árú komputerként úttörő szerepet vállalt a háztartási számítástechnika történetében. A C64 a mai napig a legtöbb példányban elkelt egységes számítógépes rendszer, kultusza ma is él.

A márka népszerűsége a 90-es évek elején indult hanyatlásnak, míg végül 1994-ben csődöt jelentett a Commodore International. A céget felvásárolta a holland Tulip Computers, amely sokféle terméket árusított Commodore névvel, egyebek között USB-s háttértárat és mp3 lejátszót. A hollandok 2005 elején adták tovább a márkanevet a Yeahronimo Media Ventures-nek, az azóta megalakult Commodore Gaming eddig főleg C64-es klasszikusok mobiltelefonos átirataival volt elfoglalva.