Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eladták a Commodore-t

2005.01.05. 15:43
Ismét feltámadhat a nyolcvanas évek háztartási számítástechnikájának úttörője a Commodore. A brandet egy digitális zeneterjesztéssel foglalkozó amerikai cég vásárolta meg.

Az 1982-ben bemutatott Commodore 64 a történelem első elérhető árú komputerként úttörő szerepet vállalt a háztartási számítástechnika történetében. A C64 a mai napig a legtöbb példányban elkelt egységes számítógépes rendszer.

Kultusza él. A C64 hívei számára elérhető a retró játékok futtatásához szükséges emulátor Windows PC-hez és Apple Machez, sőt PDA-khoz is.

GOTO 10

A márka népszerűsége a 90-es évek elején indult hanyatlásnak, míg végül 1994-ben csődöt jelentett a Commodore International. A céget felvásárolta a holland Tulip Computers, amely sokféle terméket árusított Commodore névvel, egyebek között USB-s háttértárat és mp3 lejátszót.

A hollandok a legutóbbi nosztalgiahullám hatására azt tervezték, hogy újjáélesztik a Commodore-t, végül mégis eladták a Yeahronimo Media Ventures-nek. A 24 millió eurós üzletet várhatóan három héten belül véglegesítik.

A Yeahronime Media nem zárta ki, hogy újra lesz Commodore számítógép. A cég közölte, hogy "világméretű szórakoztatóipari koncepciót" tervez kidolgozni, de nem szolgált további részletekkel.