Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Commodore 64 visszatér

2004.06.24. 12:34
A legendás számítógép idén nyáron teljesen új formában ismét megjelenik a boltok polcain. A CommodoreWorld portálon zeneletöltő szolgáltatást indítanak, és lesznek médialejátszóik is.
A C64 rövid történelme
A Commodore 64 alacsony árának és kiváló minőségének köszönhetően roppant népszerű lett, és 1982-től 1993-ig tartó pályafutása során több mint huszonkétmillió darabot értékesítettek belőle. A kinézetén tíz év alatt szinte semmit sem változtattak, és a fejlesztő cég 1994-ben bezárta kapuit. A hatvannégy kilobájtos számítógép nagyfelbontású grafikus üzemmódra volt képes, tizenhat színt jelenített meg, és a Sound Interface Device (SID) hangvezérlő minőségét az IBM csak 1987-ben érte utol (az Adlib hangkártyával). Jelenleg több mint hatmillió C64-rajongó van, és a hosszú ideig tartó siker részint azoknak az emulátoroknak köszönhető, amelyek szinte bármilyen mai hardver- és szoftverkörnyezetben lehetővé teszik a klasszikus programok futtatását.
A nyolcvanas évek meghatározó elektronikus eszköze, a Commodore 64 ma már idejétmúlt számítógép, mégis hatalmas kultusza van, ezért érthető, hogy a márkát felvásárló Tulip Computers újra akarja indítani a gyártását. A holland cég azonban nem a húsz évvel ezelőtti tervrajzokat hasznosítja újra, hanem teljesen új hardverekkel próbál betörni a piacra.

Míg az eredeti számítógépet billentyűzet alatt rejtették el, a C64 DTV névre keresztelt modern változat már a botkormányban is elfér, ráadásul harminc beépített játékot tartalmaz. A botkormányt közvetlenül a tévékészülékre köthető. A gyártó a termék megjelenésének pontos időpontjáról és áráról nem közölt információkat.

Zenés tervek

A Tulip korábbi sikeres Commodore termékeket, a PET és VIC számítógépet is újra piacra dobja, mégpedig hordozható eszközök formájában. Az FPET adattároló, az MPET zenelejátszó, az eVIC-20 pedig húsz gigabájtos zenelejátszó lesz. A Tulip később nagyobb háttértárakkal, hordozható videolejátszókkal és otthoni szórakoztató-elektronikai termékekkel bővíti termékpalettáját.

A szerzők hozzájárulásával értékesített klasszikus szoftvereket várhatóan augusztus elsejétől lehet letölteni a CommodoreWorld weboldalról, ahol hamarosan hivatalos emulátorokat is bemutatnak, amelyekkel asztali és tenyérszámítógépeken, illetve mobiltelefonokon is futtathatóak lesznek a C64-es játékok.

Az elsősorban európai megjelenésre koncentráló CommodoreWorld a nemzetközi és a helyi lemezkiadókkal együttműködve akarja beindítani fizetős zeneletöltő szolgáltatását, amelyen körülbelül ötszázezer számot szeretne elérhetővé tenni Windows Media Audio formátumban. A digitális jogkezelő rendszerrel védett számokat a felhasználók számítógépükön és hordozható eszközeiken egyaránt lejátszhatják, illetve CD-re írhatják.