Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kibelezték a Mac minit

2005.09.30. 10:45
Az előzetes híreknek megfelelően kicsit frissítettek a Mac mini felépítésén, bár nincs szó forradalomról.

Egy héttel azután, hogy a Think Secret megszellőztette: rövidesen új Mac mini modellek érkeznek a kereskedésekbe, tényleg befutottak az első szállítmányok. Az új gépek felépítése ugyanakkor csak részben egyezik meg a várakozásokkal.

Kis változtatások

Az első hírek szerint a legkisebb Macben is megjelentek volna az 1,5 gigahertzes G4-es processzorok, de a jelek szerint az erősebbik mini továbbra is kénytelen lesz az 1,42 gigahertzes modellel beérni. Az új sorozat a PowerMac10,2-es jelölést kapta, míg a korábbi változat a PowerMac10,1 névre hallgatott.

A legdrágább mini SuperDrive-ját is lecserélték egy újabbra, a Panasonic nyolcszoros sebességű kétrétegű dvd-írójára. Ezt az eszközt külön a minihez gyártják, bolti változata kissé eltér a beépített verziótól. A meghajtó nyolcszoros sebességgel írja a hagyományos dvd-ket (mindkét verziót), valamint négyszeresen az újraírható lemezeket. Cd-t 24-szeres sebességgel tudunk íratni vele. A vincseszter szintén gyorsabb lesz, korábban csak 4200-at pörögtek percenként, most azonban már 5200-as vincsesztereket szerelnek a gépekbe.

A Mac mini grafikus magja továbbra is a gyengécske Ati Radeon 9200-as marad, de a rendelkezésre álló videómemóriát kipótolták: a korább 32 megabájt helyett most már 64 megabájtból kell gazdálkodniuk. Mivel a grafikus mag nem változott, a Mac mini továbbra sem lesz alkalmas arra, hogy kezelje a Mac OS X 10.4 Tiger Core Image technológiáját. Ez a képfeldolgozási módszer lehetővé teszi az alapszintű ismeretekkel rendelkező programozók számára is, hogy látványos effektekkel dobják fel szoftvereiket. Az Apple oldalán várhatóan még a héten megjelennek az új modellek.

Tényleg rossz

A társaság közben elismerte, hogy baj van az iPod nano kijelzőjével, valóban hajlamosak a karcolódásra, ám ez csak az eladott modellek alig egy százalékát érinti, írta meg a Cnet. A társaság közölte, hogy akinél jelentkezik a probléma, lépjen kapcsolatba egy kereskedéssel, ahol díjmentesen kicserélik a selejtes lejátszót egy strapabíróbb változatra.