Eleonóra
-1 °C
2 °C

Vége az Athlon XP-nek

2004.11.29. 13:17
Az AMD befejezi történelme talán legsikeresebb szériájának a gyártását. Helyét a Sempron termékcsalád veszi át, fél éven belül pedig várható a két maggal szerelt Athlon FX megjelenése.
Az AMD legújabb útitervéből kiderül, hogy megszüntetik az Athlon XP termékcsalád gyártását. Az ismertető szerint a továbbiakban a Sempron processzorok jelentik a belépőszintet. Az otthoni felhasználásra szánt kétmagos Athlon FX-ek megjelenése 2005 második negyedévében várható, ugyanekkor kerül sor a szervergépekbe szánt "Egypt", "Italy" és "Denmark" kódnéven futó kétmagos chipek megjelenésére is.

Vezéregyéniség #alt#

Az Athlon XP sokáig az AMD zászlóshajója volt. Jó három évvel ezelőtt, 2001 októberében mutatták be az első példányt, mely az 1500+ elnevezést kapta. Ez volt az AMD első olyan processzora, melynek elnevezése nem a valós órajelre utalt. Az előd, az Athlon 1400-as még valóban 1400 megahertzen üzemelt, az új típust azonban némiképp átdolgozták (a legnagyobb újításnak az Intel utasításkészletének, az SSE-nek a bevezetése jelentette).

Innentől kezdve az Athlon XP-k számozása a hivatalos magyarázat szerint arra utalt, hogy az mekkora teljesítményű Athlon processzor sebességét hozza, valójában azonban mindenki tudta, hogy névadási stratégia inkább az Intel Pentium 4-eseire utalt. Az Athlon XP nagy sikert aratott, és biztosította az AMD helyét riválisa mellett. Ugyanakkor a széria jóval tovább húzta, mint azt eredetileg tervezték: az utód, az Athlon 64-es megjelenése folyamatosan csúszott, ezért az AMD a régi szériát volt kénytelen folyamatosan átdolgozni.

Még marad

Időközben a 180 nanométeres gyártástechnológiáról áttértek a 130 nanométeresre, megnövelték az FSB-t (Front Size Bus, a kezdeti 133 megahertzről előbb 166-ra, majd 200-ra), és az L3 cache (harmadik szintű gyorsítótár) méretét is megduplázták. A leggyorsabb Athlon XP 3200+ néven jelent meg 2003 első felében, sebessége azonban a folyamatos fejlesztések ellenére sem érte már el a számozásnak megfelelő megahertzen futó Pentium 4-esek teljesítményét. Az Athlon 64 megjelenésével aztán az addigi csúcsmodell végképp elvesztette vezető szerepét, és az olcsó szegmens termékévé vált.

Az AMD előző útitervéből már kiderült, hogy nem készítenek újabb példányt az amúgy is túlságosan sokáig életben tartott szériából, azonban az is egyértelművé vált: gyártják, amíg igény van rá. A jelek szerint az igény mostanra tűnt el, valójában azonban az Athlon XP csak nevében tűnik el a boltok polcairól. A Sempron néven bevezetett termékcsalád jelentős része ugyanis az Athlon XP-k kismértékben átdolgozott szériáit rejti, így új néven, de régi formájában még egy ideig velünk marad a legendás processzor.