Szigorúan irodai használatra

2000.12.17. 10:09
Amire az Azona RS350 való, arra igazán jó, kellemesen szól, nem torzít túlságosan és viszonylag olcsó. A hangfalak kis helyen is elférnek, a külalakra szintén jár a plusz pont, a megszokott dobozformától eltérő, egyéni, sőt különböző színekben is kapható lesz, így nem kell beérni a stílustalan szürkével. Aki viszont súlyos 3D-hangzásra vágyik, mást válasszon! De kezdjük az elején.
A doboz tartalma két darab hangfal, egy trafó és egy használati utasítás, magyar nyelven is. Igaz, két hangfal beüzemeléséhez és üzemben tartásához nem kell különösebb szakértelem, mégis megnyugtató, hogy van egy magyar nyelvű leírás. (Habár az ő és ű betűkkel még vannak kisebb gondok, de ez más lapra tartozik.)

A hangfalak meglepően kicsik, kis helyen is elférnek. A külalakra szintén jár a plusz pont, a megszokott dobozformától eltérő, egyéni, sőt különböző színekben is kapható lesz, így nem kell beérni a stílustalan szürkével.

Az ideális irodai hangfal
A felállítás már kisebb problémát jelent, mivel a két hangfal közötti, illetve a trafó-kábel kissé rövid, ami akadályozta a megfelelő pozícionálást, nehéz volt észrevétlenül elvezetni a monitor mögött. Ami még feltűnik az embernek, az a kezelőgombok hiányossága. Az egyszem hangerőszabályozón kívül csak egy ki/be gomb található a hangfalon. Bár a külön ki/be gombért szintén jár a dicséret, hiszen már többször megesett, hogy a hangfalakon az ideálisra állítottam a hangerőt, frankón szólt, aztán kikapcsoláskor hangerő le, és a legközelebbi használatkor percekig kellett babrálni a beállítással (történt ez például az egyébként igen jó Altec ATP3 esetében is). Az RS350-en azonban kényelmesen be lehet lőni a volumét, aztán nyugodtan kikapcsolni, a hangerő érintetlen marad.

Negatívum azonban, hogy se magas, se mélyállító gomb. Így aztán ha megfelelő hangzást akarunk kicsikarni a hangfalakból egy ekvalézerrel is babrálni kell, ami mondjuk mp3 lejátszásnál nem probléma, de egy játéknál vagy CD-nél már kellemetlen lehet.

Ami a hangzást illeti, senki ne várjon átütőt. A hangfalak méretükhöz és teljesítményükhöz megfelelő hangot produkálnak, se többet, se kevesebbet. A mély- és magas szabályozók hiánya már eleve meghatározzák a minőséget, bár ez kis ügyességgel még javítható egy keveset. A magas hangokkal különösebb gond nincs is, a mélyeket pedig talán enyhe maximalizmus lenne elvárni, legalábbis nem úgy, hogy beleremegjen az ablak.

A hangfal nem kifejezetten otthoni felhasználásra való, kivéve, ha valaki csupán annyit akar, hogy a Windows lefagyáskor ne a speakert sípoltassa halálra. Otthonra inkább valami nagyobb, teljesítőképesebb darabot javasolnék.

Az RS350 nagyon jó ipari felhasználásra, értsük ez alatt például az irodát. A hangfalak megfelelően kicsik, hogy még a legkisebb íróasztalon is elférjenek. A beállításukkal nem kell sokat babrálni, elég egyszer belőni a megfelelő hangerőt, aztán uccu neki.

Nagyságából és teljesítményéből adódóan nem fogja beordítani az egész épületet, csak kellemesen ciripel kizárólag nekünk, a kollegák legnagyobb megelégedésére. Beszerzése ilyen esetben feltétlenül ajánlott, hiszen baráti ára (2900+áfa) miatt nem kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Éppen ideális arra, hogy a letöltött mp3-at meghallgassuk, mielőtt hazavisszük őket, hogy otthon zúzzunk rájuk. Ideális továbbá kezdő felhasználóknak, akiknek egyelőre elég, ha megy a gép, és valamiből szól a hang, és egyelőre nem is szánnak nagyobb összeget a fejlesztésre.

A tesztpéldányt a MIERA Hungary kft, az Azona-termékek hivatalos közép-európai forgalmazója bocsátotta rendelkezésünkre.

Technikai paraméterek
Erősítő
Működtető feszültség: AC 9V
Kimenő teljesítmény: 1W X2
Teljes harmonikus torzítás: <1%> Jel / Zaj viszony: 55dB
Bemeneti érzékenység: 250mV (THD=10%)
Bemeneti impedancia: >10Ohm
Bemenő feszültség (AC): 230V / 50/60Hz

Hangszórók
Típus: 2" szélessávú
Impedancia: 4Ohm
Frekvenciatartomány: 180-20k Hz
Teljes harmonikus torzítás: <5%> Teljesítmény: RMS 2w Hangerő: 110dB+/-3dB (A cég saját adatai)  • Hírek
  • Csok