Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Birodalom visszavág

2006.07.14. 06:55
Kipróbáltunk, és megdöbbentünk: most először igaz a sok marketingblabla, a Core 2 Duo tényleg gyorsabb, hatékonyabb, mint elődje, a Pentium 4-es. Persze ez nem nagy szám, annál minden gyorsabb, de tesztünkből az is kiderül, hogy az eddigi bajnokot, az Athlon FX-et is oktatja az újdonság.

A lábamnál egy alaplapban az Intel legújabb processzora, a Core 2 Duo, abból is az Extreme Edition. A fémsipkába belevésve: Confidential. Mint egy kémregényben. A csip hivatalosan még meg sem jelent, ezért a felirat, amit gyorsan el is fedünk a vízhűtés blokkjával.

Nem természetes vizet vezetni egy kétszázötvenezres processzor fölé.

A csúcson kezdünk

Bekötjük a kábeleket. Indítás után felpörög a pumpa, a víz némán végigszalad az átlátszó műanyag csövekben: hűl a gép. Ha már teszt, csináljuk komolyan.


Klikk a galériára!

Az Intel óriási reményeket fűz ehhez a processzorhoz: a Pentium 3-massal még versenyben volt a társaság, a Pentium 4-et viszont hat évvel ezelőtti születése óta rendre elverte az AMD aktuális csúcsprocesszora. Az utóbbi pár évben az Intel piaci részesedése folyamatosan csökkent, úgyhogy gyorsan kifejlesztették a Core mikroarchitektúrát, ami lényegében az 1995-ben megjelent Pentium Pro egyenesági leszármazottjának tekinthető. Szegény Pentium 4-es lett a család feketebáránya.

Az előzetes hírek szerint az új processzor alacsony órajelen is gyorsabb, mint elődje, ráadásul lényegesen kevesebbet is fogyaszt, de ígéretekkel tele van a padlás, úgyhogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb számítástechnikai kérdése valóban az, hogy mire képes a birodalom, amikor visszavág.

Az új termékvonalnak a csúcsverziója, a 2,93 gigahertzes Core 2 Duo X6800-as került az alaplapba. Persze kellett a megfelelő körítés is, így kértünk a HRP-től egy gigabájt, 667 megahertzes DDR2-es memóriát, egy vízhűtéses Ati Radeon X1900 XTX videokártyát, meg egy tízezres fordulatszámú Raptor merevlemezt.

Ellenfélnek a most kapható második leggyorsabb x86-os processzort, a 2,6 gigahertzes AMD Athlon 64 FX-60-ast választottuk, a körítés ugyanaz, csak DDR2-es memóriák helyett itt hagyományos, 400 megahertzes modulokat használtunk.

Aztán, hogy tényleg nagyot szóljon a dolog, szereztünk egy vízhűtést a Subcoolingtól, hadd lássuk, meddig lehet tuningolni az újszülöttet.

Izgalmas telepítés

Az első próbálkozások kudarccal végződtek: egy nem kompatibilis, majd egy kicsit hibás alaplap, végül egy rossz verziójú Windows XP miatt legalább 40 munkaórán keresztül szerelgettük a videokártyákat, a vízhűtéses processzorblokkokat, tápokat, merevlemezeket. Aztán egy valószerűtlen pillanatban (működés közben) lehúzott jumper, és feltámadt a gép.

Szépen feláll a rendszer, a Windows installálása még mindig nagyon izgalmas: modernebb, izgalmasabb felület, a felhasználói élmény fokozása, olvasható már öt éve ugyanaz a szöveg. Aztán bejönnek az ablakok, feltelepítjük a drivereket.

Ugyanezt megtesszük az FX-60-as rendszerrel is, aztán elindítjuk a programokat. Először olyan szoftvereket futtatunk, ahol az Intel hagyományosan jó, pontosabban: eddig nem volt olyan fájó a cég lemaradása.

Munkanélküli magok

Intel X6800 AMD FX60
Másodperc, a kisebb érték a jobb
Maya 3D 93 123
Super PI, 1 megabájt 17 36
WinZip 28 42
WinZip + Maya 98 188
A nagyobb érték a jobb
3DMarkCPU 2473 1901
Cinebench multi 904 715
Fear átlag 149 130
Doom 3 198 121
Far Cry 119 77
Elsőként jöhet a Maya 3D renderelőprogram (ilyesmikkel készítik a Toy Storyt, meg barátait), betöltjük az internetről könnyedén beszerezhető, hordókat ábrázoló fájlt, aztán jöhet a számoltatás. Feszült pillanatok ezek, először látjuk dolgozni a Core 2 Duót, de a végeredmény igazolja az ígéreteket: 32 százalékkal hamarabb végzett a munkával, mint az AMD Athlon.

Jöhet a Cinebench, ugyanúgy számoltatás, kétmagos üzemmódban 26 százalék volt az Intel előnye, míg a 3DMark 2006 izzasztó tesztje 30 százalékkal értékelte erősebbnek az X6800-at.

Tömörítünk is, egy 407 megabájtos fájlra szabadítjuk rá a Winzipet, a Core 2 Duo viszont újra kioktatja az Athlont, másfélszer gyorsabb nála.

A tesztek közben feltűnt, hogy a szoftverek szinte semmit sem kamatoztatnak abból, hogy két mag dolgozik egyszerre a gépekben: a Task Managert figyelve kiderült, hogy az aktuálisan nagy erőforrást igénylő szoftverek csak a teljesítmény 50 százalékát használják ki, az egyéb alkalmazások meg lefoglalnak még egy százaléknyi processzoridőt.

Ezért fordulhatott elő, hogy az FX60-as „csak” 2,4-szer volt gyorsabb Maya alatt, mint a házi Sempron 2200-asom, aminek valójában csak 1500 megahertzes az órajele. Ha azonos órajelre hozzuk őket, már csak 40 százalék az FX60-as előnye, ami a lényegesen fejlettebb mikroarchitektúrából ered, nem pedig a két magból. Ha rendesen dolgozna a processzor, legalább négyszer kéne gyorsabbnak lennie.

Egyelőre sajnos nagyon úgy néz ki, hogy csak akkor jó nekünk a több mag, ha több alkalmazást futtatunk egyszerre, de ez meg nem túl szimpatikus. Érdemes minden szoftverből megkeresni a két magra optimalizált verziót (játékok közül a Quake 4-hez van ilyen javítás, a Winzipnek is van okosabb verziója), mert ezek nélkül kihasználatlan marad az erő. Hiába multitask az operációs rendszer, ha a felhasználó nem az, kevesen renderelnek és tömörítenek vagy játszanak egyszerre.

Játékban is bajnok

Úgy döntünk, hogy azért ezt is kipróbáljuk: újra betömörítjük ugyanazt a 407 megabájtos fájlt, és elindítjuk mellette a hordós számoltatást Mayával. Az eredmény elég maszatos. A Core 2 Duo leterheltsége végre felugrik 100 százalékra, és majdnem másodpercre pontosan ugyanannyi ideig foglalkozik a két munkával egyszerre, mintha csak az egyik program futna. Alig öt százalékot lassult a rendszer, tehát szinte semmit.

Az Athlon FX60-as viszonylag gyorsan végez a számolással, de még hosszasan tömörít (Inteles társa alig pár másodperc különbséggel végzett a két, azonos nehézségű feladattal).

A Core 2 Duo most 90 százalékkal gyorsabb.

Az Intelnek ugyanakkor nem ezekben a tesztekben kell bizonyítania: eddigi elmaradása a játékok alatt volt a legfeltűnőbb.