Krisztina
18 °C
24 °C

Robotkutyák és Playboy-nyuszik a CeBIT-en

2004.03.23. 16:30
Bár a CeBIT elsősorban az informatikai ipar legújabb vívmányairól és az üzletről szól, a kiállításon nemcsak a VIP termekben söröző-tárgyaló öltönyös üzeletemberek érezték jól magukat, hiszen a vállalatok az átlagos látogató szórakoztatásáról is gondoskodtak.
A hannoveri kiállításon kétségtelenül fontos szerepet kaptak a biztonságtechnikai megoldások és a vállalati informatikai rendszerek, a tömeg azonban - érthető módon - inkább a legnagyobb plazmaképernyők, a legkisebb számítógépek, valamint a hordozható multimédiás és játékeszközök felé vette az irányt.

Plazma és e-sör

Tekintse meg képeinkt!
A Messe területén minden étel-ital elképesztően drága volt, egy nyeszlett hotdog például 3 euróba került, mégis szívesen kipróbáltuk az E-Resto Wi-Fi pincérjét, amely néhány gombnyomásra megrendeli az italokat, majd kihívja a (valódi) pincért a számlával. A kényelmes pihenő során végig a szomszéd standon kiállított átlag méretű - azaz legalább 100 centiméteres képátlójú - plazmaképernyőt bámultuk, amelyen az afrikai természetfilm olyan valósághű volt, mintha csak egy ablakon bámultunk volna kifelé.

A CeBIT-en egyébként a Samsung bemutatta a világ legnagyobb televízióját, amely két méter átmérőjű, mi azonban ekkor a Sony csarnokában voltunk, ahol a Bad Boys 2-t vetítették egy nem sokkal kisebb plazmatévén. Ennek a képminősége és kontrasztja olyan tökéletes volt, hogy simán megszámolhattuk volna Will Smith és Martin Lawrence pattanásait, ha ehhez lett volna kedvünk. De nem volt.

Kék lézer és robotshow

A legjobb HDTV minőségű filmek (amelyek 1922x 1080 képpont felbontásúak) természetesen nagy tárhelyet igényelnek, de ez sem hiányzott a CeBIT-ről: a Panasonic és a Sony standjánál ötven gigabájtos Blue-Ray korongokat és lejátszókat is bemutattak. A Sony egyébként legalább másfél órára a standjaihoz kötött minket, ugyanis hosszú show-t tartottak az emberszabású QBIO és kutyaszabású AIBO robotok közreműködésével, és itt láttuk a világ legvékonyabb laptopját is.

Pici PC a nappaliba

Ezután a multimédiás központként is működő számítógépeket vizsgáltuk meg közelebbről, például az Asus multimédiás konfigurációját, valamint a Biostar barebone rendszereit, amelyek az Intel új Grantsdale chipkészletére épülnek. A Grantsdale többek között nagyobb sávszélességet, fejlettebb grafikai teljesítményt és beépített Wi-Fi támogatást kínál.

A legkisebb alaplapot a Via standjánál láttuk: a 12x12 centiméteres Nano-ITX alaplap integrált 1GHz processzort, hálózati és videokártyát, két USB portot tartalmaz és laptopokban használt RAM modulokkal bővíthető, de csak egyetlen IDE kábelt lehet rákötni.

Raklapnyi kütyü mindenhol

Klikk a képre!
Néhány - számunkra teljesen ismeretlen - tajvani cég több tucatnyi mp3 lejátszót és USB-memóriát rakott a kirakatba, mások különböző méretű hordozható DVD-lejátszót dobtak a piacra, de voltak tenyérszámítógép méretű zsebvideók is, amelyekkel általában játszani is lehet. Az iRiver 20-40 gigabájtos eszközei például Microsoft és Linux operációs rendszerrel is kaphatóak lesznek, és az utóbbi több formátumot támogat.

A számítógépes alkatrészek pavilonjába tévedve az alapeszközök (videokártya, alaplap, memória) mellett vegasi hangulatot árasztó fénycsöveket, méretes ventillátorokat, kalaptartóra emlékeztető házat és teljesen csendes vízhűtő tornyot is láttunk, amelyek bizonyára mind nagyon fontos és hasznos kiegészítők. Sajnos a közelben a Pentax standjánál Playboy-lányok próbálták bebizonyítani, hogy szép képeket tudnak készíteni egymásról, ami pillanatok alatt elragadott bennünket a hardcore géptuningolók nyüzsgő forgatagából. A kamera előtti vetkőzés azonban kivételesen elmaradt.