16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Chippelt munkatársak

2006.02.13. 10:15
Beléptető rendszerhez, munkatársai azonosítására kezdi el használni a bőr alá ültethető mikrochipeket az amerikai CityWatcher biztonsági cég. Az ígéretek szerint a beavatkozást megtagadók is megtarthatják a munkájukat.

A térfigyelő kamerákat üzemeltető CityWatcher.com vállalat egyes munkatásainak rádiós jeladó (RFID) bőr alá ültetését írja elő. Az amerikai CASPIAN polgárjogi szervezet kiderítette, hogy a Cincinnatiban működő cég felszólította munkatársait az érintésmentesen leolvasható VeriChip jeladók testükbe injektálására.

Ketten már eleget is tettek a felszólításnak, és egy helyi orvosnál elvégezték a beavatkozást. Hasonló mikrochipeket Európában háziállatok megjelölésére használnak, emlékeztetett a The Register.

A Citywatchernél az eljárást a beléptető rendszerek hatékonyságának javítására szánják, hogy a térfigyelő kamerák képét az ellenőrző termekben csak az arra jogosultak láthassák.

Mostanáig a belépést Prox (proximity, avagy közelség) Card típusú RFID-chipkártyákkal oldották meg. Az az érv egyelőre nem merült fel, hogy valakinek ellopták volna a kártyáját, és a nevében beléptek volna vele valahová.

Legalábbis vitatott az eljárás

A cég egyik szóvivője a CASPIAN munkatársának kijelentette, hogy a VeriChip-féle tartalék megoldás ezért volt kézenfekvő, mert gond nélkül integrálható a Citywatcher jelenlegi biztonsági rendszerébe.

Nem kerültek szóba ugyanakkor Simson Garfinkel RFID-szakértő tapasztalatai. Az általa írt könyv szerint ugyanis a VeriChip minden biztonságot nélkülöz, mivel néhány óra alatt lemásolható, miközben a Prox Card feltöréséhez a profinak is egy hónapra volt szüksége.

A Citywatcher megrendelése nagyon jól jön a VeriChip gyártójának, aki 2002 óta rendszeres időközönként kürtöli világgá, hogy ismét találtak valakit, aki önként injektáltatja magába a jeladójukat.

Kevesebb sajtóhírverés jut a közvélemény-kutatások eredményeinek, miszerint még az amerikai polgárok is irtóznak az elektronikus billog gondolatától.

Katherine Albrecht, a Spychips című könyv társszerzője szerint a jelenlegi "önkéntes" beültetéstől már csak egy lépésre van a tiltakozók kirúgással fenyegetése.  • Hírek
  • Hírek